VİTAMİN D EKSİKLİĞİ KOVİD RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat:  Yazının sonunda ek var!

***

Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan retrospektif araştırmada vitamin D seviyesi düşüklüğünün KOVİD riskini 2 misli artırdığı tespit edildi (1).  

Bir sene önce kanlarında vitamin D seviyesi ölçülen 489 kişinin KOVİD’ e yakalanma risklerinin değerlendirildiği araştırmada vitamin D’ nin 20 ng’ dan düşük olmasının KOVİD riskini 2 misli artırdığı hesaplandı.

Vitamin D’ nin bağışıklık sistemi için ne kadar önemli olduğu ve vitamin D desteklerinin solunum yolları viral enfeksiyonları riskini azalttığı zaten biliniyordu.

Bu araştırma ile D vitamini seviyesinin KOVİD’ e yakalanma ihtimalini de etkileyebileceği gösterilmiş oldu ama buradan vitamin D desteklerinin KOVİD’ i önleyeceği gibi bir netice çıkarmak doğru değildir.

Bunun geniş kapsamlı randomize kontrollü çalışmalarla ortaya konması gerekir.

Vitamin D düşüklüğünün KOVİD riskini artırdığı ve KOVİD’ de ağız yoluyla vitamin D verilen hastalarda ağır hastalık, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm risklerinin azalttığı bildirilmişti (2, 3).

vitamin d

Gelelim neticeye

D vitamini eksikliği o kişinin sağlıklı yaşamanın icaplarını tam olarak yerine getirmediğinin yani adam gibi beslenmediğinin ve yeteri kadar güneşlenmediğinin bir göstergesidir.

Bunlar yakından incelendiklerinde birçoğunda başka vitamin ve mineral eksiklerinin de olduğu görülecektir ve bu eksiklikleri tek tek haplarla gidermeye çalışmak mantıksızdır.

Yapılması gereken doğru hayat tarzının unsurlarını yerine getirmektir.

Vitamin D eksikliğinin haplar ile düzeltilmesi işe yaramaz hatta zararlıdır, o kişinin hayat tarzındaki yanlış ve eksikleri sürdürmesine fırsat verir.

Vitamin destekleri adam gibi beslenme ve doğru hayat tarzına rağmen eksiklikleri giderilemeyen kişiler için gereklidir.

Kaynaklar:

1. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770157

2.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/09/03/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/vitamin-d-hastaligin-siddetini-ve-yogun-bakim-ihtiyacini-azaltiyor/

3.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/09/03/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/vitamin-d-hastaligin-siddetini-ve-yogun-bakim-ihtiyacini-azaltiyor/

***

EK 1 (6.9.2021): MELTEM ÖZEN “Bizi koruyan bağışıklık sistemidir. D vitamini yüksek olanların hiçbiri ölmüyor.” Kaynak: https://twitter.com/_kitikiti53/status/1434552987926491140?s=20

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hasibe dedi ki:

    Ayda bir D3 vit içerim çok iyiyim

  2. Sevilay dedi ki:

    Güneşlenmek ve beslenmek yeterli olmuyor. Kime sorsam herkesin seviyeleri düşük. Bunun arkasında başka nedenler olmalı diye düşünüyorum.

  3. Banu Berberoğlu dedi ki:

    Ben buna Canan hocanın vitamini diyorum çünkü bunun önemini bize ilk anlatan o oldu. Diğerleri peşinden geldiler. Herkese bu vitamini veriyor ve kan değeri 100ü geçecek diye de tembih ediyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: