KIZINI “DÖVME”YEN DİZİNİ DÖVER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kozmetik girişim

Başbakan Erdoğan’ ın gündeme getirdiği dövme mevzuuna devam ediyoruz.

Diğer adayların dövme hakkındaki düşünceleri merakla beklenirken FDA, sadece kalıcı olanların değil geçici dövmelerin de çeşitli sağlık riskleri olduğunu bildiriyor.

Geçici dövmeler, deride keratine bağlanarak günlerce veya haftalarca kalıcı olabilen bitkisel temelli süslemelerdir.

Birçokları, “iğne kullanılmadığı için” geçici dövmelerin emniyetli olduğunu sanır ama bunlara bağlı olarak da ağır ve uzun süreli çeşitli reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Bunlar deride kızarma, iltihaplanma, pigment kaybı, güneş ışınlarına aşırı hassasiyet ve skarlaşma yani kalıcı yara izi gibi tepkilerdir, hemen veya haftalar sonra ortaya çıkabilir.

FDA’ nın Kozmetik ve Boyalar Bürosu uzmanları kahverengi, turuncu kahverengi veya kırmızı-kahverengi tonlardaki kınanın sadece saç boyamak için kullanılmasına onay verildiğini bildiriyorlar.

Kınanın kozmetik amaçlarla deriye doğrudan uygulanması için onayı bulunmuyor.

Kına, glukoz-6-dehidrogenaz eksikliği olan çocuklarda “hemolitik anemi” de yapabilir.

Siyah kına veya mavi kına elde etmek için kınaya ilave edilen boyalar daha koyu ve kalıcıdır; siyah kınaya konan p- phenylenediamine (PPD) isimli maddenin USA da sadece saç boyamak için ruhsatı bulunuyor.

PPD, bazı kişilerde tehlikeli deri reaksiyonları yaratabiliyor ve USA’ da deriye uygulanması yasak.

Jagua da, Güney Amerika’ da yetişen bir ağaç olan Genipa americana adlı bitkinin olgunlaşmamış meyvelerinden elde edilen bir başka boya.

Jagua, yerliler tarafından kozmetik amaçla kullanılıyor ve bunun da kızarma, kabarma ve su toplama gibi bazı alerjik tepkilere, güneş hassasiyeti ve skarlaşmaya yol açtığı biliniyor.

KAYNAK

http://www.foxnews.com/health/2014/05/16/fda-warns-against-temporary-tattoos/

http://www.fda.gov/downloads/AboutFDA/Transparency/Basics/UCM396649.pdf

Siz de yorumunuzu paylaşın: