ASTIM KRİZİ Mİ PANİK ATAK MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hastayı dinlemeden, sorgulamadan, adam gibi muayene etmeden ya da etmenin “teknik olarak” mümkün olmaması ama solunum testinden akciğer röntgenine hatta tomografiye alerji testlerinden kan tahlillerine her türlü tetkik yapılması durumunda “her nefes alamıyorum” diyene astım teşhisi konur.

Elbette panik ataklı bir hastaya en ağır astım ve KOAH hastalarına verilebilecek ilaçlar “nefes alamıyorum” diyenlere peynir ekmek gibi yazılır.

Nefes alamayan bir hastanın serencamı:

Eminim çok yoğunsunuzdur ancak değerli vaktinizden biraz ayırıp bana cevap verebilirseniz çok mutlu olurum.

Size astım teşhisim hakkında kafam çok karışık olduğu ve işin içinden çıkamadığım için yazıyorum.

Yazılarınıza astım hakkında araştırma yaparken rastladım.

Bana yaklaşık beş ay önce astım teşhisi kondu.

Bir hafta boyunca rahat nefes alamayınca aldığım nefes bana yetmiyor hissi yasayınca doktora başvurdum.

Nerdeyse tüm gün nefes alamıyormuş hissiyle dolaşıyordum ara ara aldığım nefes yeter gibi olup sonra yine aynı şekilde devam ediyordu. Solunum testi yapıldı sonuçlarım iyi çıktı.

Doktorum Symbicort 320 ve sıkıştığımda kullanmam için Ventolin yazdı. Daha sonra dozu düşürdü. Ancak doz yüksekteyken de düşükken de ara  ara sıkıştığım oluyor nefes konusunda Ventolin ile geçiştiriyorum.

Tabii açıkçası ilk başvurduğum gün gibi kötü değilim.

Benim kafama takılan şikâyetlerim arasında; hırıltılı nefes, öksürük(nerdeyse normal bir insandan daha az öksürüyorum) gibi şikayetlerim hiç olmadı. Ya da beni çok paniğe sürükleyecek şiddette nefes sorunum olmadım. Ya da nefes darlığı çektiğim an kendimi zorlayıp devam edebilirim.

Ancak en çok hissettiğim şey o anda aldığım nefesin bana yetmediği arada birkaç nefesi rahat alıp aralarda yine o yetmiyor hissi yasamam. Şikâyetlerim bas gösterdiğimde özellikle yemek sonrası sıkışabiliyorum.

Şimdi bu halim astım için yeterli teşhis midir sizin değerli görüşünüz benim için önemli.

Ayrıca astım teşhisim konulmadan önce  infeksiyoz mononükleoz geçirdim. Ona bağlı karaciğer yağlanması ve dalak büyümesi sorunu yaşadım sonradan virüsü yenmemle birlikte değerlerin normale döneceği söylendi. Ayrıca fazla dalağım varmış birde.

İki üç yıl önce konulmuş alerjik rinit teşhisim var. Fakat astım teşhisi öncesi bir yıldır hapşırık o bahar nezlesi sendromu konusunda daha rahattım.

Bu anlattıklarım doğrultusunda nefes darlığımın astım kaynaklı olduğunu sizde düşünüyor musunuz?

Ve nefes darlığımın astım kaynaklı olduğunu eleyecek ya da kesinleştirecek ne yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. muzaffer çelik dedi ki:

    Hocam gop üniversitesi gögüs polikiline defalarca muayene oldum,kayseri gögüs hastanesine muayene oldum iki yıldır rahatsızlıgım sürüyor,en son gop hastanesi Tokat ta BT istedim sonucunda iki adet nodül oldugu çapının bana belirtilmedigi benim endokrin polikiligine gitmemi önerdi hocamız,akciger zarında kalınlaşma oldugunu belirtti.
    Hocam çocuklugum 12 yaşına kadar köyde geçti Artova ilçesinin topragının asbestli oldugunu,akcigerimde toz bulundugunu kireçleme oldugunu,ve benim 1995 yılında Moskovada çalışırken zaturreye yakalandım orada Üniversite hastanesinde tedavi oldum.
    Hocam aşırı terleyip peşinden üşüyerek ve kuru öksürük var,üşümem geçmiyor,küçük bir ısı kaybında vücudumda karıncalanmalar oluyor,neler yapmalıyım, nasıl yaşamalıyım, beni bu konuda aydınlatırsanız minnettarım,saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: