ÜNLÜ KANSER UZMANI RUTİN AŞIDAN SONRA ANİDEN ÖLDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ nin önde gelen kanser uzmanlarından Martin Gore, sarıhumma aşısı yaptırdıktan kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Aşı, Afrika, Orta-Güney Amerika, Karayipler gibi sarıhumma hastalığının görüldüğü ülkelere seyahat edecek olanlara rutin olarak yapılıyor.

Sivrisinek sokmasıyla bulaşan sarıhummaya karşı kullanılan aşıda hastalık yapma etkisi zayıflatılmış canlı virüs bulunuyor ve aşı genel olarak etkili ve emniyetli kabul ediliyor.

Bununla beraber aşının özellikle 60 yaşından büyüklerde ciddi alerjik tepkilere ve virüsün çeşitli organlarda üremesiyle ortaya çıkan ve aşıyla bağlantılı viscerotropik hastalık (vaccine-associated viscerotropic disease) adıyla bilinen tabloya yol açıyor.

Hastalık aşıdan 2-5 gün sonra ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma ile başlıyor ve karaciğer, böbrek, akciğer yetersizliğine yani çoklu organ yetersizliği ile vakaların yüzde 60 kadarında ölüme kadar ilerleyebiliyor.

Bu tablo, vahşi virüsün yaptığı hastalığa benziyor ve 60 yaşın altında her aşı yapılan bir milyon kişinin 3’ ünde, 60 yaşın üzerinde ise 12’ sinde görülüyor.

Bu komplikasyonun özel bir ilacı olmadığı için sadece destek tedavisi uygulanabiliyor. 

Sarıhumma aşısı, hastalığın olduğu bölgeye seyahat edecek olanlara bir kere yapılıyor ve genellikle de ömür boyu bağışıklık sağlıyor.

Gelelim neticeye

Martin Gore için “Toprağı bol olsun” diyelim ve bu haberi Afrika, Karayipler, Orta- Güney Amerika’ ya gezmeye gidecek olan yaşlılara duyuralım.

Kaynak: https://www.thetimes.co.uk/article/cancer-pioneer-martin-gore-dies-after-jab-for-yellow-fever-vccwwxdq2

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ahmet uludağ dedi ki:

    Eskişehir Büyükşehir belediyesi Halk süt uygulaması başlatmıştır. Siz Beyaza TVde yok dediniz. Belki düzeltme yamanız gerekebilir.

  2. Hacı İsmail dedi ki:

    Hani aşıların hiçbir yan etkisi yoktu, noldu,

Siz de yorumunuzu paylaşın: