EL KURUTMA MAKİNELERİ MİKROP SAÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugünlerde kol gezen virüslerden korunmada ellerin musluk suyu ile sık yıkanması ve doğru bir yöntemle kurulanması çok önemlidir.

Peki, umumi mekânlarda ellerimizi nasıl kurutalım?

Jet hava kurutma makineleri mi, sıcak hava kurutma makineleri mi, kâğıt veya rulo havlular mı?

Yoksa ellerimizi havada sallayarak mı?

Bu sorunun artık bilimsel bir cevabı var.

Londra’ da Westminster Üniversitesi uzmanları jet hava kurutma makineleri, sıcak hava kurutma makineleri ve kâğıt havlu ile kurutma yöntemlerini virüs yayma ve kullanım sırasında yakın çevreye bulaşma özelliklerini incelediler (1).

Katılımcılar eldiven giymiş oldukları ellerini MS2 bakteriyofaj süspansiyonu ile yıkadıktan sonra ellerini bu üç yöntemden biri ile kuruttular.

Her bir yöntemin yakın çevresinde farklı yükseklik ve farklı mesafelerde ne kadar bakteriyofaj bulunduğu incelendi:

Jet hava kurutma makinelerinin sıcak hava kurutma makinelerine göre 20, kâğıt havluya göre 190 misli fazla virüs saçtıkları belirlendi.

Aletin kullanılmasından 15 dakika sonra alınan hava örneklerinde jet kurutma makinelerinin kuru havaya göre 50 ve kâğıt havluya göre de 100 mislinden fazla bakteri bulunduğu görüldü.

Jet el kurutma makineleri havayı çok yüksek hızda verirken, sıcak hava kurutma makineleri buharlaşma yöntemiyle çalışıyor. Kâğıt havlular ise suyu emiyor.

Bu araştırmada adı geçmeyen bir başka el kurulama yöntemi de kâğıt yerine rulo havlu kullanılmasıdır ama bu da hiç tavsiye edilebilecek bir uygulama değildir çünkü bu yöntemde virüsler elden ele geçerler.

Antibakteriyel sabun ve jölelerin ise adını bile anmaya gerek yok (2)!

Gelelim neticeye

BİR: Araştırmayı yapan uzmanların elleri havada sallayarak kurutma yöntemini neden dikkate almadıklarına bir mana veremedim.

İKİ: Araştırmanın sponsorları arasında kâğıt havlu üreticileri var mı bunun da düşünülmesi gerekir.

Kaynaklar:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26618932

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=antibakteriyel+%C3%BCr%C3%BCnler

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: