AŞIRI İŞLENMİŞ GIDALAR KEMİK GELİŞİMİNİ DE ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aşırı işlenmiş gıdaların sağlığa olan zararları çok iyi bilinmekle beraber bunların iskelet gelişimi üzerine olan etkileri üzerinde durulmamıştır.

Yağ ve şekerden zengin aşırı işlenmiş gıdalarla beslene sıçanların tibial büyüme plakalarındaki lezyonlar sebebiyle büyüme geriliğinden mustarip olduğu belirlendi.

Kemik mineral dansitesi azaldı, kemiğin yapısal parametreleri bozuldu, kortekslerde elek benzeri görünüm ve uzun kemik ve omurlarda trabeküler parametreler zayıf bulundu.

Bu değişiklikler yüksek kırılma riski ile tüm kemiğin daha düşük mekanik performansına sebep olur.

Büyüme plakalarının RNA dizisi analizi, hücre dışı matris oluşumunda bir dengesizlik ve proliferasyon, farklılaşma ve mineralizasyon süreçlerinde bozulma ve bozulma gösterdi.

Bu sonuçlar, aşırı işlenmiş gıdaları tüketmenin büyüyen iskelet üzerindeki ciddi etkisini ilk kez vurguluyor.

Bu patoloji, bilinen metabolik etkiler tarafından açıklananın çok ötesine uzanmaktadır.

Avoid Processed Foods for These Healthier Alternatives - Dr. Axe

Aşırı işlenmiş gıdalar

Aşırı işlenmiş gıdalar, halk arasında abur cubur, ıvır zıvır veya antin kontin gıdalar olarak bilinir.

Bunlar, çok az tam gıda ihtiva eden, nişasta, şeker, yağ ve protein izolatları gibi makro besinlerin ilave katkı maddeleriyle (aroma, emülgatör,  renklendirici ve diğer kozmetikler) seviyeli birliktelikleridir.

Bunlar, raf ömrü uzun ve tüketime hazır olan, çok lezzetli, yüksek kâr sağlayan düşük maliyetli yiyecek ve içeceklerdir.

Aşırı işlenmiş gıdaların diyetteki payı ile çeşitli bulaşıcı olmayan hastalıklar ve tüm sebeplere bağlı ölüm oranlarının görülme sıklığı arasında önemli doz-cevap münasebeti vardır.

Bunların dengesiz besin profilleri, yüksek glisemik yükleri, fazla kalorileri, katkı maddeleri, sentetik ambalajlardan sızan kimyasallar bu münasebetten mesul tutulmaktadır.

Gelelim neticeye

Aşırı işlenmiş gıdaların zararları bu araştırma ile de gösterildiği gibi sadece metabolizma üzerinde değildir.

Bunların kemik gelişimini de doğrudan etkiledikleri görülmektedir.

Aşırı işlenmiş yiyecek ve içecekler evlerden, sofralardan ırak olsun.

Kaynak: https://www.newsbreak.com/news/2171196080089/ultra-processed-food-targets-bone-quality-via-endochondral-ossification

Siz de yorumunuzu paylaşın: