SÜLÜK TEDAVİSİ BİLİMSEL Mİ ŞARLATANLIK MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlık Bakanlığı’ nın sülük uygulamasıyla ilgili sertifika vermeye hazırlanmasıyla ilgili olarak Hürriyet’ e konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan, uygulamaların “bilim dışı ve sorunlu” olduğunu savunarak şunları söylüyor (1):

Vatandaşın maddi manevi suistimal edilebileceği durumlar var. Bir hayvan steril olamaz. O hayvandan hastalık bulaşmayacağını kimse garanti edemez.”

İlgili resim

**

Sayın Başkan bu tür uygulamaları elbette “bilim dışı ve sorunlu” bulabilir; sülük tedavisine de elbette karşı olabilir.

Ancak sözlerinin etkili ve inandırıcı olabilmesi için mutlaka -varsa- önce kendi araştırmalarını yoksa bu mevzuda yapılmış güvenilir bilimsel araştırmaları kaynak göstererek konuşması gerekir.

Ben de “alternatif tıp yöntemlerine karşı olmamakla beraber” bunların bazılarının gerçekten de bilim dışı ve sorunlu olduğu ve kötüye kullanıldığı kanaatindeyim ama bunu bilimsel delilleriyle dile getiriyorum.

Mesela, ozon tedavisiyle ilgili yazılarım buna iyi bir örnektir (2, 3, 4).

Alternatif tıbbı araştırmadan, incelemeden “mesnetsiz” sorunlu bulmak tam aksine alternatif tıpçıların elini güçlendirir.

Zaten son senelerde tüm dünyada alternatif tıbba giderek artan ilginin pek çok sebebinden biri de modern tıbbın kendi uygulamaları dışındaki diğer tüm tedavi seçeneklerini hor gören, aşağılayan katı statükocu tutumudur.

Alternatif tıbba değil bunun suiistimaline karşıyım

Modern tıp okumuş ve öğretmiş biri olarak ben bu modern tıp dışı tedavi yöntemlerinin tümüne körü körüne karşı değilim.

Her şeyden önce bu yöntemlerin birbirlerinden her bakımdan farklı pek çok türü var ve bunların hepsinin aynı kefeye konulması doğru değil.

Bunların içinde modern tıbbı gerçekten de tamamlayabilecek veya destekleyebilecek uygulamalar olduğundan da hiç şüphem yok.

Meselâ, akupunktur, hipnoz, yoga artık modern tıp tarafından kabul gören ve günümüzde bazı gelişmiş ülkelerin tıp fakültelerinde kürsüsü bile olan yöntemler.

Sülük tedavisi bilimsel mi şarlatanlık mı?

Nasıl modern tıbbın teşhis ve tedavi yöntemlerini kendi menfaatleri için kullanan tıp mensupları varsa aynı durum alternatif tıp için de geçerlidir.

Bu, sülük tedavisi için de geçerlidir ve asıl, sırf bu yüzden sülük tedavisini bilim dışı ve sorunlu bulmak “bilim dışı ve sorunludur”.

Sülük tedavisi (hirudo medicinalis) doğru endikasyonda doğru şekilde kullanıldığında gerçekten de modern tıp yöntemlerine bir “alternatif” olabilir.

Sülük tedavisinin özellikle kozmetik ve rekonstrüktif cerrahiden sonra venöz kan dolaşımını iyileştirmede etkili olduğunu gösteren pek çok araştırma vardır (5).

Variköz ven, kas krampları, tromboflebit, osteoartrit başta olmak üzere pek çok hastalıkta da faydalı olabilir.

Sülüğün müspet tesirleri sadece kan emmesinden değil kanamanın sülüğün yapıştığı yerden ayrıldıktan sonra da sürmesi ve sülüğün salgılarında anestetik, anti-enflamatuar ve vazodilatör (damar açıcı) maddeler bulunmasından kaynaklanır.

Sülük tedavisi bilhassa Almanya’ da çok revaçta olan bir alternatif tıp yöntemidir ve FDA tarafından da belirli endikasyonlar için onay almıştır (6).

Sülük tedavisini kötülemek

Sülük tedavisinin kanama dışında, alerji ve enfeksiyon gibi riskleri vardır.

Daha başka pek çok komplikasyonu da olabilir ama modern tıbbın ilaçlarının hangisinin yan etkisi yoktur ki?

Sülükten hastalık bulaşabilmesi elbette mümkündür ama sülükçü de çıkıp “USA’ da bile hastanelerde tedavi gören her 25 hastadan biri enfeksiyon kapıyor ve bunların da 9’ undan biri de hayatını kaybediyor” derse iddianız çürütülmüş olur (7).

Üniversiteler alternatif tıbba sahip çıkmalıdır

Alternatif tıbba aslında üniversitelerin sahip çıkması gerekir ve çok şükür ki bunun örneklerini görmeye başladık.

Bu yöntemlerin araştırılıp incelenmeden reddedilmesi bunların “merdiven altına inmesine” ve “yaygınlaşmasına” yol açar.

Modern tıp bu alternatif tıp yöntemlerini bilimsel metotlarla inceleyerek endikasyonlarını, etkinliğini ve emniyetini ortaya koymak zorundadır.

Bu memlekete komünizm gelecekse onu da biz getireceğiz” diyen politikacıyı hatırlayalım!

Alternatif tıp yöntemlerini uygulayacak olan da modern tıp mensuplarından başkası olmamalıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Sayın Başkan belki daha pek çok şey söylemiş ama bunlar gazetede yer almamış olabilir; yorumum gazetede yer alan ifadesiyle sınırlıdır.

İKİ: Akademisyenlere, alternatif tıbba “bilim dışı ve sorunlu” diyerek değil bu ifadenin delillerini sunarak karşı çıkmak yakışır.

ÜÇ: Mesnetsiz karşı çıkışlar alternatif tıbba olan ilgiyi daha da artırır.

DÖRT: Tıbbın suiistimali modernlik veya alternatiflikle ilgili değildir; bu bir ahlâk ve vicdan meselesidir.

BEŞ: Binlerce senelik bir mazisi olan sülük tedavisinin doğru uygulama ile çok faydalı olacağına inanıyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/dise-goze-suluk-vizesi-40004433

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/30/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/ozon-tedavisi-sarlatanlarin-elinden-kurtarilmalidir/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/26/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/saglik-bakanligi-ozon-tedavisi-rezaletine-el-atmalidir/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/24/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/ozon-tedavisi-bilimsel-mi-saklabanlik-mi/

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Hirudo+medicinalis

6. http://www.rnceus.com/mag/Lchuse.html

7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1306801

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Bey,
    Bu yorumu burada paylaşılsın diye değil, size ulaşmak için yazıyorum. Uygun gördüğünüz takdirde misafir olarak “Homeopati Bilimsel mi” yazımı sitenizde paylaşmanız için başvuruyorum. Belki duymuşssunuzdur, Ege Üniversitesinde kasım ayında bir homeopati kongresi yapılacak ve muhalifler homeopatiyi topa tuttular. Bilgisizce eleştiriyorlar. Halkımızın homeopatiyi doğru şekliyle öğrenmesine katkı katkı yapmak istedim.
    Saygılarımla,
    Serdar Büyüközer
    NOT: YAZIMI FACEBOOK HESABINIZA GÖNDERDİM

  2. Zehra dedi ki:

    Haklısınız hocam ama bir ortopedist kalkıp menisküse bile sülük tedavisi uygulayıp tonla para alıyorsa, venöz drenajı vs arttırmanın dışında yani, alternatif uygulamaların kısıtlı kullanımı suistimal edilip şarlatanlıklara zemin hazırlayabilir

Siz de yorumunuzu paylaşın: