D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ PROSTAT KANSERİNİ AZDIRIR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

D vitamini eksikliğinin prostat kanserinin agresifliğine sebep olabileceğini bildiren çalışmanın “D vitamini meftunları” tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılandığını tahmin ediyorum (1).

Nitekim araştırma medyada “D vitamini düşüklüğü prostat kanseri yayılmasını teşvik ediyor” başlığıyla haber oldu (2).

Önce bilinmelidir ki  “Zorla güzellik vitamin hapı içerek sağlık olmaz”.

Elbette D vitamini de diğerleri gibi sağlıklı yaşamanın temel unsurlarından biridir ve eksikliği birçok hastalığa zemin hazırlayabilir.

Gel gelelim buna dayanarak herkesin D vitaminine saldırması, kandaki seviye 100′ den fazla olacak diye strese sıkıntıya girmesi gerekmez.

Birincisi D vitamini vücutta sentez edilir ve bunun için de insanların her gün en az 15-20 dakika güneş banyosu yapmaları icap eder.

Türkiye gibi neredeyse senenin hemen her gününün güneşli olduğu bir memleket için bu problem değildir; bunu Norveçliler düşünsün!

İkincisi ise adam gibi beslenenlerin diyetinde bulunan yiyeceklerde her türlü olumsuzluğa rağmen yeteri kadar D vitamini vardır.

Bu sebeplerle ülkemiz vatandaşları için D vitamini ölçtürmek, D vitamin içmek ve kan seviyesini illa da 100′ ün üzerine çıkarmak gibi bir sorun yoktur.

Bu araştırmaya gelecek olursak, burada prostat kanserinin agresifliğinin D vitamini eksikliği ile birlikte olması (association) söz konusudur.

Zaten makalenin başlığında da “association” ifadesi vardır.

Bu ilişkiden bir sebep-sonuç  bağlantısı (causality) çıkarmak mümkün değildir.

Makalenin yorumunda da illa bu böyledir denmiyor, “yüksek bir olasılıktan” bahsediliyor.

Burada pekala D vitamini eksikliği ile birlikte olan durumlar mesela beslenme hataları, düşük sosyo-ekonomik durum, sigara-alkol içilmesi, ırk ve başka birçok faktörün rolü olabilir.

Hele de bu araştırmayı göklere çıkararak “Gördünüz mü D vitamini eksikliği prostat kanserini azdırıyor, mutlaka D vitamini alacaksınız” şeklinde gürültü koparmak doğru olamaz.

Bu araştırmanın bizim insanımız için çok önemi olduğu kanaatinde değilim.

Bizde zenci yok, güneş de çok D vitamininden zengin ucuz yiyecekler de!

Gelelim neticeye

Adam gibi beslenin adam gibi güneşlenin.

Bir de düşünün ki prostat mutlaka D vitaminine muhtaç bir organ olsaydı Allah onu hiç vücudun en güneş görmeyen, en kuytu, en karanlık köşesinde yaratır mıydı?

Mademki iyi geliyormuş diye de prostatınızı fazla güneşte bırakmayın!

Kaynaklar:

  1. 1http://jco.ascopubs.org/content/early/2016/02/17/JCO.2015.65.1463.abstract?sid=df54d755-e54e-4411-b08f-849355137c5f
  2. 2http://www.newsmax.com/Health/Cancer/prostate-cancer-vitamin-d/2016/04/07/id/722816/

***

Men with low levels of vitamin D may have higher odds of developing aggressive prostate cancer, a new Northwestern University study has found.

The research, published in the Journal of Clinical Oncology, suggests checking for vitamin levels at the time a man undergoes surgery for prostate cancer may help doctors predict how life-threatening the disease may become.

That, in turn, can offer guidance to men and their doctors who may be considering active surveillance — in which they simply monitor the cancer — rather than remove the prostate through surgery.

Kaynakhttp://www.newsmax.com/Health/Cancer/prostate-cancer-vitamin-d/2016/04/07/id/722816/

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Murat dedi ki:

    D vitamini eksikliğine inanmıyorum ben de sizin gibi. yiyip içip güneşlenip keyfime bakıyorum. Güneş banyosu kadar göz banyosu da yapıyorum ruhum da kendine geliyor.

  2. Tarık dedi ki:

    Hocam sizin çok güzel güneşlendiğiniz besbelli. Maşllah her tarafınızdan zeka fışkırıyor. Prostatın yeri münasebetiyle yaptığınız yorum bir harika. Bunu düşünebilecek başka kimse olacağını sanmam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: