HAMİLELİKTE ALINAN AĞRI KESİCİ KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hamilelik sırasında fazla miktarda parasetamol kullanılmasının erkek çocuklarda kısırlığa yol açabileceği bildirildi.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırma, bir hafta süreyle günde 3 doz parasetamol verilmesinin “testosteron” seviyesinin plasebo grubuna göre yüzde 45, sperm bezi ağırlığın yüzde 18 azalmasına yol açtığını gösteriyor.

Journal Science Translational Medicine’ da yayınlanan çalışmaya göre, bir gün alınan parasetamolün ise böyle bir etkisi bulunmuyor.

Testosterondaki azalmanın “steroidojenik enzimlerin” (Cyp11a1, Cyp17a1) ekspresyonunun azalmasından kaynaklandığı sanılıyor.

Testislerde üretilen testosteron hormonu erkek sağlığı bakımından ömür boyu önemi var.

Erkeklerde görülen üreme ile ilgili hastalıkların, azalmaya yol açan faktörler bilinmese de anne karnında düşük testosteron seviyeleriyle ilgisi var.

Anne karnında testosteron azalığının, inmemiş testis (cryptorchidism), kısırlık ve testis kanseri riskini artırdığı daha önce de biliniyordu.

Gebelikte alınan parasetamolün doğumsal malformasyonlara (organ gelişim kusurları) yol açtığına dair bir bilgi olmamakla beraber bu ilacın çocuklarda astım riskini artırabileceğini gösteren araştırmalar var (2, 3).

Gelelim neticeye

Parasetamol tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem erişkinlerde hem çocuklarda ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak en çok kullanılan ilaçların başında geliyor.

Gebe annelerin doktorlarına danışmadan ilaç kullanmaları doğru olmadığı gibi, hekimlerin de ilaç yazarken çok “cimri” davranmaları gerekiyor.

Kaynaklar

1.http://stm.sciencemag.org/content/7/288/288ra80

2.http://www.sciences.com/news/2010/Scialli_RTX_Acetaminophen.pdf

3.http://adc.bmj.com/content/100/1/81

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ayşe dedi ki:

    Hocam çok teşekkür ederim. Hamilelikte ilaç kullanımı gerçekten çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: