AMERİKAN İLAÇ DÜNYASINDA ÇOK BÜYÜK DOLAPLAR DÖNÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerikan Hükumeti Mallinckrodt isimli ilaç şirketine karşı açılan iki muhbirin davasını birleştirdi.

Şirket, fiyatı 2000’ de 40$ iken yüzde 97 bin artarak 39.000$’a çıkan ilacının yazılmasını artırmak için doktorlara rüşvet vermekle suçlanıyor.

Dava dilekçesinde, senelik satış rakamları 1 milyar $’ dan fazla olan ve çoğu Medicare (USA’ da yaşlılar için devlet sağlık sigortası) tarafından karşılanan HP Achtar Gel isimli ilaç için az sayıda doktora peşin para ve hediyeler verildiği, bedava tatillere gönderildikleri iddiası yer alıyor.

1952’ de çocuklarda spazmları önlemek için ruhsat alan ilaç nefrotik sendrom, romatoid artrit, sarkoidoz, optik nörit, ankilozan spondilit ve multipl skleroz gibi erişkinlerde görülen birçok hastalık için de kullanılıyor.

Gelelim neticeye

İlaç dünyasında aklımızın alamayacağı çok büyük dolaplar dönüyor.

Gelin de bu adamların bilimine güvenin.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2043

***

Bu da bir haber: ABD’DE İLAÇ ŞİRKETİ SAHİBİ DOKTORLARA ‘İLAÇ YAZMASI İÇİN’ RÜŞVET VERDİ

ABD’nin Boston şehrinde görülen davada jüri, Kapoor ve dört meslektaşını kumpas kurarak doktorlara rüşvet vermek, doktorların bağımlılık yapan ağrı kesicileri, ağrı kesiciye ihtiyacı bile olmayan hastalara yazmasını sağlamakla yargılandığı davada suçlu buldu.

Sigortacıları da yanıltan bir sistem oluşturan bu grubun işlediği suçta rol oynayan eski milyarder iş adamı, ilaç dolandırıcılıkla suçlanıyordu.

BBC’de yer alan habere göre; Hindistan doğumlu Kapoor, 1990’da kurduğu Insys Therapeutics ecza firmasını hızla büyütmüş ve milyar dolar değerinde bir şirkete dönüştürmüştü.

Jüri, Kapoor’un aynı zamanda, Subsys isimli ilacın satışlarını artırmak için hastaların ilaç ihtiyacı konusunda sağlık sigortası şirketlerini de yanılttığına kanaat getirdi.

Bu ilacın morfinin 100 katı kadar etkili olduğu tahmin ediliyor ve çoğunlukla kanser tedavisi gibi ağır tedavilerde kullanılıyor.

ABD’de aşırı uyku ilacı/ağrı kesici tüketiminden kaynaklı on binlerce ölüm meydana geldi

2017’de ABD Başkanı Donald Trump’ın, ağrı kesici krizini “ulusal acil durum” olarak adlandırdığı gün tutuklanan Kapoor, rüşvet verdiği doktorların bazı organizasyonlarda Subsys’in reklamını yapmasını da sağlamış.

10 hafta süren duruşmalarda, eski milyarderin şirketi Insys’in bu ilacın satışını artırmak için çalışanlarına izlettiği bir video da jüriye gösterildi.

Kapoor ve dört iş arkadaşı, Michael Gurry, Richard Simon, Sunrise Lee and Joseph Rowan, 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Kapoor’un avukatı, müvekkilinin bu karar karşısında hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Suçlamaları reddeden Kapoor, temyize başvuracak.

Forbes’a göre Kapoor’un net varlığı 2018’de 1,8 milyar dolardı.

Amerikan yönetiminin ağrı kesici krizini ortaya çıkaran ve büyüten şirketlere açtığı savaşta, bu karar, bir dönüm noktası.

ABD Salgın Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi, yasal ağrı kesiciden eroine kadar geniş bir alanı kapsayan ilaç türünün 2017’de 48 bine yakın kişinin ölümünden sorumlu olduğunu belirtiyor.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-abdde-ilac-sirketi-sahibi-doktorlara-ilac-yazmasi-icin-rusvet-verdi-11-681-81522.html

***

EK 13 (9.9.2021): BMJ: “İspatlanmış klinik faydası olmayan kanser ilaçlarının üçte biri hastalar için tavsiye edilmeye devam ediyor”. Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1959

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Yakup Kaya dedi ki:

    Umarım ki herkes bu rezaletlerin sadece Amerika ile sınırlı olduğunu başka memleketlerde böyle rüşvet ve dolaplar olmadığını düşünmüyordur. Ölmüşüz de haberimiz yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: