KAHVALTI GEVREKLERİ ŞEKER DEPOSU GİBİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Kelloggs

Her sabah bir kâse kahvaltı gevrekleri yiyen Amerika’ lı çocukların senede 4.5 kilodan fazla şeker tükettikleri ve bunun da başta obezite, diyabet ve kalp olmak üzere pek çok hastalığa sebep olduğu bildirildi.

Kısa adı EWG olan The Environmental Working Group (Çevre Çalışma Grubu) tarafından yapılan araştırmaya göre ne üreticiler ne de hükümet yetkilileri bu problemin hâlli için hiçbir faaliyette bulunmuyor.

Kamu yararına çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan EWG, 181’ i çocuklara pazarlanan 1.556 kahvaltı gevreği üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi.

EWG, 2011’ de yayınladığı raporda incelediği 84 kahvaltı gevreğini yeniden değerlendirdi ve kötü listede bulunan ürünlerden hiçbirinin şeker muhtevasının değiştirilmediğini, bazılarının şekerinin daha da artırıldığını ve çocuklara pazarlanan 181 ürünün hepsinde de ilave şeker bulunduğu tespit etti.

EWG, ortalama olarak çocuk kahvaltılık gevreklerinde erişkinler için üretilenlere nazaran yüzde 40 daha fazla şeker bulunduğunun da altını çiziyor.

Araştırmaya göre bunlar içinde en kötüsü ağırlığının yüzde 56’ sı şeker olan Kellog’ un Honey Smacks isimli ürünü.

Yüzde 50’ den fazla şeker bulunan diğer kahvaltı gevrekleri şunlar:

  • Kellogg’s Honey Smacks
  • Malt-O-Meal Golden Puffs
  • Mom’s Best Cereals Honey-Ful Wheat
  • Malt-O-Meal Berry Colossal Crunch with Marshmallows
  • Post Golden Crisp
  • Grace Instant Green Banana Porridge
  • Blanchard & Blanchard Granola
  • Lieber’s Cocoa Frosted Flakes
  • Lieber’s Honey Ringee Os
  • Food Lion Sugar Frosted Wheat Puffs
  • Krasdale Fruity Circles
  • Safeway Kitchens Silly Circles

Ağırlıklarına göre “en az şeker bulunan kahvaltı gevrekleri” ise şöyle sıralanıyor:

Rice Krispies gluten free (yüzde 3), Cheerios original (yüzde 4), 123 Sesame Street C is for Cereal (yüzde 4), Corn Flakes (yüzde 11) ve Rice Krispies original (yüzde 12).

EWG sözcüleri, bu ürünlerin üzerinde yer alan tam tahıl, vitamin, lif, mineral gibi kelimelerle yapılan besleyicilik iddialarının anne-babaları kandırmaya yönelik olduğunu, kutu üzerindeki bu ifadeleri okuyunca bunun çocukları için besleyici ve faydalı bir ürün olduğunu sandıklarını söylüyorlar.

Endüstri ne diyor?

Kellog’ un sözcülerinden Kris Charles en çok satan çocuk kahvaltılık tahıllarındaki şekerin zaman içinde yüzde 20-30 oranında azaltıldığını, EWG’ nin bu ürünlerin faydalarını görmezden geldiğini bildiriyor ve ekliyor:

“Tahıl ve yağsız süt karışımı, birçok başka kahvaltı seçeneğine göre birçok besleyici unsur ihtiva eden, yağ ve kalorisi az harika bir beslenme kokteylidir.”

EWG, bir porsiyonda 6 gramdan fazla şeker bulunan ürünlerin çocuklara pazarlanmaması gerektiğini bildiriyor.

Gelelim neticeye

BİR: Bildiğim kadarıyla bu ürünlerin birçoğu bizim marketlerde de bulunuyor.

İKİ: Çocuklarını ünlü markaların şık kutulardaki abur-cuburuyla besleyerek iyi bir iş yaptığını sanan anne ve babaları uyarıyorum.

ÜÇ: Çocuklarınıza Türk işi adam gibi kahvaltıyı öğretin; yani yumurta, zeytin, peynir, tereyağı, ev sucuğu, maydanoz, tere, biber, domates ve diğer otlar.

DÖRT: Şekerin tıpkı sigara ve alkol kadar zararlı olduğunu, onlar gibi bağımlılık yaptığını aklınızdan çıkarmayın ve çocuğunuzu şekere alıştırmayın.

KAYNAKLAR

http://www.ewg.org/release/kids-cereals-pack-40-percent-more-sugar

Siz de yorumunuzu paylaşın: