BETA MİKROBU VE BOĞAZ İLTİHABI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Halk arasında kısaca “beta” olarak bilinen “A grubu beta hemolitik streptokok” bakterilerinin (Streptococcus pyogenes) sebep olduğu boğaz enfeksiyonları en çok 5-15 yaş arasındaki okul çocuklarında görülür.

Anjin veya tonsillo-farenjit adı verilen bu enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilmediği takdirde böbrek iltihabı (nefrit), kızıl ve romatizmal ateş gibi komplikasyonlara da yol açabilir.

Hastalık boğaz ağrısı ile ani olarak başlar, beraberinde yutkunurken ağrı, tireme ve yüksek ateş de vardır.

Tükürüğü yutmak, ağzı açmak, su içmek bile ağrılı olduğundan ve ateş ve terleme ile sıvı kaybından dolayı hastanın vücudu susuz kalabilir.

Bademcikler şiş ve kırmızıdır, bazen üzerlerinde beyaz iltihaplar, yumuşak ve sert damakta küçük, kırmızı benekler oluşabilir.

Boyundaki lenf düğümleri şişebilir ve ağrılı olabilir.

Bazı hastalarda baş ve vücut ağrıları, deri döküntüleri, bilhassa küçük çocuklarda bulantı kusma gelişebilir.

Küçük çocuklarda hastalık seyrektir ve ateş ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülür.

strep throat ile ilgili görsel sonucu

Kolay bulaşır

Beta mikropları çok bulaşıcıdır, hasta kişinin öksürmesi ve hapşırması sırasında havaya saçılırlar ve o ortamda bulunanlara solunum yoluyla geçebilirler.

Hasta kişinin yiyecek ve içecekleriyle veya bakterilerle kirlenmiş yüzeylerden el-burun-ağız ve göze temasla da bulaşabilirler.

Belirtiler beta alındıktan ortalama 3 gün sonra ortaya çıkar.

Bazı kişiler beta bakterilerini boğaz veya derilerinde hiçbir hastalık belirtisi göstermeden taşıyabilirler.

Nasıl teşhis edilir?

Beta bakterilerinin sebep olduğu enfeksiyon virüslerin etken olduğu enfeksiyonlarla karışabilir.

Burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi belirtiler varsa viral enfeksiyon ihtimali fazladır.

Boğaz ağrısı ve ateşe karşılık öksürük olmaması, boyun lenf düğümlerinin şişmesi, bademcikler üzerinde beyaz veya sarı salgılar ise beta lehinedir.

Boğazdan alınan sürüntüden “hızlı antijen testi” ile dakikalar içinde teşhise varılabilir.

Test negatif ise ve beta şüphesi yüksekse steril olarak alınacak salgıların kültüründe bakteri üretilebilir.

Tedavide antibiyotik şart

Beta bakterisinin yol açtığı boğaz iltihaplarında antibiyotik kullanılması şarttır ve tercih edilecek antibiyotik de hastanın alerjisi yoksa penisilin olmalıdır.

Penisilin ağızdan alınabilir ama gerekiyorsa iğne şekli de kullanılabilir.

Penisline alerji olanlarda makrolid grubundan bir antibiyotik tercih edilmelidir.

İlk 48 saat içinde başlanan antibiyotik tedavi ile hem hastalık süresi kısalır hem belirtilerin şiddeti ve komplikasyon riski azalır ve hem de enfeksiyonun başkalarına yayılması da önlenmiş olur.

Antibiyotiklerin erken kesilmesi bulaşıcılığın 2-3 hafta sürmesine yol açar.

Yüksek ateş ve boğaz ağrısı için asetaminofen, ibuprofen gibi ilaçlardan faydalanılabilir.

Bol sıvı alınması, boğazın ılık tuzlu su ile gargarası, solunan havanın nemli olması ve istirahat hastayı rahatlatır.

Gelelim neticeye

Antibiyotiklerin gereksiz kullandığı hastalıkların başında üst solunum yolları enfeksiyonları (ÜSYE) gelir çünkü bunların nerdeyse yüzde 90’ ının sebebi virüslerdir.

Buna karşılık beta mikroplarının yol açtığı boğaz iltihapları ise mutlaka antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.

Tedaviye başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık geçer.

***

EK 1 (11.9.2022): Burun ve boğazda bakteriyle savaşan daha fazla bağışıklık hücresinin (nötrofil) bulunması, bazı RSV gibi solunum yolu virüsleri ile enfeksiyon riskini artırabilir. 

Kaynak: https://science.sciencemag.org/content/370/6513/eaba9301

***

EK 2 (11.9.2022)

Kaynak: https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.201007-050RN

Makale: Anatomy and Physiology of the Upper Airway

***

EK 3 (20.12.2022): FERHAT ARSLAN “Şu açıklamaları bir asistanım yapsın gerçekten zayıf not veririm. Gel gör ki dernek başkanı profesör yapıyor.

K: https://medimagazin.com.tr/guncel/prof-dr-yavuz-beta-mikrobunun-eriskinde-gorulen-turu-cocuklari-da-etkiliyor-103321

Diyeceksiniz ki hocam ne diye böyle söylüyorsun? Dediklerinin iler tutar yanı yok muhteremler. Peki nasıl?

Şuna sormak lazım İngiltere’de ki artışı yıl yıl takip etmiş söylüyor kendisi hangi ülkede enfeksiyon hastalıkları derneği başkanı imiş? İnsan şunun sorumluluğu ile bari bir araştırma projesi yapar değil mi? Nerede? Böyle ipe sapa gelmez laflarla sansasyona devam.

Mevsimsel artış oranları ve kızıl komplikasyonlarında artışla ilgili hiçbir veri yok. Çocuklarda zaten sorun yok. Erişkinlerde minimal bir artış varsa bile bu suş temelinde değildir. Erişkinlerde artan bağışıklık sorunları ile alakalıdır. Asıl mesajı okuyunca anlayacaksınız.

Ne diyor? Neyin aşısı varsa olun. Aman ne olursa olsun aşılanın. EBV,CMV,RSV… Hadi bende iddia ediyorum. CMV geçirmeyen çocuk eksik bağışıklığa sahiptir. CMV geçirmek her aşıdan daha kıymetlidir. Bu konuda benle tartışabilecek biri varsa buyursun bakalım.

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1604849056831770626?s=20&t=X9J2hDvKKsq2MxawMG1JUQ

***

 

Yazı için 16 yorum yapılmış:

  1. Ezgi dedi ki:

    Merhaba.3 gun once bogazimda olusan ani agri ates ve berabeeinde inanılmaz eklem ağrısı şikayetiyle hastaneye gittim.acil doktoru boğazımı kontrol etti ve hic bir sey yok dedi.gece atesim 40 dereceye kadar yükseldi ve sabah kanli balgamla karşılaştım.aile hekimimize basvurdum ve kontrol sonrasi 3 gun igne sonra oral alinacak antibiotik tedavisine başlanıldı.emziriyorum 15 aylik bebegim var.agri ve atesi hissettigim andan beri maske kullaniyorum ama oglumda benimle. Ayni gunden beri geceleri atesleniyor.sebebi bu virus ilabilir mi.doktor muhayenesinse bogazda sadece kızarıklık var denildi antibiotik icin israrci olmali miyim sizce …teşekkür ederim

  2. umut dedi ki:

    Bademciklerim şişti Üzerlerinde beyaz iltihaplar oluştu ateşlendim 3 gün yattım inat ettim antibiyotik almadım tuzlu gargara c vitamini birazda d vitamini takviyesi aldım kendiliğinden geçti…

  3. Elif Özcan dedi ki:

    Merhaba kızım 5 yaşında anasınıfına gidiyor son 1,5 ay içinde 3 kez Boğaz kültürü pozitif çıktı ve 10 ar günlük antibiyotik aldı. Bu kadar çok antibiyotik almasından çok rahatsızım. Bu hastalığa karşı ne önlem alabiliriz, başka tedavi yöntemi var mı diye sormak istiyorum bir de 3
    Haftada bir penisilin iğne tedavisi varmış sizce bu tedavi yöntemi uygun mu? Yanıtınız için teşekkürler

  4. Alkali Hayat dedi ki:

    Gaps yapın birşeyi kalmaz şeker ve tahıl yok işlenmiş gıda yok
    grip yok enfeksiyon yok hastalık yok, uykusuzluk yok yeterli su içme var.

  5. sinem dedi ki:

    bence bu hastalığı kendi kendinize tedavi etmeye kalkmayın ve doktora gidin. çünkü 2.kez tekrarladığında kalp kapakcığının değişiminden eklem , romatizmal hastalıklara kadar ciddi sorunlara yol açabiliyor. bende geçirdim 2017 mart ayında bu beta yı ve sonrasında eklem yerlerimde ağrılar oldu doktorumda koruma amaçlı deposilin iğne verdi mayıs ayından beri 28 günde bir deposilin oluyorum ve ogünden beri grip dahi olmadım çok şükür

  6. isa dedi ki:

    Hocam kızımın boğazı beta mikrobu olmuş.antibiyotik tedavisi oluyor fakat.hastalık tekrarlıyor.kan değerleri yüksek çıkıyor.beta kan değerini yüksekten bir etkenmidir

  7. SERKAN dedi ki:

    Merhaba, 6 yaşında erkek çocuğumuz için 5 gündür inmeyen ateş ( 38,5 ), halsizlik, az öksürük ve az boğaz yanması ile hastaneye gittik. Burun ile ağızdan yapılan testler sonrası beta mikrobu teşhisi kondu. Penisilin’e alerjisi olduğu için Sefdinir içeren Ceftinex 125 mg’lık anitibiyotik 6 mg sabah akşam 10 gün şeklinde verildi. Sorum, bu antibiyotik makrolid grubundan değil ve antibiyotiğin 5.gününde boğazlar iyice şişti ve çocuk çok şikayetçi olmaya başladı. Ateş yok ve halsizlik az. Kullandığımız antibiyotikte tedavide etkin olur mu acaba ? Tşk.

  8. Kaya dedi ki:

    Merhabalar hocam okur musunuz bilmiyorum fakat yazma ihtiyacı duydum.
    31 yaşındayım.
    2014 yılında bir diyet yaptım ve 1,5 ayda 10 kilo kadar verdim. Daha sonra da bademciklerim şişmeye başladı.
    İlk iltihap Eylül 2014 de oldu daha sonra Aralık Ayında yine Akut Farenjit tanısı konuldu.
    Sırasıyla:
    2015 Şubat
    2015 Mayıs
    2015 Ağustos
    2015 Ekim
    2016 Ocak
    2016 Temmuz
    2016 Eylül
    2017 Nisan
    2017 Haziran ve daha yeni
    2018 Mart aylarında Akut Tonsillit, Farenjit vs yazılı hastalıkları geçirdim.
    1 kere 7 günlük penisilin iğne tedavisi gördüm diğerlerinde klamoks, zitromax vb ilaçları kullandım.
    Genellikle 3 gün ölü gibi kan ter içinde yatıyorum ve bütün kemiklerim ağrıyor.
    Hocam, bu hastalığı yenmenin kesin yolu nedir ? 2014 yılında yaptığım diyetten önce hiç bademciğimle ilgili bir sorun yaşamamıştım fakat özellikle 2014-2015 yıllarında neredeyse 2-3 ayda bir hasta oluyordum.
    Ameliyat harici önerebileceğiniz bir tedavi yöntemi var mıdır? Bu konuda dönüş yaparsanız minnettar kalırım.
    İyi çalışmalar.

  9. Hira dedi ki:

    Merhaba
    Ben 4 ay once rahatsizlandm 1 ay icinde bogazlarm 3 defa beta oldu beyaz iltihap seklinde her tarfa dagildi ilac igne butun tedaviler uygulandi burnumda sknti varmis belki oyuzden olablr diye amleiyat oldm ama arkasndan 3 hafta snra tkrar beta oldu ve 1 bucuk ay snra yine oldu doktorlar bu sebebden dolayi demiyorlar nasil bir yol izlemeliyim bilgi verirmisin artik yoruldum ilac kullnmaktan ve soguk neyesem ne icsem hemen sisiyor bogazm

  10. İlkem aytaç dedi ki:

    Hocam merhaba bende 36 yaşındayım hiç boğaz enfeksiyonu olmazdım fakat 2 aydır 5 kere boğaz enfeksiyonu derin tonsilit teşhisi ile tedavi oldum.bademciklerim bembeyaz oldu şuanda ampisid iğne ve antibiyotik içiyorum.kültürde beta mikrobu çıkto ve kanda enfeksiyon.alerjik bir bünyemde var baharda burun tıkanıklığımvb şikayetlerim oluyor.bu mikrobu nasıl yenebilirim hiç hasta olmayan ben 2 aydır 5 kezdir hastalandım .şuan 3 gündür tedavideyim alerjiden de kaynaklı olabilir dendi.akhisar manisadan yazıyorum bademciklerim alınmasını da istemiyorum bağışıklık sistemim dülmesinden kaynaklı mı bu hastalık bilmiyorum.bilginize sunarım

  11. CEMRE KAFTAN dedi ki:

    Merhaba, kızım 5 yaşında,1 senedir hasta ve normal ıken çoğu gece hırılıtılı/horlamalı uyuyor. Gündüz ise hasta değilken dahi genzi hep tıkalı. Burnu ya akar halde ya tıkalı haldedir. Hasta ıken uyku apnesı bazen olur. 3-4 aydır zrtec /delodey surup ve nasonex srpey bazende singuler çiğneme tableti ile biraz hafiflemişti ki, 1 ay once boğazında beta virusu kaptı, 10 gün agumentın aldı , 12.06.18 de deposilin iğne oldu, virüs gectı sandık ama iğneden 10 gun sonra 22.06.18 gibi bademciklerinin çok şiştiğini tesadüfen gördük cunku horlama dışında sıkıntısı yoktu. kbb bademicin 4. evre oldugunu soyledı,10 gün agumentın verdı, 6. gündeyız ancak bademciklerde en ufak inme yok. Betanın gidip gitmediğine ise 11.07.18 de bakılacak. Her türlü tavsiyenize; tedavi yöntemleri, ilaç , tetkik önerilerinize ihtiyacımız bulunmaktadır. Cemre Kaftan 0532 460 34 47 teşekkür ederiz.

  12. Gönül Şahingöz dedi ki:

    Hocam merhaba ,
    5 yaş anaokuluna giden kızımın arkadaşları beta oldu. Kızımda sadece ağız kokusu ve iştahsızlık vardı. Dr a götürdüm beta testi pozitif çıktı. Ateş olmadığı ve başka şikayetleri de oluşmadığı için ilaç tedavisi vermedi dr. Sizce bu durumda da antibiyotik kullanmak şart mı? Doktorumuza güveniyoruz gereksiz ilaç kullandırmaz fakat kafam çok karıştı. Teşekkür ederim ??

  13. Gülhan Kayacan dedi ki:

    Kızım bir kere beta geçirdi.Bir arkadaşım bu milrobun geçmediğini vücutta saklandığını söyledi.Hastalığı geçirdiğinde kızıl oldu.10günlük tedavi gördük.Antibiyotik sonrası kültürü negatif çıktı.Eklemlerine kalp kapakçığına bir zarar verdi mi nasıl anlayacağım?Teşekkür ediyorum.

  14. Cigdem dedi ki:

    Antibiyotik tedavisi şart antibiyotik alerjisi var ne yapacağız bu durumda peki bütün antibiyotikler yan etki yapıyor deposilinde etki etmiyor beta testi 1 hafta içerisinde pozitif çıkıyor ne yapmamız lazım

  15. Pelin Özer dedi ki:

    Merhabalar oğlum 6yasinda 5 aydir surekli beta oluyor tekrar ediyor klamoks augemntin kullandık 10 sure ilefakat surekli tekrar ediyor.

  16. Selim Koç dedi ki:

    Hiçbir virüs için ne ilaç kullanırım ne de doktora giderim. Benim tekniğim; elma sirkesi (organik) ile boğazımı gargara yaparım. Ağzıma bir tatlı kaşığı iri kaya tuzu alır onu gezdirerek eritirim ve onunla gargara yaparım. Daha sonra ıhlamur, zencefil, karanfil, zerdeçal, karabiber, havlıcan karışımını 5dk kaynatır biraz ılıyınca üzerine bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı koyar ve içerim. Şifa Allahtan…

Siz de yorumunuzu paylaşın: