BALLICA MAĞARASI ‘SAĞLIK VE TERAPİ MERKEZİ’ OLACAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ülkemizin tabiat harikalarının maalesef kıymetini de bilmiyoruz, tanıtımını da doğru dürüst yapamıyoruz.

Ballıca Mağarası’ nı ben de beş sene kadar önce ziyaret etmiştim ve mağara ile ilgili bir yazı da kaleme almıştım (1).

Burası gerçekten görülmeye değer bir yer.

Gel gelelim, Ballıca Mağarası’ nın bilimsel değeri olmayan ifadelerle tanıtılmasına da karşıyım.

Bu tür yerleri yere göğe koymayan astımın mucize bir tedavisi gibi sunan doktorlarımız olabilir ama bunun bilimsel bir karşılığı yoktur(2).

“Sağlık ve terapi merkezi” olacak türü “abartılı” ifadeler beni rahatsız ediyor.

Böyle bir yeri görmek insana mutluluk, huzur verir, herkese de gitmelerini görmelerini tavsiye ederim, hepsi budur.

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/21/bir-tavsiye/bir-dunya-harikasi-ballica-magarasi/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/20/yazilar/tip-yazilari/koah/tuz-lambasi-tuz-odasi-magara-tedavisinin-bilimsel-degeri-yoktur/

***

Ekber Türkoğlu’ nun haberi:

Tokat’ın Pazar ilçesinde milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dünyanın en görkemli mağaralarından biri olarak gösterilen Ballıca’nın sağlık ve terapi merkezi haline getirilmesi planlanıyor.

Tokat‘ın Pazar ilçesinde bulunan ortalama 18 derece sıcaklığı, yüzde 54 nem oranı ve keşfedilmemiş bölümleriyle dikkati çeken Ballıca Mağarası‘nın sağlık ve terapi merkezi haline getirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Tokat il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde bin 85 rakımlı tepede bulunan mağara, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerin ilgisini çeken mağara, keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor. Özellikle yurt içinden çok sayıda kişinin ziyaret ettiği mağara, ender rastlanan soğan sarkıtları ve içerisindeki oluşumlarla ziyaretçileri adeta büyülüyor.

“Havuzlu”, “büyük damlataşlar”, “çamurlu”, “fosil”, “yarasalı”, “çöküntü”, “sütunlar”, “mantarlı” ve “yeni” ismini taşıyan salonları ziyarete açık olan mağara, astım hastaları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı durumunda.

“Türkiye’nin en önemli şaheserlerinden bir tanesi”

Vali Cevdet Can, AA muhabirine, Ballıca Mağarası’nın turizme kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmaları anlattı.

Ballıca’yı “Allah’ın yeryüzüne bahşetmiş nimetlerinin bir tanesi” olarak niteleyen ve “dünyanın 8. harikası” olarak tanımlayan Can, “Biz turizm açısından burayı ‘Mağaraların kalbi Ballıca hayallerinizle baş başa’ sloganı ile tanıtmak için gayret gösteriyoruz. ‘Tefekkürünüzün zirvesini yakalamak istiyorsanız Ballıca Mağarası’na geliniz’ diyoruz.” diye konuştu. 

Mağaranın özellikle sağlık turizmi açısından önemine değinen ve bu yönde çalışma yürütüldüğü aktaran Vali Can, “Dört mevsim ziyaret edilebilecek Ballıca Mağarası bir sağlık ve terapi merkezi olma noktasında Türkiye’nin en önemli şaheserlerinden bir tanesidir.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: http://aa.com.tr/tr/saglik/ballica-magarasi-saglik-ve-terapi-merkezi-olacak/756556

Siz de yorumunuzu paylaşın: