ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI DİYABETİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akdeniz Diyeti’ nin temel unsurları olan zeytin ve zeytinyağının sağlıklı yaşamada ve başta kalp krizi, felç ve kanserler olmak üzere hemen tüm hastalıklardan korunmada ne kadar önemli olduğu biliniyordu.

Yeni bir araştırma sadece zeytin ve zeytinyağının değil, zeytin yapraklarının da mucizeler yaratabileceğini ortaya koydu.

Auckland Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada, “zeytin yaprağı ekstresinin insülin direncini azalttığı ve pankreastan insülin salgısını artırdığı” tespit edildi.

Randomize, çift kör ve plasebo kontrollü klinik araştırma iki gruba ayrılan fazla kilolu 46 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Bir gruba oniki hafta süreyle zeytin yaprağı ekstresi (standart hale getirilmiş oleuropein ve hydroxytyrosol) bir gruba ise plasebo verildi.

Hem plasebo hem zeytin yaprağı kapsüller içinde hazırlandı ve tanınmaları kesinlikle önlendi.

6 haftalık bir arındırma döneminden sonra grupların aldıkları kapsüller değiştirildi, zeytin yaprağı alanlara plasebo, plasebo alanlara ise zeytin yaprağı verildi.

Analizlerde, zeytin yaprağı ekstresinin ensülin direncini ortalama yüzde 15 ve pankreastan insülin salgılanmasının yüzde 28 arttığı belirlendi.

Ensülin direnci, her üç dakikada bir glukoz ve ensülin seviyeleri ölçülerek yapılan glukoz tolerans testiyle ve pankreas hücre fonksiyonları ise glukoz/ensülin eğrilerinden faydalanılarak Matsuda yöntemiyle ölçüldü.

Araştırmacılar bu sonuçları “Zeytin yaprağı polifenolleri ile 12 hafta süreyle yapılan desteklemenin metabolik sendrom gelişme riski olan fazla kilolu orta yaştaki erkeklerde ensülin direnci ve pankreas ensülin salgılama kapasitesini düzelttiğini gösteriyor” şeklinde yorumluyorlar.

Araştırma, zeytin yaprağı ekstresinin bu özelliği sayesinde sadece tip 2 diyabet değil insülin yetersizliği ve beta hücrelerde harabiyet olan tip 1 diyabet tedavisinde de faydalı olabileceğini gösteriyor.

79 tip 2 diyabetlinin 2 gruba ayrılarak bir grubuna 14 hafta süreyle her gün 500 miligram zeytin yaprağı ekstresi diğer grubuna ise plasebo verilen başka bir araştırmada da, ilk grupta yer alanlarda HbA1c (glikozillenmiş hemoglobin) ve açlık plazma ensülin seviyelerinin daha düşük olduğu belirlendi.

Zeytin yaprağı çayı

Zeytin yaprağı aktarlardan alınabilir ya da mevsiminde kendiniz toplayıp kurutarak saklayabilirsiniz.

Çay yapmak için bir bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı dolusu zeytin yaprağını atın ve 5 dakika bekledikten sonra için.

Ben bu çaya bir adet ıhlamur çiçeği, biberiye ve biraz da tarçın ekliyorum, hem daha lezzetli oluyor hem de daha faydalı olduğuna inanıyorum.

Gelelim neticeye

Zeytin, binlerce seneden beri Akdeniz diyetinin en önemli unsurlarından biridir ve zeytin yaprakları da kan şekeri yüksekliğine karşı yüzyıllardır kullanıla gelmiştir.

Zeytin yaprağı ekstresinin, insülin direncini azaltarak ve pankreastaki insülin salgılayan beta hücrelerinin sayısını artırarak iki farklı etkisinin olması da diyabet tedavisinde yeni ufuklar açabilir.

Modern tıbbın, çok geç de olsa yüzlerce bazıları binlerce seneden beri kullanılan alternatif tedavileri dikkate almaya ve bunları kendi yöntemleriyle araştırmaya başlaması iyi ve doğru ama endüstrinin ve emrindeki ulemanın çıkardığı engeller yüzünden henüz yeterli değil.

Sözümüzü “zeytin gözlüler” için yakılmış bir şarkı ile bağlayalım:

Hüceste Aksavrın zeytin gözlere vurulmuş, Selâhattin İçli de ne güzel bestelemiş:

Zeytin gözlüm sana meylim nedendir
Bu sevmenin kabahati kimdedir
Gül olmuşsun dikenlerin bendedir
Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne
Şarkıları düşürürüm peşine

Zeytin gözlüm özlem ektim yollara
Rast gelirsen halimi sor onlara
Gül kurusu akşamlar senden yana
Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne
Şarkıları düşürürüm peşine

Kaynaklar:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3596374/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22512698

http://www.greenmedinfo.com/blog/olive-leaf-nature%E2%80%99s-answer-diabetes-treatment

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. HASAN HÜSEYİN YAYLA dedi ki:

    MERHABALAR
    İYİ ÇALIŞMALAR

    ZEYTİN YAPRAKLARI ESKTRAKTI İMALATI YAPILAN YER OLARAK SİZLERE İNTERNET SİTENİZ ÜZERİNDEN ULAŞTIM.

    ZEYTİN YAPRAKLARI MEVSİM DOLAYISIYLA ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN OLDUKÇA VERİMLİ DÖNEMİ, DİLERSENİZ BİRKAÇ FARKLI YER VE İKLİMLERDEN SİZLERE TEST AMAÇLI YAPRAK NUMUNELERİ GÖNDERMEK İSTERİM.
    AYDIN/KUŞADASI

    CEVABINIZI BEKLİYOR OLACAĞIM
    TEKRARDAN İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM
    İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
    SAYGILARIMLA

  2. Mehmet dedi ki:

    Hoca kendinizde ters düşüyorsunuz: Zeytin Yahudi Ağacıdır:
    “Kıyamete yakın Müslümanlarla Yahudiler arasında bir savaş çıkacak. Müslümanlar bu savaşta galip gelecekler. Öyle ki Yahudiler ağaçların ve taşların arkasına saklanacak, ağaçlar ve taşlar da ‘ey Müslüman, şu arkamdaki Yahudi’dir. Hemen gel de onu öldür’ diye haber vereceklerdir. Fakat sadece zeytin ağacı haber vermeyecektir. Çünkü o bir Yahudi ağacıdır. Bugün İsrail bütün ülkelerde zeytin ağacı dikmeyi teşvik etmektedir. Çünkü bu ağaçların Yahudileri koruyacağını bilirler.”

  3. Gül dedi ki:

    Siz yanlış biliyorsunuz zeytin ağacı değil o gargat ağacıdır”Öyle ki Yahudiler taşların ve ağaçların arkasına saklanacak ama ağaç ve taş dile gelerek ‘Ya Müslim! Ey Allah (c.c.) kulu! Gel, bak benim arkamda Yahudi var, buraya gizlendi, benim arkamda, gel onu cezalandır.’ diyecek. Sadece ‘Gargat Ağacı’ bunu söylemeyecek, çünkü o Yahudi ağacıdır.” (Kitab¬ul Fiten H. 2239)

Siz de yorumunuzu paylaşın: