KANSERMETRE İLE ERKEN TEŞHİS

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kansermetre

Sabah gazetesinin haberi:

Akciğer kanserinin alkolmetre gibi üfleyerek nefes yoluyla erken teşhis edilmesi sağlandı. Şimdi ise bilim insanları, elektronik burun ile meme, prostat ve mide kanserlerinin erken teşhisi için de çalışıyor.

İsrail Teknoloji Enstitüsü’nün buluşu sayesinde akciğer kanseri erken teşhis edilebilecek. Na-Nose (nefes testi veya elektronik burun), İsrail’deki bir innovasyon merkezi tarafından erken akciğer kanseri tanısı koymak için geliştirilen bir cihaz.

Temel mekanizması, bir tüp yardımıyla nefes alarak içe çekilen havadaki bin farklı gazın, nano teknoloji ile değerlendirilmesine dayanıyor.

Bu gazların içindeki anomaliler, yani oransal farklılıklar bir akciğer kanseri olasılığını bildiriyor. İpad ve cep telefonuna yüklenebilecek uygulamalar ile insanlar kendileri bile teşhis edebilecek.

MİDE, MEME, PROSTAT SIRADA
Erken teşhis 10 dolara (20 TL) mal olacak. Profesör Hossam Haick, 2007’den beri elektronik burun için çalışıyor. İleri evre kanser türleri, sınıflandırmalar (hatta erken dönemlerinde de) anlık okumalar yapan cihazın yüzde 95 oranında doğruluk payı uluslararası klinik çalışmalarla da kanıtlanmış.

Akciğer kanserinin bu şekilde hiçbir erken teşhis yöntemi bulunmadığı için cihaz önemli. Pahalı görüntüleme teknolojileri kullanılıyor ve bunlar genellikle yüksek riskli, şikâyetleri olan veya sigara içen kişilere yapılıyor.

Araştırmacılar “zaten kanser tanısı olanların yüzde 85’inin beş yıldan fazla ömrü yoktur” diyor. Profesör Hossam Haick, cihazla ilgili şu bilgiyi veriyor:

“İlk amacımız akciğer kanserini teşhis etmekti ama şimdi ekibimiz, cihaz tarafından tespit edilen hastalık yelpazesini genişletti. Meme, prostat ve mide kanserlerinin yanı sıra Multipl Skleroz ve Parkinson hastalığı da karşılaştırılabilir düzeyde tespit ediliyor.”
Doç. Dr. İbrahim Tek (Medicana International Ankara Hast. Tıbbi Onkoloji Uzmanı):
Günümüzde nefes testinden birkaç enfeksiyon hastalığını saptamak için faydalanılmakta, örneğin helikobakter pilori için bu test yapılıyor. İleriki yıllarda belki erken teşhis için tarama yöntemi olarak kullanılabilir, tedavi planı için doku tanısının yerini alması zor gözüküyor. Kanser hastalığı bu kadar basit bir hastalık değil, hem teşhis hem de tedaviyi yönlendirmek için mutlaka doku biyopsisi gerekiyor.
Doç. Dr. Ahmet Bilici (Medipol Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı):
Nefes testi ile insanlar üzerinde yapılan ve pratiğimize yansıyan net bir veri olmamakla birlikte hayvanlar üzerindeki sonuçlar ümit vaat edici görünmekte. Ancak pratiğe yansıması için yeterli sayıda hasta içeren çalışmalarla sonuçlarının doğrulanması ve şu an mevcut olan akciğer kanseri taramasında ölüm riskini azalttığı gösterilen düşük dozlu bilgisayarlı tomografi sonuçları ile karşılaştırılması gerekli. Ayrıca histopatolojik tanı koyma aracı biyopsinin yerini alması şu an için mümkün değil gibi görünmektedir.
Prof. Dr. Ferah Ece (Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı):
Nanoyapılı elektronik burunlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalarda kanser gibi hastalıkların, hastaların nefeslerinden örnekler alınarak tespit edilebileceği konusunda umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Şu anda elimizdeki verilerle özellikle tarama amaçlı kullanılması uygun gibi durmaktadır. Geleceğe yönelik olarak, benignmalign tümör ayırımında kullanılabilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Göğüs Hastalıkları Uzmanı):
İsrailli uzmanların heyecan yaratan araştırmaları çok önemli. “Elektronik burun” adı verilen bu aletle yapılan çalışma, geç teşhis edilen ve bu yüzden de tedavisi yüz güldürücü olmayan bu kanserlerin henüz çok erken bir dönemde teşhis edilebilmelerini mümkün kılabilecek gibi görünüyor. Günümüzde henüz araştırma safhasında olan bu yöntemlerin yakın bir gelecekte birçok kanserin biyopsi gibi yöntemlere gerek kalmadan, üstelik erken dönemde teşhis edilmesini sağlamaları mümkün olabilecek.

Siz de yorumunuzu paylaşın: