GRİP AŞILARI SON SENELERİN EN ETKİSİZ AŞISI ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Grip aşıları her sene olduğu gibi bu sene de büyük bir hayâl kırıklığı yarattı (1).

Aşı, CDC’ nin açıklamasına göre geçen grip mevsiminin ikinci kısmında ortaya çıkan virüslere karşı etkili olmadı ve genel etkinliği yüzde 29’ a düştü.

Grip aşıları mevsimin ilk döneminde daha iyi bir koruyuculuk gösterdi ve etkinlik şubat ayında yüzde 47 olarak gerçekleşti ama ikinci dönemde ortaya çıkan virüse karşı bu oran sadece yüzde 9 idi.

CDC’ den Brendan Flannery “Bu türe karşı anlamlı bir koruma” olmadı diyor.

Grip aşıları her sene üç veya dört farklı virüse karşı koruma sağlamak için hazırlanıyor.

Virüs seçimi bir sonraki kış insanları hangi virüslerin hasta edeceklerinin tahminine dayanıyor.

Bu sezonun aşısı ikinci dönemde ortaya çıkan virüslere karşı uyum göstermedi ve genel etkinlik bu sebeple son senelerin en düşük seviyesinde kaldı.

flu vaccine ineffective ile ilgili görsel sonucu

2011’ den beri en düşük koruyuculuk yüzde 19 ile 2014-2015 kışında gerçekleşmişti ve o zaman da bir uyumsuzluk vardı

Diğer enfeksiyonlara karşı uygulanan aşıların koruyuculuğu en az yüzde 90 değilse “etkili olarak kabul edilmiyor fakat bu virüsleri hızla değişen grip için zordur. Genel olarak grip aşısı yüzde 40 etkilidir.

Grip aşıları 6 aylıktan büyük tüm Amerikalılara tavsiye ediliyor.

Uzmanlar, aşı bazı türlere karşı etkili olduğu için hala değerlidir diyorlar ve her sene kış mevsiminde 40 bin 90 bin hastaneye yatışı önlediğini tahmin ediyorlar.

CDC aşı etkinliğini, bir kişinin doktora gitmesini gerektirecek ağır vakaların önlenmesine dayandırıyor.

Pazarlanan hastalığın pazarlanan aşısı

Peter Doshi BMJ’ de grip hastalığı ve grip aşısını şu veciz cümle ile tarif ediyor: “Pazarlanan hastalığın pazarlanan aşısı”:

Grip aşılarının pompalanması günümüzdeki “en saldırgan halk sağlığı politikalarından biridir(2).

CIDRAP ve ona bağlı Center of Excellence for Influenza Research and Surveillance’ ın müdürü Michael T. Osterholm şunları söylüyor:

Bu aşıyı aşırı teşvik ettik ve abarttık. Yüceltildiği kadar korumuyor aslında. Hepsi bir satış/pazarlama, halkla ilişkiler işi.

Bugünkü aşılara duyulan güvenin daha etkili aşıların bulunmasını sağlayacak araştırmaların yapılmasını engellemesinden kaygı duyuyorum” (3).

trump warns flu ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Fazla söze gerek yok, önceki sezon 150 milyon kişiye grip aşısı yapılan USA’ da 80 bin kişinin gripten öldüğünü hatırlayalım (4) ve bugüne kadar hiç grip aşısı yaptırmadığını açıklayan USA Başkanı Trump’a kulak verelim yeterli:

Grip aşılarının hiçbir koruyuculuğu yoktur ve bu aşı sağlıktaki en büyük sahtekârlıklardan biridir (5).

Kaynaklar:

1.https://www.nbcnews.com/health/health-news/vaccine-no-match-against-flu-bug-popped-near-end-n1023246

2.https://www.bmj.com/content/346/bmj.f3037

3.https://well.blogs.nytimes.com/2012/11/05/reassessing-flu-shots-as-the-season-draws-near/

4.https://www.vox.com/2018/9/27/17910318/80000-americans-died-last-year-get-your-flu-shot

5.https://www.youtube.com/watch?v=cDARZJxzeoY

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Dr. Nurşen dedi ki:

    Utanmaz adamlar dünyayı kandırmaya devam ediyor fakat neyse ki bizde grip aşısı yok denecek kadar az yapılıyor. Yapılanların çoğu da aşıyı SGK kapsamında bedava yaptırıyor, parayla deseler onlar da yaptırmayacaklar. Durum bu kadar açık ve net.

  2. Amerikanın nesine güveniyoruz ki aşılarına güvenelim. Adamlar resmen ticaret yapıyor, para kazanıyor çuvallarla, hiç aşılarımız etkisiz yaptırmayın derler mi, aşılar etkisiz ama gene de yaptırın diyorlar, bizim bilim adamlarımız da bunu gerçekten faydalı bir aşı zannediyor. Kusura bakmasınlar halkın feraseti bilimin zihniyetinden fersah fersah ilerde. Aradaki mesafe kapanacak gibi değil.

  3. serdal şahiner dedi ki:

    girip aşıları net fayda saglamazsa dahi bagışıklık sistemini hereketlendirir aktive eder..ve hazır hale getirir…aşılara karşı olmak pek mantıklı degil….

  4. Ali Tevfik dedi ki:

    Her kim ki grip aşılarının koruyuculukları hakkında doğru bilgi vermeden grip aşısı yaptırın diyorsa ya cahildir ya da aşı firmasından para alan biridir.

  5. Dr. Hakan dedi ki:

    Yukarıda yazan Serdal bey, ya aşı şirketiyle bir ilişkiniz var ya da bilgisiz birisiniz. Her antijen bağışıklık sistemini aktive eder, bağışıklık sisteminin aktive olması aşının koruyucu olduğu anlamına gelmez. Hoca da bu yazısında grip aşılarının her yıl olduğu gibi geçen yıl da etkisiz kaldığını yazıyor, buna aşılara karşı olmak diye kulp takmanız çok yakışıksız. Ayrıca hoca daha önce de bilimsel literatürünü de vererek grip aşılarının bağışıklığı nasıl bozduğunu çok güzel yazmıştı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: