ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 90 YILI AŞABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Lancet dergisinde, 21 Şubat tarihinde yayımlanan yeni bir araştırma göre, 2030 yılında doğanlar için birçok ülkede ortalama yaşam süresinin uzayacağı, ancak ABD’de bu artışın diğer ülkelerin altında kalacağı tahmin ediliyor. Çalışma ayrıca gelecekte kadınların, erkeklerden ortalama 13 yıl daha uzun yaşayacağını öngörüyor.

Araştırmacılar, en uzun ömürlü kız çocuklarının Güney Kore’de ve Macaristan’da doğacağını kaydetti. Yaşam süresi tüm ülkelerde artacak olsa da hem erkek hem de kız çocukları için en düşük artışların Makedonya’da olacağı belirtildi.

2030’da Fransa’da doğacak olan kız çocukları 88.6 yıl ile ikinci, Japonya’da doğan kızlar ise 88.4 ile üçüncü en yüksek yaşam süresine sahip olacak.

Tahminlerin üzerine çıkıyor

Yaşam beklentisini tahmin etmek için araştırmacılar, birkaç istatistiksel modeli birleştiren yeni bir yaklaşım kullandı. Fakat çalışmada tanımlanan ömür beklentilerinin sonuçta tahminlerden ibaret olduğu ve daima bir belirsizlik bulunabileceği belirtildi.

Güney Kore’de ortalama ömrün uzayacağını öngören araştırma, bir zamanlar bilim insanlarının imkânsız olduğunu düşündüğü bir eşiğin üstünü işaret ediyor. Imperial College London’dan küresel çevre sağlığı öğretim üyesi Mecid Ezzati, “Birçok araştırmacı 21. Yüzyıla girdiğimizde yaşam beklentisinin 90 yılın üzerine çıkmayacağına inanıyordu” demişti. Ancak yeni araştırma, 90 yıllık sınırın aşılacağını öne sürüyor.

Araştırmaya göre, erkekler çocukları için tahmin edilen yaşam süresindeki en büyük artış, 7.5 yıl ile Macaristan’da. Bu yüksek artışa rağmen Macaristan’ın 2030’da doğan erkeklerinin ortalama yaşam süresi en fazla 78.2 yıl olacak. Yine erkekler için bu yaşam süresi Güney Kore’de 84.1, Avustralya ve İsviçre’de 84 yıla çıkacak.

Ücretsiz sağlık hizmeti ömrü uzatıyor

Araştırmaya dahil olan 35 ülkenin tümünde 2030 yılına kadar yaşam süresinde artış beklenmesine rağmen, bazı artışlar diğerlerine göre çok daha az.

ABD’de 2030’daki yaşam süresinin kadınlar için 2.1 yıl, erkekler içinse 3 yıl artacağını tahmin ediliyor. Bu artışlar yaşam beklentisini kadınlar için 83.3’e, erkekler için 79.5’e yükseltiyor.

Araştırmacılar, ABD’de ortalama ömrün diğer yüksek gelirli ülkelerin çoğundan daha düşük olmasını birkaç nedene bağlıyor. Örneğin ABD’de cinayet oranları, kadın ve çocuk ölüm oranları ve vücut kitle indeksi diğer ülkelere göre çok daha yüksek.

Bununla birlikte ABD, çalışmaya katılan 35 arasında ücretsiz sağlık hizmeti sunmayan tek ülke. Araştırmada ayrıca, dünyada çok sayıda insanın ücretsiz sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğu da belirtiliyor.

Kaynak: http://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/saglik/ortalama-yasam-suresi-90-yili-asabilir

Siz de yorumunuzu paylaşın: