KORONAVİRÜS HAVA YOLUYLA ETRAFA YAYILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) koronavirüslerin sadece damlacık ve temas yoluyla bulaştığını iddia etmeye devam ederken virüslerin havadan aerosoller vasıtasıyla yayılabileceğini gösteren çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

Nature’ de yayınlanan araştırmaya göre, nefes alma ve konuşma sırasında havaya karışan ve başkaları tarafından da solunması mümkün olan çok küçük aerosollerde koronavirüslere ait genetik materyal tespit edildi.

Çin’ de Wuhan’ daki iki ayrı hastane ile kamuya açık yerlerin havasından alınan örnekler üzerinde yapılan araştırma virüse ait bu RNA materyalinin enfekte edici mi yoksa zararsız parçacıklar mı olduğunu göstermiyor.

İyi havalandırılan izolasyon ve hasta odalarında çok az virüs bulunurken havalandırılması iyi olmayan küçük tuvalet alanlarında yüksek miktarlarda virüs olduğu belirlendi.

10 lessons from Asia on how to live with a coronavirus outbreak - CNN

Hastane çalışanlarının koruyucu ekipmanlarını çıkardıkları yerlerin havasında da virüs tespit edilmesi bunların çıkarılırken virüslerin havaya saçılabileceğini ortaya koyuyor.

Yatakların altında ve pencere pervazlarında da virüs bulunduğunun belirlendiği çalışma da bunların hava yoluyla yayılabileceğine işaret ediyor (2).

Bu çalışmada da tespit edilen koronavirüs RNA’ sının bulaştırıcı olup olmadığı bilinmiyor; bunun için virüsün kültürde üreyebildiğinin gösterilmesi icap ediyor.

Gelelim neticeye

Bu çalışmalarda koronavirüslerin solunan havada gösterilmeleri -bunların bulaştırıcılık özellikleri bilinmese de- hava yoluyla bulaşmaya karşı tedbir alınması gerektiğini düşündürüyor.

Oda havalandırması, açık mekân, koruyucu ekipmanın sanitasyonu ve tuvalet alanlarının uygun kullanımı ve dezenfeksiyonu koronavirüs konsantrasyonunu etkili bir şekilde sınırlayabilir.

Kapalı mekânlarda herkesin maske takması gereklidir.

Kaynaklar:   

1.https://www.nature.com/articles/s41586-020-2271-3

2.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.23.20039446v2

Siz de yorumunuzu paylaşın: