D VİTAMİNİ HAPLARI KALP KRİZİNE DAVETİYEDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

D vitamini ile tıpkı onun gibi yağda eriyen vitaminlerden olan K vitamini arasında iyi bilinmesi gereken ilişkiler vardır.

K vitamininin K1 ve K2 olmak üzere iki türü vardır.

K1 vitamininin (filoquinon) esas rolü pıhtılaşmayı sağlamasıdır, kanlarında K1 vitamini düşük olanlarda kanamaların durdurulması güçleşir.

Menaquinon olarak da bilinen K2 vitamininin ise pıhtılaşmada da rolü olmakla beraber esas olarak “osteokalsin” isimli proteini aktive ederek kalsiyumun kemik ve dişlere gitmesini sağlamakla yükümlüdür.

Kanda K2 vitamini eksik olduğu zaman kalsiyum kemiklere gidemez, yumuşak dokularda ve damarlarda birikmeye başlar.

K2 vitamini düşük olanlarda damarlarda kalsiyum birikmesi (kalsifikasyon) kalp krizleri için en büyük risk faktörüdür.

Fazla miktarda K2 vitamini alanların damarlarında daha az kalsifikasyon olduğu bildirilmiştir.

Farelerde yapılan araştırmalarda da K2 vitamini desteğinin sadece kalsifikasyonu önlemediği, damarlarda birikmiş olan kalsiyumun yüzde 30-50’ sinin oradan uzaklaşmasını da sağladığı gösterilmiştir.

Şimdi gelelim D vitamini K vitamini ilişkisine

D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır, K2 ise vücudun kalsiyumu nasıl kullanacağını belirler.

Kanda yükselen kalsiyumu kemik ve dişlere yönlendirir.

Yüksek doz D vitamini verilen bir kişide “K2 vitamini eksikliği” varsa bunun sonucu çok kötü olabilir çünkü kandaki kalsiyum kemiklere değil damarlara ve yumuşak dokulara gider.

Kalp damarlarına bu şekilde fazla miktarda kalsiyum gitmesi yani kalsifikasyon kalp krizi için en büyük risk faktörüdür.

Bu kalsifikasyon günümüzde bilgisayarlı tomografi ile gösterilebilmekte ve biriken kalsiyumun miktarına göre (kalsiyum skoru) kalp krizi riski tahmin edilebilmektedir.

K2 vitamini eksikliği sık görülür mü?

Günümüz mutat beslenmesinde birçok insanda K2 vitamini eksikliği olması çok muhtemeldir ve bunun başlıca iki sebebi vardır:

BİR: K2 vitamininin başlıca kaynağı kırmızı et, yumurta, peynir, tereyağı gibi hayvansal besinlerdir.

Bunlar günümüzde insanlara “zararlı” diye yasaklanan gıdalardır ve özellikle belirli bir yaşın üzerinde olanlarda K2 vitamini eksikliği olması beklenir.

İKİ: Bir diğer K2 vitamini kaynağı bağırsaklarımızdır.

Bağırsaklardaki dost bakteriler de K2 vitamini üretirler ama günümüzde yanlış beslenme (işlenmiş tahıl, şeker ve trans yağlar) yüzünden bu mümkün olmaz.

Buna göre günümüzde birçok insanda K2 eksikliği görülmesi adeta kaçınılmaz bir durumdur.

K2 eksikliği neye sebep olur?

K2 vitamini eksikliğinin yaratacağı damar kalsifikasyonunu azaltmak için vücut, D vitamini sentezi ve aktivasyonunu baskılayarak kalsiyumun emilimini azaltma yoluna gidecektir.

Tabii ki gıdalarla yeterli D vitamini alınmaması ve yeteri kadar güneşlenmeme de D vitamini eksikliğine yol açabilir ama bu durum K2 vitamini eksikliği sonucu da gelişebilir.

Böyle bir durumda yani K2 eksikliğine bağlı olarak vücudun bir savunma tedbiri olarak D vitamini sentez ve aktivasyonunu azaltması beslenme veya güneşlenme yetersizliğine bağlanarak D vitamini desteğine başlanırsa bu bir felakete yol açabilir.

D vitamini destekleriyle kalsiyum emilimi ve kana geçen kalsiyum artar ama bu kalsiyum K2 vitamini yeterli olmadığı için kemiklere değil yumuşak doku ve damarlara gider.

Günümüzde menopoz sonrası dönemdeki kadınlara osteoporozu önlemek için neredeyse rutin olarak verilen kalsiyum desteklerinin kalp krizi riskini ileri derecede yükselttiğini de hatırlatırım.

Gelelim neticeye

D2 vitamini eksikliğini K2 vitamini eksikliği olan insanlarda paldır küldür yüksek doz D vitamini desteği vererek yükseltmek kalp krizi riskini yükseltmek demektir.

Hey, siz D vitaminim 100’ e vurdu ne güzel sapasağlam oldum diye sevinenler, sözüm size: Kalp krizi sizi bekliyor!

Not: Devam edecek.

Yazı için 22 yorum yapılmış:

  1. sibel dedi ki:

    Ya hocam yüreğime indirdin ya, d vitamininden değil senin yüzünden kalp krizi geçiricem.

  2. süheyla dedi ki:

    Uykumu kaçırdın bu gece de ahmet Bey. Şimdi o kadar para verdiğim hapları yutmam mümkün olmayacak, çöpe atsam kıyamam. >Galiba en iyisi azar azar içmek. bir cevap verin bari.

  3. hüsnü dedi ki:

    Bne zaten içmiyorum, bu kadar vitamin manyaklığını da anlamıyorum. Ahmet hocamı destekliyorum. Ahmet Hocam diğerleri gibi artislik yapmıyor, buna dikkat

  4. ali akkaya dedi ki:

    Canan Hoca ve Sağlıklı Yaşıyoruz ekibinden çıt çıkmaması çok manidar. Acaba neden?

  5. emrah dedi ki:

    Bunlar doğru mu? Doğruysa d vitamini içenler gerçeten büyük risk altında demektir. Uzmanlardan yorum bekliyorum.

  6. Hasan Huseyin Demir dedi ki:

    Sayın Ali Akkaya Bey… Canan Hoca yıllardır kırmızı et, yumurta, peynir, tereyağ tüketin, trans yağlardan, şekerden, tahıllardan uzak durun diye basbas bagiriyor. Sizce neden acaba?

  7. Hasan Huseyin Demir dedi ki:

    Ahmet Hoca, Canan Hoca, Umit Hoca, Yavuz Dizdar ve aklıma gelmeyen tüm değerli hocalarımızın aslında hepsi birbirine paralel şeyler anlatıyorlar. Lütfen fanatik olma adına başkalarını karalamayalım

  8. muammer dedi ki:

    valla kim ne nasıl diyo kime inanacagız şaşırdık kaldık işin garibi d vitamini faydalı zararlı diyenlerin hepsi prof buyur burdan yak hiç bir doktorda kendi araşdırmasını yayınlayamıyo hep dışardan ABD yayınlananlardan kopya çekip bize yazıyo ama ekmek şekerin çok tehlikeli oldugunu nihayet bende anladım 3 ay hiç yemedim şekerim kolestrolüm trigilasitim tansiyonum bayagı düşdü D vitaminindede bu yazıdan sonra ne yapacagız bilmiyorum

  9. bora gül dedi ki:

    Müthiş bir yazı. benim için d vit bitmiştir.

  10. Musa Boyacıoğlu dedi ki:

    Alenen ve resmen vitaminlerden balık yağından şundan bundan soğudum, soğudum az korktum, o da az nefret ettim, hatta isyan ediyorum. Bütün insanları hapçı yaptınız, helal size.

  11. faruk dedi ki:

    hocam siz burda D2 vitamininden bahsediyorsunuz.insanlar D3 alıyor dışardan.D2 besinlerde mevcutken D3 yok denecek kadar az.D3 sadece güneşten bolca alınıyor .yorumları okuyunca bu tür makalelerde daha dikkatli olmanız gerekmezmi.benim anladığım bu makele boş yere insanları tedirgin ediyor.sadece vejeteryanların dikkat etmesi gereken bir durumu tesbit etmişsizin.

  12. Gün dedi ki:

    Değerli Hocam,
    K2 vitamini ile ilgili sizden daha detaylı bilgi rica ediyoruz. Ve size şunu sormak isterim; annemin LAD damarına ilaçlı stent takıldı. Ve 2 adet kan sulandırıcı kullanmakta. Bu durumda K2 vitamin dışardan takviye olarak almalımıdır? K2 vitamini ile kan sulandırıcılar arasındaki ilişkiyide anlatırmısınız lütfen? Teşekkürler

  13. Tarkan dedi ki:

    Benim anladığım d vitamini tek başına alınırsa tehlikeli. K2 ile alındığında böyle bir tehlike yok. İnşAllah doğru anlamışımdır.. 🙂

  14. Cht dedi ki:

    Sağlıklı yaşıyoruz grubu d3 ve k2 beraber alıyorlar.

  15. Gökhan dedi ki:

    Sayın hocam müthiş bir bilgi vermişsiniz. Tıp için basit bir bilgi ama insanlar için hayati öneme sahip bir bilgi. Lakin bunu vatandaş bilmek zorunda değil. Doktorların bu bilinçte olup gereğini yapmaları gerekmiyor mu? Yoksa doktorluk mu ucuzladı?

  16. METİN KARAOT dedi ki:

    Yaşım 56 bütün hocaları dinliyorum. Sadece olması gerektiği gibi besleniyorum. Burada asla ifrat ve tefrit’e kaçmadan tabiki kan değerlerim,hormon değerlerim hepsi mükemmel Özellikle D vitamin’im 70 tansiyonum 12-8 hemoglobin 14.5 hdl 61 ldl 98 glikoz açlık kan şekeri 85 herkese Iyi ve sağlıklı bir hayat diliyorum.

  17. şafak öztürk dedi ki:

    Okuduğunu anlamamak gibi bir sorununuz var, çok yazık.d vitamini tek başına alınırsa tehlikeli. K2 ile alındığında böyle bir tehlike yok. k2 yoksa ,d alındığında kalsiyum damarlarda birikir. d vitamini ,k2 ile beraber alınırsa , kalsiyum damarlara değil kemiklere gider. olması gereken budur. Rasim hoca açıkça k2 nin önemini ve d ile olan ilişkisini yazmış. Bi daha okuyun lütfen. İçinde k2 olan d vitamininden alırsanız sorun yok …

  18. Mesude parlak dedi ki:

    Ahmet beye bakarsanız herşey yanlış bize dogrusunu söyleyin ozaman bilinen gerçek minarellerin vitaminlerin eksiği ile gelişen hastalıklar var bu yönde bilgi verin o yanlış Bu doğru dr olarak kimse işini yapmıyor günü kurtarmaca teşhis tedavi yok…

  19. Ahmet dedi ki:

    Kiymetli hocam, yaziniz yine cok guzel ve aciklayici. Bizi dogru bilgiyle doyuruyorsunuz. Ben de D vitaminini K2 vitamini ile beraber aliyorum. Balik yagi kapsulu icinde. Doktor boyun fitigim icin tavsiye etmisti. D vitaminim dusuktu, eminim K2’m de oyleydi. Dogruyu ogrenmek ve buna uygun bilincli hareket etmek ne guzel.

  20. Can akın dedi ki:

    D3 K2 vitamini içeren damla formunda bir ilaç aldım.ismini vermek istemiyorum. Ünlü bir firmanın ilacı 1 damlada 1000 IU d3 içeriyor. Koronadan korunmak için hergün toplamda 4 damla veya 5 damla kullandım.7. Günde ishal başladı.baaşağrısı oldu. ağzımın tadı bozuldu.neyseki ishal aynı gün bitti.sanırım zehirledi vitamin beni.ishal olunca kuşkulanıp araştırdım. Meğer d vitamininin yüksek dozu riskliymiş. Evdeki herkes koronaya yakalandı. Bende korono olduğumu düşünmüştüm ama şimdi acaba bu vitaminmi yaptı diyorum. İshal olmadan 1 gün evvelde ateşim yükseldi ama ertesi günü düştü. Ben koronamıyım. D vitamininin gazabına mı uğradım. Bu vitamini nasıl atabilirim vücudumdan.

  21. serkan dedi ki:

    Merhaba ben yaklaşık 4-5 aydır d3 & k2 vitamini bir arada olan D vitamini spreyi kullanıyorum newvit’in şu an 43 tl neyse ortalama günde 5-6 fıs sprey alıyorum 63 kiloyum dediklerine göre her 10 kilo başına 1 damla yada sprey diyorlardı ben de öyle uyguluyorum ve bu zamana kadar yan etkisini zararını hiç görmedim benim uygulamam böyle anlatmak istedim gerisi size kalmış

  22. Hakan dedi ki:

    o zaman k2 vitamimini değerine de bakmak gerekiyor.ama şu ana kadar hiçbir doktorun bu tahlili yazdığını görmedim,duymadım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: