OMEGA 3 KALIN BAĞIRSAK KANSERİNDEN ÖLÜMLERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

 

Omega 3 yağ asitlerinden zengin gıdaların kalın bağırsak kanserini hem önlediği hem de kanser teşhisinden sonra hayatı uzattığı bildirildi.

Araştırma, günde en azından 0.30 gram deniz ürünleri kaynaklı omega 3 yağ asidi (eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, and docosapentaenoic acid) tüketenlerde kalın bağırsak kanserine bağlı ölüm riskinin yüzde 59 az olduğunu gösteriyor.

Kanser teşhisinden sonra omega 3 alımını günde 0.15 gram artıranlarda kansere bağlı ölüm riski günlük alımları 0.02 gramdan az olanlara göre de yüzde 30 düşük bulundu.

Bununla beraber omega 3 alımı ile tüm sebeplere bağlı ölümler arasında herhangi bir ilişki gösterilemedi.

Uzmanlar bu sonuçları fazla miktarda omega 3 almanın bağırsak kanserinin delillerle ispatlanmış tedavisinin veya halen uygulanmakta kanser taramalarının yerini alabileceği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurguluyorlar.

Araştırma, Nurses’ Health Study (NHS) ve Health Professionals Follow-up Study katılımcılarının verileri üzerinde gerçekleştirildi.

10 senelik ortalama takip süresinde 1659 kişide kalın bağırsak kanseri teşhis edildi, bunların 561’ i öldü.

Bu ölümlerin 169’ u doğrudan kanserle, 153’ ü kalp-damar hastalıkları ile ilişkilendirildi, 113 ölüm ise başka kanserlere bağlandı.

Omega 3 yağ asitlerinden zengin gıdalarla beslenenler daha sağlıklı bir hayat tarzına sahipti, fiziki olarak daha aktif idiler, daha fazla D vitamini alıyor ve sigara içmiyorlardı.

Araştırmada, uzun boylu, vücut kitle endeksi 25’ den az veya düzenli olarak aspirin almayanlarda genel ölüm oranı daha düşük bulundu.

Daha önceki çalışmalarda da düzenli aspirin almayanlarda omega 3 yağ asitlerinin kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu etkisinin daha fazla olduğu belirlenmişti.

Gelelim neticeye

Omega 3 yağ asitleri sağlıklı ve uzun yaşamak için elzem olan faktörlerden sadece biridir.

Yeteri kadar omega 3 almak kanserleri önlemez sadece kanser riskini azaltır.

Burada önemli olan, bu yağ asitlerinin hap olarak değil gıdalar vasıtasıyla alınmasıdır.

Kaynak:

http://gut.bmj.com/content/early/2016/07/01/gutjnl-2016-311990.abstract

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: