AÇIKLAMA GEVŞEMESİ…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tabii ki bilim adamları şahsi düşüncelerini serbestçe ifade etmelidirler ama Bilim Kurulu üyesi unvanına sahip olanların kendi adlarına açıklama yapmalarını doğru bulmuyorum.

Üyelerin farklı ifadeleri halkın güvenini sarsar, kafa karıştırır.

Sağlık Bakanımız canla başla çalışıyor ama bana göre onun da her gün ekranlara çıkıp açıklama yapmasına gerek yok. Bizden başka hiçbir ülkede de Sağlık Bakanı’ nın test, hasta ve ölüm rakamlarını açıkladığını zannetmiyorum.

Bu vazifenin Bilim Kurulu Başkanı veya Bilim Kurulu Sözcüsü’ nün olması daha doğru olur. Bunu ta salgının ilk günlerinde Çin’ den özel uçak ve ekip ile vatandaşlarımızı getirdiğimiz gün katıldığım Haber Global’ deki televizyon programında da söylemiştim.

***

Habertürk’ te Muharrem Sarıkaya‘ nın yazısı:

Koronavirüs tedbirlerindeki gevşeme sürecine ilişkin takvim dün Bakanlar Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

Büyük beklenti içinde olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altından, AVM’lere, küçük dükkanlardan, berberlere kadar gevşeme takvimi sıralandı.

Bakanlar Kurulu’nun kararlarını dün akşamdan beri haberturk.com’da okuyorsunuz.

Ben konunun başka bir yanında, gevşeme sürecine ilişkin bilim insanları tarafından yapılan birbiriyle çelişki dolu açıklamalarındayım.

Dikkat ediyor musunuz, ilk aşamada alınan tedbirler ve yasaklar konusunda aynı görüşte buluşan tıp bilim insanları, gevşeme süreci takviminde birbiriyle çelişkili açıklama içindeler.

Bilim Kurulu üyeleri kimlerdir, isimleri nedir? 2020 Koronavirüs ...

TARİH KARMAŞASI

Özellikle de Bilim Kurulu üyeleri…

Biri bayram sonrası normal hayatın başlayabileceğini söyledi, diğeri bunları söylemek için erken olduğunu belirtip, bayram sonrasının görülmesi gerektiğini belirtti.

Biri salgının zirve sürecini tamamladığını ve aşağı inmeye başladığını bildirdi, diğeri henüz zirveye yeni ulaşıldığını, dolayısıyla 2-3 hafta daha beklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bütün bu açıklamalar da ister istemez toplumsal vicdan kabulü gören Bilim Kurulu’nun kurumsal kimliğini, inanırlık eşiğini aşağı çekiyor.

Yasak koymak kolay olduğu için üzerinde rahat uzlaşı sağlanabiliyordu.

Ancak gevşeme süreci öyle değil, çünkü birini gevşetmeniz halinde diğerinin nasıl tepki vereceğini bilmiyorsunuz.

Yanlış gevşeme kararının da Japonya’da olduğu gibi ikinci salgın dalgasına neden olma ihtimali de deneyimle sabit…

SÖZCÜLÜK SİSTEMİ GELMELİ

MHP lideri Devlet Bahçeli de tavsiye etti, öncesinde buradan da aynı görüşü dile getirdim.

Bilim Kurulu ‘sözcü’ sistemine bir an önce geçilmesi gerekiyor.

Çünkü buradan yapılan açıklama ciddi beklentiye yol açıyor…

Olmadığı takdirde de psikolojik kırılma yaratıyor.

Bunu da herkesten önce tıp bilim insanlarının görmesi gerekiyor.

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2668029-aciklama-gevsemesi

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Cavit Bayram dedi ki:

    Evet doğru bir saptama. Nasıl partililerin kendi görüşlerinin parti ile çelişmemesi gerektiği gibi burada da aynı şey geçerlidir. Bilim kurulunun böyle bir salgında tek ses vermesi doğrudur. Farklı şeyler söylemek isteyenler kuruldan ayrılmalıdır veya açıklamasını yaparken bunu kişisel olark yaptıklarını özellikle vurgulamalıdırlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: