KÜRESEL SAĞLIKTA YOLSUZLUK: AÇIK SIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilimsel araştırmaları, klinik çalışmaları, meta-analizleri, değerlendirmeleri merakla okuduğumuz tıp dergilerine bir haller oldu.

Bu tıbbi yazıların yerini giderek sağlık ve tıp alanındaki yolsuzluklar, dolandırıcılıklar, hileler, rüşvetlerle… ilgili yazılar almaya başladı.

Bunun son örneği de muteber Lancet dergisinde “Küresel Sağlıkta Yolsuzluk: Açık Sır” başlığı ile yayınlanan bir makale.

Gelelim neticeye

Başımız dara düştüğünde, bir derdimiz sıkıntımız olduğunda başvuracağımız tek adres modern tıptır.

Modern tıp, evet ticarileşmiştir, buna sözümüz yok ama yolsuzluklara, sahtekârlıklara, rüşvetlere… hayır, hayır, hayır!

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32527-9/fulltext?dgcid=raven_jbs_etoc_email ile ilgili görsel sonucu

***

Prof. Dr. Patricia J Garcia‘ nın makalesinin özeti:

Yolsuzluk sağlık sistemlerine gömülmüştür.

Hayatım boyunca – bir araştırmacı olarak, halk sağlığı çalışanı ve Sağlık Bakanı olarak – yerleşik bir sahtekârlık ve dolandırıcılık gördüm.

Ancak, dünya genelinde evrensel sağlık güvencesi uygulanmasının önündeki en önemli engellerden biri olmasına rağmen, yolsuzluk nadiren açıkça tartışılmaktadır.

Bu derste, yolsuzluk probleminin büyüklüğünü, nasıl başladığını ve şimdi neler olduğunu ana hatlarıyla özetliyorum.

İnsanların mevzuyla ilgili korkularını, yolsuzlukla mücadele için neyin gerekli olduğunu ve tüm ülkelerdeki akademik ve araştırma topluluklarının sorumluluklarını, ekonomik gelişmişlik seviyelerinden bağımsız olarak ana hatlarıyla belirtiyorum.

Politika belirleyiciler, araştırmacılar ve fon sağlayanlar tıpkı hastalıkları düşündüğümüz gibi yolsuzluğu da önemli bir araştırma alanı olarak düşünmek zorundadır.

Eğer gerçekten Sürdürülebilir Gelişme Hedeflerine ulaşmayı ve herkes için sağlıklı hayat sağlamayı hedefliyorsak küresel sağlıkta yolsuzluk artık açık bir sır olmamalıdır.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32527-9/fulltext?dgcid=raven_jbs_etoc_email

***

EK 1 (17.7.2021): ASEEM MALHOTRA: “Finans, hastaları her düzeyde geride bırakıyor – Birleşik Krallık sağlık hizmetlerinin bir soruşturmaya ihtiyacı var. Sağlık sistemi bir güven kriziyle karşı karşıya; bilgisiz doktorlar ve yetersiz araştırma hastalara zarar veriyor“. Kaynak: https://www.theguardian.com/healthcare-network/2017/nov/21/finance-trumps-patients-uk-healthcare-needs-inquiry

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Büşra dedi ki:

    ölmüşüz de ağlayanımız yok saki durum buna benziyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: