DÜNYA GIDA SEKTÖRÜNDEN TRANS YAĞ SÖZÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Uluslararası Gıda ve İçecek Birliği IFBA gıdaları 2023 senesine kadar endüstriyel trans yağ asitlerinden temizleyeceği taahhüdünde bulunmuş.

Dünya Sağlık Örgütü, obezite, diyabet, kanserler, kalp krizi ve felçler başta olmak üzere tüm kronik hastalıklardaki artışın en önemli sebeplerinden biri olarak kabul edilen trans yağların “sıfırlanmasını” istiyor.

IFBA ise bunları kullanmamak için 4 sene daha süre talep ediyor.

   trans yağ

Gelelim neticeye

İlgili kurumlara birkaç sorum var:

BİR: Onlarca seneden beri margarin yedikleri için kronik hastalıklara yakalananlar ve ölenler ne olacak? Bunlar “kim yediye” mi gitti?

İKİ: Trans yağlar madem bu kadar zararlı ise 4 sene daha kullanılmaya devam edilmesi ne demek? Bunların derhal bırakılması gerekmiyor mu?

ÜÇ: Trans yağlardan temizlenen endüstri ürünlerinde hangi yağlar bulunacak, bunların zararsız olduğu ispat edildi mi yoksa bir 40-50 sene sonra bunlar da zararlı diye terk mi edilecek? 

***

Gıda Hattı’ nın haberi:

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, Uluslararası Gıda ve İçecek Birliği IFBA’nın küresel gıda arzının 2023’e kadar endüstriyel trans yağ asitlerinden temizleneceği taahhüdü verdiğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, IFBA temsilcileri ile yaptığı hafta sonu görüşmesinden sonra Twitter’da paylaştığı mesajda güzel haberi verdi:

Mesajında IFBA’dan sektör liderleri ile yapıcı ve dürüst bir görüşme yaptıklarını, onlardan endüstriyel trans yağ asitlerinin ortadan kaldırılmasını istediğini belirten Ghebreyesus; IFBA’nın 2023’e kadar trans yağların ürünlerden kaldırarak sağlıklı beslenmeye katkı sağlama amacını desteklediğini ifade etti.

IFBA ise haberi internet sitesinde yayınladığı bir bildiri ile duyurdu. IFBA üyelerinin yıllardır endüstriyel üretim süreçlerinde ortaya çıkan trans yağ asitlerinin en aza indirilmesi konusunda çalıştıkları ifade edilen bildiride, bu konuda şimdiye kadar büyük ilerleme kaydedildiği vurgulandı.

2018 trans yağ taahhüdünde %98,5 başarı

Açıklamaya göre, daha önce verilmiş olan, 2018’e kadar ürünlerin 100 gramında 1 gramdan fazla trans yağ asidi bulunmayacağına yönelik taahhüt; IFBA üyelerinin dünya çapındaki ürünlerinin %98,5’inde yerine getirilmiş durumda. Bunun nedeni ise kısmen hidrojenize edilmiş yağların gıda bileşeni olarak kullanılmasından vazgeçilmesi.

IFBA üyeleri 1 The Coca-Cola Company, Danone, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, The Kellogg Company, Mars, McDonald’s, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo ve Unilever olarak sıralanıyor. McDonald’s IFBA’nın 2018 taahhüdünde yer almazken, 2023 trans yağlar taahhüdünde imzası bulunuyor.

2018 taahhüdü ürünün 100 gramındaki trans yağ asidinin 1 gramı geçmemesi yönündeyken; 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeni taahhüt, ürünün içerisindeki yağın en fazla %2’sinin üretim sürecinde oluşan trans yağlar olması yönünde.

Kaynak: https://www.gidahatti.com/dunya-gida-ve-icecek-sektorunden-dsoye-trans-yag-sozu-149266/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. burak dedi ki:

    tavuk dötü tövbe tutmaz diye bir söz vardır hatırlatırım

  2. Esra dedi ki:

    Trans yağlara bedenimiz alışmıştı yeni margarinlerde bakalım ne çeşit yağ asitleri olacak. Büyük olasılıkla da daha zararlı olacak.

Siz de yorumunuzu paylaşın: