İLAÇ ŞİRKETLERİNDEN ŞEYTANİ BİR PAZARLAMA NUMARASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

BMJ’ de yayınlanan araştırmaya göre USA’ da ilaç şirketleri sosyal güvenlik kurumları ve özel sağlık sigortalarını daha çok sömürmek için müthiş bir pazarlama numarasını devreye soktular.

New York’ ta Memorial Sloan Kettering Cancer Center uzmanları tarafından yapılan araştırma, hastanın ihtiyacından çok ilaç bulunan şişeler yüzünden çöpe giden ilaçlar için senede 3 milyar dolar harcanıyor.

Araştırma, dozu hastanın kilosuna göre ayarlanan tek dozluk şişelerdeki çeşitli kanser türleri için kullanılan 20 ilaç üzerinde yapıldı ve bu ilaçların bazılarında yüzde 33’ e kadar varan kısmının çöpe atıldığı belirlendi.

Merck şirketinin malin melanom tedavisinde kullanılan Keytruda isimli ilaçları başlangıçta 50 miligramlık şişelerde satılırken 2015’ den itibaren 100 mg’ lık şişeler piyasaya sürüldü.

Bir hasta için 140 mg ilaç gerektiğini farz edelim.

Bu hastaya daha önce 3 tane 50 mg’ lık ilaç kullanılıp kalan 10 mg atılırken, sadece 100 mg’ lık şişelerin çıkarılmasıyla bu hasta için 2 adet 100 mg’ lık ilaç kullanılır ve 60 mg dozunda ilaç israf edilir olmuştur.

Bu da Merck’ in hasta başına 500 dolar yerine 3 bin dolar daha fazla kazanması manasına geliyor.

Amgen firmasının myelom tedavisinde kullanılan Kyprolis isimli ilacının üçte biri kullanılmadan atılıyor ve bu yüzden 2016’ da 231 milyon doların çöpe gideceği bildiriliyor.

Kalan ilaç 6 saat içinde sterilliğinin korunmuş olması şartıyla başka bir hastaya da verilebiliyor ama böyle bir uygulama çok seyrek yapılabiliyor.

Kanser merkezinin başı olan Bach “Bazı kanser ilaçlarının altından bin misli pahalı olduğunu ve aylık maliyetleri 15 bin doları geçenlerin stratosferi deldiğini, hastane ve doktorların ilaç israfını önlemek için hiçbir gayretlerinin bulunmadığını ” söylüyor.

Gelelim neticeye

İlaç endüstrisi kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan köşeyi dönüyor.

Bu tür ilaçlar zaten çok pahalı ve üstelik de birçok hastaya faydası olmayacağı bilindiği hâlde uygulanıyor.

Kanser ilaçlarından kazandıkları milyarlarca dolarla kasaları dolan ilaç endüstrisinin gözünün doymadığı anlaşılıyor, Allah gözlerini doyursun.

Kaynak:

http://www.bmj.com/content/352/bmj.i788

Araştırmanın medyadaki haberleri:

http://www.nytimes.com/2016/03/01/health/waste-in-cancer-drugs-costs-3-billion-a-year-a-study-says.html?_r=0

http://time.com/money/4243027/drug-packaging-waste/

http://www.upi.com/Health_News/2016/03/01/3-billion-in-cancer-drugs-wasted-every-year-due-to-packaging/3231456845488/

http://abcnews.go.com/Health/wireStory/study-3b-wasted-unused-portion-cancer-drugs-37319067

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Tuncay Öztürk dedi ki:

    Bu kadarına artık sadece pes denir: PES, PES, PES!!!

  2. Asistan doktor dedi ki:

    Nevadalı doktor Murat bakalım bu yazınıza da yorum yapabilecek mi?

  3. Abcd dedi ki:

    İsim belirtmek istemiyorum Başıma gelen bir olayı anlatmak istedim
    Gecen hafta Beylikdüzü medilife hastanesinde kızımı muayene için götürdüğümde sıra beklerken 4 yada 5 yaşında bir çocuğun babasının çocuğa kullandığı ifadeler aynen şöyle olum doktor üzdü mü seni ben o doktorun ağzını burnunu Kırarım kafasını kopartırım senin için herkesi keserim şeklinde idi ve aşırı derecede rahatsız oldum ayrıca adam belinde silahı ile hastanede güvenlik kontrolü diye birşey yokki kasıla kasıla geziniyodu yanımda bulunan iki bayan da bu durumdan çok rahatsız olduğunu belli etti fakat adamın eşi bu cümleler karşısında sadece güldü bu nasıl bi zihniyet ….

Siz de yorumunuzu paylaşın: