DİŞ AĞRISI İÇİN ALDIĞI AĞRI KESİCİLER YÜZÜNDEN BÖBREĞİ İFLAS ETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Böbrek yetersizliğinin tek sebebi olarak sadece ağrı kesicileri göstermek doğru değil!

Böbrek yetersizliğinde ağrı kesiciler dışında başta antibiyotikler, romatizma ilaçları, bazı tansiyon ilaçları (ACE inhibitörleri) ve mide koruyucular olarak bilinen ilaçların da etkisi var.

Özellikle de tıp dilindeki isimleri PPİ olan mide koruyucular çok bilinçsizce kullanılıyor ve böbrek yetersizliğinde bu ilaçların rolünün hem diğer ilaçlar hem de diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları kadar büyük olduğuna inanıyorum (1, 2).

Haklımızı da hekimlerimizi de bu ilaçların uzun süre kullanılmasının çok sakıncalı olduğu konusunda bir kere daha uyarıyorum.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/25/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/mide-koruyucu-ilaclar-bobrek-yetersizligi-yapiyor/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/09/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/mide-koruyucu-ilaclar-bobrekleri-bitiriyor/

***

CNN’ in haberi:

Yalova’da 32 yaşındaki Tolga Pesenli, geçen yıl diş ağrısı nedeniyle çok sayıda ağrı kesici içince mide bulantıları başladı. Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne tedaviye gelen Tolga Pesenli, aşırı dozda ağrı kesici içtiği için böbreklerinin iflas ettiğini öğrendi. Tolga Pesenli, 2 ay diyalize girdikten sonra Bursa’da özel hastanede babası 52 yaşındaki Yılmaz Pesenli’nin bağışladığı bir böbreğin nakliyle sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Bülent Oktay, fazla alınan ağrı kesicilerin yanı sıra, şeker ve tuzun aşırı kullanılmasının da böbreklerin iflas etmesi için yeterli olacağını söyledi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: