TIP HER GEÇEN GÜN İLERLİYOR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Tıp her geçen gün ilerliyor.

Bu sözü son senelerde giderek daha çok duyuyoruz.

Peki, gerçekten tıp ilerliyor mu?

Bu sorunun cevabı, tıptan beklentilere göre değişir.

Eğer ölçü olarak daha çok tetkik yapılması, daha çok hastalık teşhis edilmesi, daha çok ameliyat yapılması, daha çok ilaç kullanılması alınıyorsa, evet tıbbın ilerlediğini hem de dev adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz.

Yok, ölçümüz daha az tetkike ihtiyaç duyulması, hastalıkların azalması, daha az doktora veya hastaneye gidilmesi, daha az ilaç kullanması, daha az ameliyat yapılması ise tıp bırakın ilerlemeyi tam aksine “geriliyor” demektir.

Tıp değil teknoloji ilerliyor

Aslında tıp ilerliyor diyenlere haksızlık etmeyelim, sözlerinde gerçek payı var ama eksik söylüyorlar.

Evet, gerçekten ilerleyen bir şey var olmasına var ama o tıp değil “tıp teknolojisi”.

Evet, tıp teknolojisi ilerliyor ve buna hiç şüphe yok.

İlerleyen teknoloji sayesinde daha çok tetkik yapılıyor, daha çok hastalık teşhis ediliyor, hastalıklar çok daha erken evrelerde tanınıyor ve bunlar da elbette daha çok ilaçla, daha fazla ameliyatla, daha fazla ışınla tedavi ediliyor.

Koruyucu tıp mı tedavi edici tıp mı?

Tıbbın “koruyucu tıp” ve “tedavi edici tıp” olmak üzere iki farklı fonksiyonu var ama tıp giderek ilk görevini yapmaktan uzaklaşıyor.

Koruyucu tıp “bilinçli” olarak ihmal ediliyor, adeta insanların “hastalanması” isteniyor veya hastalıklardan korunmanın ancak endüstri ürünü ilaç ve aşılarla olabileceği dayatılıyor.

Mesela, kalp hastalıklarını önlemek için sağlıklı insanlara bile “kolesterol hapı yutturulmaya” çalışılıyor.

Oysa kalp hastalıklarından uzak kalmanın çaresi ilaç değil “sağlıklı hayat tarzıdır” yani doğru beslenmek, yeteri kadar hareketli olmak, sigara alkol kullanmamak gibi.

Para, tedavi edici tıpta

Günümüzde tedavi edici tıp gözde çünkü “para tedavi edici tıpta”.

Bunun için de insanların bir takım hastalıklarının teşhis edilmesi gerekiyor.

Taramalar, check up adıyla bilinen kontroller hep daha fazla hastalık yakalayabilmek için.

Hastalıkların henüz belirti vermeden erken teşhisinin neresi kötü olabilir ki?” diye düşünebilirsiniz.

Elbette erken teşhis edilen hastalıkları sebebiyle o hastalıktan hiçbir zarar görmeyen veya ölümden kurtulanlar olabilir.

Bu doğrudur ama bir de yaşadıkları sürece kendilerine asla zarar vermeyecek hastalıkları teşhis edilerek çeşitli tedaviler gören, ameliyat edilen ve bu yüzden zarar görenleri dikkate almak gerekir.

Gelelim neticeye

İlerleyen tıp teknolojisi ile teşhislerin arttığı ve bu sayede birçok insanın daha sağlıklı olduğu, ölmekten kurtuldukları doğrudur ama madalyonun diğer tarafında bu yüzden zarar görenleri de unutmamak gerekir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. İBRAHİM KARAHAN dedi ki:

    SAYIN HOCAM BEN 25 YILLIK BİR DOKTOR VE 15 YILIK GENEL CERRAHİ UZMANIYIM.SİZİ BASINDA DİKKAT VE TAKDİRLE İZLİYORUM.BEN BİNLERCE ERKEK SÜNNETİ YAPTIM.TABİ BELLİ ORANDA KOMPLİKASYONLARIM OLDU.GEREK TIP FAKÜLTESİNDE GEREK ASİSTANLIK EĞİTİMİMDE SÜNNETİN YARARI-ZARARI ÜZERİN HİÇ BİR ŞEY OKUMADIM.ANCAK BU SENE SÜNNETLE İLGİLİ MAKALELER VE DİNİ GEÇMİŞİNİ OKUDUKÇA BÜYÜK BİR YANLIŞ YAPTIĞIMIN FARKINA VARDIM.ARTIK SÜNNETİN SAĞLIK AÇISINDAN ZARARLI OLDUĞUNU TESBİT TTİM.AMA ÖZEL BİR HASTANEDE ÇALIŞTIĞIM İÇİN MECBUREN YAPMAKTAYIM.BU KONUDA SAĞLIK BAKANLIĞI,TABİP ODASINA YAZILAR YAZDIM AMA CEVAP ALAMADIM.BU KONUDA GÖRÜŞLERİNİZİ VE BİR TARTIŞMA ALANI AÇMANIZI RİCA EDERİM.SAYGILARIMI SUNARIM.

Siz de yorumunuzu paylaşın: