65 YAŞ ÜSTÜ ÖNERİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Toplum Sağlığı Genombilim alanının kurucularından Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak bir öneride bulundu.

Dr. Savaş; “Eğer hafta sonları veya kısa süreli başka sokağa çıkma yasakları konacaksa, bari o günlerde, yeterli önlemleri alarak 65 yaş üstünün sokağa çıkıp yürüyüş yapması, açık havada dolaşması temin edilmelidir” dedi.

“Yaşlılarımıza hapis hayatı yaşatmayalım.” diyen Dr. Savaş, “bu yurttaşlarımızın ruh hallerinin de dikkate alınmasının önemini belirtti“.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir dönem Avrupa Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Dr. Savaş, “Olumlu adımların yanı sıra bazı kararlarda geç kalındığını” da ifade etti ve “test sayılarının artırılması ile akılcı test stratejisi geliştirilmesi konusunda çok geç harekete geçildiğini” belirtti.

Sözcü Gazetesine koronavirüs salgınının son bir ayını değerlendiren Prof Savaş şu bilgileri de verdi.

Sokağa çıkma yasağı hangi illerde ilan edildi? Sokağa çıkma ...

Test sayısını artırmakta geç kalındı

Şu anda günde 30 bin test yapıyoruz, bu çok güzel bir haber, ama Türkiye’nin ilk vakasını tespit ettiği andan itibaren günde 20-30 bin test yapması gerekirdi, böyle bir kapasitesi vardı. Test sayılarını bu rakamlara çıkarmak için üç hafta zaman kaybedildi. Bunun teknik bir nedeni yoktu. Bu durum karar alma mekanizmalarının yavaşlığından kaynaklanan bir gecikmeydi” dedi.

“Bu artışın ancak yarısı Covid-19 ile açıklanabilir..”

Dr. Serdar Savaş’ın yaptığı açıklamalar arasında, geçtiğimiz yıl Mart ve Nisan ayına göre, İstanbul’da ölüm oranlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti. Savaş, bu artışın ancak yarısının Covid-19 ile açıklanabileceğini ifade etti.

Dr. Savaş, “kanser, diyabet ve benzeri kronik hastalıkları olan kişilerin Covid-19 nedeniyle sağlık kuruluşuna baş vuramaması, hastanede yoğun bakımda yer olmaması, kendileriyle  ilgilenecek sağlık profesyonelinin salgınla ilgili görev yoğunluğu, hastanın evinde destek alacağı, ilacını verecek kişinin bulunmaması ve benzeri nedenlerden dolayı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ölüm oranlarının arttığına” işaret etti.

Bunlar tali can kayıplarıdır. Doğrudan COVİD-19 nedeniyle değil ama COVİD-19 nedeniyle oluşan koşullardan dolayı olan ölümlere tali can kaybı diyoruz” dedi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/dr-serdar-savas-turkiyedeki-vaka-sayisi-650-bin-ile-1-milyon-araliginda-5759909/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Uğurcan dedi ki:

    beyefendi de görünütüye göre 65 yaş üzeri olmalı. Anladığıma göre kendine izin istiyor ama bunu genele yaymış.

Siz de yorumunuzu paylaşın: