AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALAR ŞEKER HASTASI YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

JAMA’ da yayınlanan geniş kapsamlı gözleme dayalı çalışmada aşırı işlenmiş gıdaları yiyip içmenin diyabet gelişme riskini de artırdığı ortaya çıktı.

Araştırma, diyabeti olmayan ortalama yaşları 43 olan 100 binden fazla kişiye altı senelik bir zamanda gıda anketi yapılarak gerçekleştirildi.

Aşırı işlenmiş gıdaları en çok yiyenlerin (diyetlerinin %22’si) diyabet riski kilo ve fiziki aktivite gibi faktörlerden bağımsız olarak en az yiyenlere (diyetlerinin %11’i) göre yüksek bulundu.

Aşırı işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10’ luk artış diyabet riskini yüzde 15 artırıyordu.

Buna göre, diyabet oranları çok tüketenlerde 100.000 kişi-senede166, az tüketenlerde ise 113 olarak hesaplandı.

Daha önce yapılan araştırmalarda bunlar obezite, kalp hastalığı, kanser, depresyon, metabolik hastalıklar ve ölümlerle de ilişkilendirilmişti.

Processed Food Facts – Zesty Moose

Aşırı işlenmiş gıdaların zararları

Aşırı işlenmiş gıdalar denince ilk akla gelenler kahvaltı gevrekleri, dondurulmuş gıdalar, şekerlemeler, soslar, tavuk nagıtları, sosis, salam gibi işlenmiş etler ve UHT süt, meşrubat, kola, enerji içecekleri…

Bunlar gıda kalitesinin düşüklüğü ile biliniyor, bunlarda yüksek miktarlarda trans yağ, şeker, mısır şurubu, işlenmiş tahıllar, sun’ i tatlandırıcılar, bozulmayı önleyiciler ve sayısız katkı maddesi bulunuyor.

Birçok fiziki ve kimyevi muameleden geçen ve böylece birçok faydalı hususiyetlerini kaybettikleri gibi zararlı hâle de gelen aşırı işlenmiş gıdalar liften fakir olmaları yanında genel olarak yüksek glisemik endekse de sahiptirler.

Bu tür besinlerin bağırsak mikrobiyotasını bozucu, üretim süreçleri ve paketlemeden kaynaklanan endokrin (hormon) bozucu tesirleri de var.

Gelelim neticeye

Beyinde zevk merkeziniz okşanırken sağlığınıza yumruk atılmasını istemiyorsanız, işlenmiş yiyecek ve içeceklerin zerresini bile ağzınıza almayın, çocuklarınıza yedirmeyin.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2757497

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Mümtaz Aksoy dedi ki:

    Bunların fiyatları çok ucuz ve bağımlılık da yapıyor. Bunlara ek vergi getirilmesi lazım.

  2. Çiğdem dedi ki:

    Çocuklarımı markete sokmuyorum çünkü gittiğimizde abur cubur şeylere el atıyorlar. Alsan bir türlü almasan bir türlü.

Siz de yorumunuzu paylaşın: