AKUPUNKTUR DİZ AĞRISINA (KİREÇLENMEYE) İYİ GELMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
balık yiyin

İğne ve lazer akupunkturun, kronik diz ağrısı olan hastalarda uzun vadeli tesirinin olmadığı bildirildi.

Araştırma Avustralya’ da 2010-2012 senelerinde, 50 yaşın üzerinde kronik diz ağrısı olan 282 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

12 hafta süreyle, kontrol grubundaki 71 hastaya tedavi uygulanmazken, 70 hastaya iğneli akupunktur, 71 hastaya lazer akupunktur ve 70 hastaya da yalancı akupunktur uygulandı.

Bu süre sonunda iğne veya lazer akupunktur tedavisinin yalancı akupunktura göre ne ağrıyı ne de fonksiyonları düzeltmediği; kontrol grubu ile kıyaslandığında iğne ve lazer akupunkturun 12 hafta sonra ağrıda hafif bir azalma sağladığı ama bir sene sonra iki grup arasında bir fark kalmadığı belirlendi.

İğne akupunkturun 12 hafta sonunda kontrol grubuna göre fonksiyonlarda bir miktar düzelme sağlamakla beraber, istatistiki olarak yalancı tedaviden anlamlı bir farkı olmadığı ve bu farkın da bir sene sonra kapandığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bu sonuçları “Orta veya ileri derecede kronik diz ağrısı olan, 50 yaşın üzerindeki hastalarda iğne veya lazer akupunkturun yalancı akupunktura göre ağrı veya fonksiyonlara bir faydası olmadığı” şeklinde yorumluyor ve “Çalışmamız bu hasta grubunda akupunkturu desteklemiyor” diyorlar.

 

Osteoartrit nedir?

Bu hastalık halk arasında yanlış olarak “kireçlenme” adıyla bilinir.

Eklemlerdeki kemiklerin yüzeyleri ince bir kıkırdak dokusuyla kaplıdır ve eklem boşluğunda bulunan sıvı da eklem yüzeylerinin kaygan olmasını sağlar.

Eklemin dışında bulunan kapsül ve bağlar da eklemdeki kemikleri sıkı tutmaya yarar.

Osteoartritte bu kıkırdak dokuda harabiyet vardır, düzgünlüğü bozulur ve incelir, alttaki kemikler de kalınlaşır ve kenarlarında çıkıntılar oluşur.

Zamanla kıkırdaktan kopmalar olur, eklem kapsülü, bağlar ve kaslar da etkilenmeye başlar.

Osteoartrit 50 yaşın üzerinde kilolu kadınlarda daha fazla görülür.

Hastalığın tipik belirtileri ağrı ve eklem fonksiyonlarının kısıtlanmasıdır yani önce yürümek sonra merdiven çıkmak güçleşmeye başlar.

Akupunktur nedir?

Diyabet, KOAH, romatoit artrit, osteoartrit, astım gibi kronik hastalığı olanlar hastalıkları hiçbir tedavi ile tamamen geçmediği için alternatif tedavilere daha meraklıdır.

Halk arasında “kireçlenme” adıyla bilinen bu hastalıkta akupunktur yaygın olarak uygulanan alternatif tedavi yöntemlerinden biridir.

Bugüne kadar iğne batırılarak uygulanan akupunkturun son senelerde bir de “lazer akupunktur” denen türü çıktı.

Bu yöntemde, iğne ile uyarılan noktalar lazer ışınları ile uyarılıyor.

Akupunktur, elbette bazı hastalıkların tedavisinde işe yarayabilir ama bunun kötüye kullanıldığına da rastlıyoruz.

Gelelim neticeye

Prensip olarak körü körüne alternatif tedavilere karşı değilim, bunların bazılarının modern tıbbi tedavilerden hem daha etkili hem de daha zararsız olmaları mümkündür.

Yapılması gereken, bu yöntemlerin tıpkı ilaç tedavilerinde olduğu gibi bilimsel usullerle araştırılarak etkinlik ve emniyetlerinin belirlenmesidir.

Alternatif tedavi yöntemlerinin mucize gibi sunulmasına, bunların doktor olmayan kişiler tarafından uygulanmasına, şarlatan doktorlar tarafından suiistimal edilmesine ise “şiddetle” karşıyım.

KAYNAK http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1910110

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sayın hocam, sitenizi takip edenlerden biriyim ve 1998 YILINDAN BERİ akupunktur mrakı ve sevgisi olan bir hekimim. Kinikte bir çok hastam karşısında çaresizliği yaşamış ve bazılarına Akupunkturun faydası olduğunu keşfettikten sonra iyice bağlanmış biriyim. İlk uygulama yaptığım(Acemice) akut artrit ile gelen genç bir bayanın tek seanstan sonra hiç bir şikayetinin kalmadığını görmek benim için tam bir mucize olmuş ve beni bu ilme iyice merak sarmama neden olmuştu. Dışarıdan kolay gibi görülen bu tedavi şeklinin ayrı bir tıp olduğunu anlamak da çok uzun sürmedi. Mesleğime ve hastalarıma bakış açımı değiştiren bu ilim benim yolum oldu. Heln de uygulamaya devam ettiğim Akupunktur bir enerji denge tedavisi ve en etkili olduğu hastalıklar da Migren, allerji gibi organik hasarın az yada yok olduğu hastalıklar!. Osteoartroz gibi bir duruma etkisi elbette az olacaktır. Hastalarıma tavsiyem ameliyat olmaları ve halen ağrıları devam ediyor ise öyle Akupunktur uygulatmalarıdır. Bir çok hastam ameliyat-ilaç ile fayda bulamamış ve Akupunkturdan oldukça şifa bulmuş ve iyileşmişlerdir. Tabii ki fayda veremediklerim de olmuştur, ancak benim en son kapı olduğum ve olası her tedaviyi deneyen ancak fayda bulamayan hastaları tedavi etmeye çalıştığım da unutulmamalıdır. Genetik, organik, yapısal bir bozukluğu olmadıktan sonra, bir çok hasta Akupunktur ile tedavi olabilir. Tabii bu konuda uygulayıcının tecrübe ve bilgisi de oldukça önemlidir.Sevgi ve sağlıkla kalın sayın hocam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: