ALZHEİMER’ İN ESAS SEBEBİ VİRÜS VE BAKTERİLERDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Journal of Alzheimer’s Disease isimli dergide yayınlanan makalede Alzheimer hastalığının esas sebebinin bir virüs (herpes simpleks virüs tip-1) ve iki bakteri (Chlamydia pneumoniae ve birçok spiroket türü) olabileceği iddia edildi.

Uzmanlar, bu mikropların Alzheimer’ deki rollerini gösteren çok fazla veri olmasına rağmen bunun üzerinde fazla durulmadığına, son 10 senede yapılan 400’ den fazla çalışmada da herhangi müspet bir sonuç elde edilemediğine dikkat çekiyorlar.

Başlangıçta bazı virüslerin kanser yaptığına, Helicobacter’ in mide ülserinin sebebi olduğuna önem verilmemesini örnek gösteriyorlar.

alzheimer virus ile ilgili görsel sonucu

Demir metabolizmasındaki bir bozukluğun mikropların uyanmasına ve çoğalmasına yol açtığı, demirin tabii yollarla veya şelatörlerle uzaklaştırılmasının bilişsel bozukluğu önleyebileceği ileri sürülüyor.

Alzheimer’ in karateristik özelliğinin beyinde amiloit beta peptitler ve anormal tau proteinlerinin birikmesine eşlik eden sinir hücreleri kaybı ve ilerleyici sinaptik disfonksiyonu olduğu bilinmekle beraber hastalığın sebebi belli değildir.

Kaynak: https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad160318

***

EK 1 (9.4.2023): Sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek beyin yaşlanmasını etkileyebilir, bilişsel gerilemeyi hızlandırabilir ve Alzheimer riskini artırabilir.

Makale: Intermittent systemic exposure to lipopolysaccharide-induced inflammation disrupts hippocampal long-term potentiation and impairs cognition in aging male mice

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159122004718?via%3Dihub

***

EK 2 (12.6.2023): Kas yağlanması yaşlı erişkinlerde bilişsel gerileme için yeni bir risk faktörü olabilir. 70’li yaşlarındaki 1600’den fazla yetişkinde kas yağı ve 10 yıllık bir süre boyunca bilişsel işlevleri değerlendirildi. 1. yıldan 6. yıla kadar kas yağlanmasındaki artışın, toplam kilodan, diğer yağ birikintilerinden, kas özelliklerinden ve geleneksel demans risk faktörlerinden bağımsız olarak zaman içinde daha fazla bilişsel gerileme ile ilişkili olduğu tespit edildi.

Kaynak: https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jgs.18419

Makale: Increase in skeletal muscular adiposity and cognitive decline in a biracial cohort of older men and women

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: