DOMUZ GRİBİ GİTTİ YARASA GRİBİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
yarasa

Amerika’ nın meşhur Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) uzmanları yarasalarda bugüne kadar bilinmeyen “yeni bir grip virüsü” keşfettiler.

Araştırma, Journal Proceedings of the National Academy of Sciences isimli dergide yayınlandı.

Bu, kanatlı memelilerde tespit edilen ilk grip virüsü olma özelliğini de taşıyor. Yarasa grip virüslerinin henüz tavuk yumurtası veya hücre kültürlerinde üretilmesi mümkün olmadığı gibi, bulaşma özellikleri de tam olarak bilinmiyor.

İnsanlara bulaşma ihtimali var

Uzmanlar yarasa grip virüslerinin şu anda insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığını ve insanlar için bir tehlike yaratmadığını ama böyle bir ihtimalin bulunduğunu düşünüyorlar.

Yarasa grip virüslerinin insanlarda hastalık yapabilmesi için, insan grip virüsleriyle domuz, at veya köpeklerde aynı hücreyi enfekte etmeleri ve karşılıklı gen alışverişinde bulunmaları gerekiyor. Böyle bir durumda yepyeni ve tehlikeli bir grip virüsü ortaya çıkabiliyor. Zaten dünya çapında salgınlar yani pandemiler hayvanlardan kaynaklanıyor.

Virüs Guatemala’ da bulundu

CDC uzmanları Guatemala’ da 2009-2010 senelerinde 300’ den fazla yarasa topladılar. Esas olarak yarasalarda kuduz üzerine yapılan araştırmada yarasaların bağırsaklarında A tipi bir grip virüsüne ait genetik materyal tesadüfen bulundu.

Bu yeni virüs diğer grip virüslerine benzemekle beraber H antijeni bugüne kadar bilinen 16 H antijeninden farklı olduğu için H17 olarak isimlendirildi. Bazı bilim adamları yarasaların grip virüsünü yüzyıllar önce aldıklarını ve bu virüsün mutasyonlar sonucu oluştuğu görüşünü savunuyorlar.

Sarı-omuzlu yarasalar meyve ve böcek yiyerek besleniyor, insanları ısırmıyorlar ama virüs bulaşan meyvelerin yenmesiyle insanlara geçebileceği düşünülüyor.

Yarasalardan insanlara geçene başka virüsler de var

Grip virüslerinin insanlar dışında kuş ve domuzlarda ve daha seyrek olarak at, fok, balina gibi hayvanlarda da hastalık yaptığı biliniyordu ama yarasalarda rastlanmamıştı.

Beş sene önce Rus bilim adamları yarasalarda grip virüsü bulduklarını açıklamışlar ama bunun delillerini yayınlamamışlardı.

1.200’ den fazla türleri olan yarasaların çok uzak mesafelere uçabilmeleri, dünyanın her yerinde yaşayabilmeleri ve sayılarının çok olması da bulaşıcılık bakımından çok önemli.

Yarasalarda insan ve diğer hayvanlara kuduz, SARS ve Ebola virüslerini geçtiği biliniyor.

Gelelim neticeye

Aşı üreticilerinin bu habere ne kadar sevindiklerini tahmin edebiliyorum. Hazırlıklı olun: Çok geçmeden aşı çalışmaları ve korkutma kampanyaları da başlayacaktır.

Bize ise sadece dua etmek düşüyor: Allah bizi tüm yarasalardan korusun!

KAYNAK http://www.pnas.org/content/early/2012/02/17/1116200109.abstract?sid=9afe7786-0fdf-4fd6-9aed-5c35e2f591f7

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Bu haberden sonra bir de yarasa katliamı yaşanır mı dersiniz? Zaten bazı yerleşim merkezlerinde belediyeler, “sinekle mücadele” adı altında, sineklerin üredikleri yerleri ilaçlayacak yerdehaftada bir motorlu bir araç dolaştırıp havaya zehirli bir duman püskürtüyorlar. Sinekler ölmüyor ama bazı faydalı böcekler ve bu arada sinekleri yiyen yarasalar ölüyor.

  2. hasan düdar dedi ki:

    Ahmet hocamda olmasa, bu doktorlukla ilgili özeleştiri yapanda olmayacak.Bu konudada olduğu gibi doktorlar ilaç şirketlerinin kucağına kolay düşüyor.Böz böyle para hırsı ile yetişmiş, vijdan muhabesebesi yapmamış doktorlarımız olduğu sürece, hayatta ileri gidemeyiz. Profların asistan doktorların yanında ameliyete yada derse girmesi gerekirken, onlar özel müşteri peşinde… Allah (cc) hidayet versin

Siz de yorumunuzu paylaşın: