DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLADI: X SALGINI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

NOT (1.4.2020): WHO’ nun salgının geldiğini neden görmediği veya umursamadığı, dünyayı neden vaktinde uyarmadığı, ikaz ve tavsiyelerinin neden geciktiği, söylediği tedbirlerin neden yetersiz ve hatta bazılarının eksik ve yanlış olduğu ve neden bunlarda hâlâ ısrarcı olduğu üzerinde dikkatle düşünülmelidir.

Salgının kontrol altına alınamamasında WHO’ nun rolü çok iyi irdelenmelidir. 

WHO’ nun domuz gribi salgınında yaptığı bazı yanlışlara aynen devam ettiğini düşünüyorum. [BU İŞTE BİR DOMUZLUK VAR isimli kitabımı okumanızı tavsiye ederim].

Aşağıda yer alan 14 MART 2018 tarihli yazıyı tek tekrar okumakta yarar var:

***

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLADI: X SALGINI

En yakın şehirden millerce uzakta Guangdong Eyaletindeki bir mağaranın karanlık girintilerinin derinliklerinde bekliyor.

Belki de sessizce Kinabatangan Nehri boyunca yerleşmiş ağaçların tepelerinde sinsice bizi gözetliyor.

Veya Amazon’a has binlerce türün birinde uyuyor.

Bu bir bilim kurgu değil, gerçeğin ta kendisi.

Synthetic 'virus' to kill bacteria | UCL News - UCL - London's ...

***

X Hastalığı, bilinmeyen virüslerin insan sağlığı için çok ciddi tehdide verilen esrarengiz isimdir.

X Hastalığı, SARS ve Ebola gibi bilinen katillerin yanında Dünya Sağlık Teşkilatı’ nın (WHO) araştırmalar için öncelik verilmesini istediği kısa patojen listesinde yer alır.

WHO, bilimsel araştırmaların her alanından uzmanların rehberliğinde hangi patojenlerin bir sonraki pandemide en önemli tehlike olacağını gösteren listeyi her sene günceller.

Bunların çoğunun nasıl bir etki yaratacağını görmüş olmakla beraber -sadece son 15 sene içinde SARS, Ebola, Zika gibi büyük pandemiler oldu- X Hastalığının ne yapacağını da bu hastalığın ne olduğunu da bilmiyoruz.

***

Dünyada 1.67 milyon bilinmeyen virüs var.

Tahminlere göre bunların 631 bin ila 827 bini insanlara bulaşma kabiliyetine sahipler.

Bilim adamları bugün için sadece 263 virüsün insanları enfekte edebileceğini biliyor ama potansiyel pandemi tehditlerinin yüzde 99.96’ sı hakkında “neredeyse” hiçbir bilgiye sahip değiller.

Disease X warning: Outbreak could kill 80 million in just 36 hours ...

***

Burada “nerdeyse” kelimesi anahtardır.

X Hastalığını taşıması kuvvetle muhtemel olan türleri biliyoruz.

X Hastalığı ile en ilgili virüs ailelerini ve bilinen virüslerin benzerlerini biliyoruz.

Küresel pandemik risk haritamız sayesinde X Hastalığının insanlara sıçraması ihtimalinin dünyanın neresinde en yüksek olduğunu biliyoruz.

***

Tam burada araştırmamız başlıyor.

Vizyoner bir girişim olan Global Virom Projesine bağlı EcoHealth Alliance, dünyanın bu bilinmeyen 1.67 milyon virüsünün büyük çoğunluğunu araştırmaya ve bulmaya çalışıyor.

Dünyayı vurmadan önce X Hastalığı hakkında her şeyin öğrenilmesi umut ediliyor.

EcoHealth Alliance Başkanı Dr. Peter Daszak’ ın da aralarında olduğu Global Virome Projesinin mimarları tarafından Science’ de yayınlanan makaleye göre 10 sene içinde bilinmeyen virüslerin yüzde 71’ ini tanımamız mümkün olacak.

Bunun tahmini bedeli 1.2 milyar dolardır ki 2002-2003 SARS pandemisinin 30-50 milyar dolarlık maliyeti ile kıyaslandığında hiçbir şeydir.

Vazifemiz, X Hastalığına bir isim vermek, dünyanın hazırlıklı olmasına yardımcı olmak ve insanlarda görülmesini engellemektir.

Bugün, muhtemelen en yakın şehirden millerce uzakta bir ormandadır ama bu kısa zamanda değişebilir.

Gribe benzer bir solunum yolları virüsünün dünyanın bütün büyük şehirlerine 60 gün içinde ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlığımız ve multidisipliner yaklaşımımız sizinle ve gelecek pandemi arasında durmaktadır.

Kaynak: https://www.ecohealthalliance.org/2018/03/disease-x

***

Sözcü gazetesindeki haber:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan salgın tehditleri listesine yeni bir ekleme daha yapıldı. Bilim insanları, listede yer alan 9 salgın hastalığın yanına “X” adını verdikleri bir salgın senaryosunu ekledi.

“X Salgını”, henüz tıp dünyası tarafından bilinmeyen bir patojenin yayılarak milyonlarca insanı etkilediği bir senaryoyu göz önünde bulunduruyor. WHO yetkilileri resmi site üzerinden yaptıkları açıklamada, “Bu salgın, nasıl savaşılacağı bilinmeyen, belki de biyolojik bir mutasyon sonucu oluşmuş patojenin yayılma ihtimalini göz önünde bulunduruyor” ifadelerini kullandı.

Salgın listesindeki diğer hastalıklar ise, Ebola, Marburg, Zika, Lassa Humması, Rift Vadisi Humması, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı ve Nipah Virüsü.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/dunya-saglik-orgutu-acikladi-x-salgini-2286318/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Sinan dedi ki:

    Çok ama çok önemli bir yazı. Olan bitenler 2 sene önce aynen biliniyormuş da DSÖ tedbir almakta faydasız tedbirlerde neden ısrar ediyor anlamak zor. Teşekkürler Ahmet Hocam.

  2. Muhterem dedi ki:

    Bu coviti DSÖ de yaratmamış olsa bile gaflet dalalet ve hatta hıyanet içinde olduğu belli ve ileride daha da iyi anlaşılacak. Dünya WHO üzerinde dizayn ediliyor.

  3. Nursu dedi ki:

    Sadece DSÖ değil tıp bilimi çuvalladı. daha bir maske koknusunda bile fikirbirliği yok. Biri mutlaka takın derken öteki aman sakın ha diyor. İşte 21. yüzyı tıbbının durumu budur

Siz de yorumunuzu paylaşın: