MASKE CEPTE, BİLİM KURULU’ NA BAŞKA YASAK ÖNERİN VAR MI AHMET?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Melih Altınok‘ un yazısı:

Dün Bilim Kurulu‘nun tavsiyesiyle İstanbul, Ankara ve Bursa’da da sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı.
Vatandaşın gündelik hayatıyla ilgili bu kadar ciddi bir kısıtlama kararı önerirken hangi bilimsel gerekçeleri öne sürdüklerini bilmiyoruz. Çünkü esasa dair sorularımız hala cevapsız.
Ellerinde yaz günü vatandaşa açık alanda bile ağzını burnunu kapattıracak kadar büyük bir tehlikeye işaret eden rakamlar mı var?
Televizyon ekranlarına sabitlenen korona tablolarına baktığımızda pompalanan korkuyu izah edecek bir hareketlilik göremiyoruz. 83 milyonluk ülkede vaka sayısında yüzlerle ifade edilen değişimler var. Çarşamba günü hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19.
Solunum cihazına bağlı hasta sayısı da yoğun bakım kapasitemizin çok çok altında. Yani pandemide en çok korkulan senaryonun, hastanelerin yoğun talep karşısında kilitlenmesi olasılığı bir tehdit değil. Salgında bile pek çok modern şehir hastanesinin açılışının yapıldığı, sağlık altyapısıyla dünyada örnek gösterilen Türkiye’den bahsediyoruz.
Kaldı ki bilim insanları da zaten pandeminin yok olmayacağını, korona vakalarının asla sıfırlanmayacağını söylemiyorlar mı?
O halde nedir bu panik havası? Halkı niçin korkutuyorlar?

Bakanlığın dağıttığı maskeler güvenli mi? | TÜRKİYE | DW | 19.04.2020

***

Maskenin açık havada kullanılmasının ne işe yarayacağına gelince… Bu konuda pek çok bilim otoritesi olumsuz görüş belirtiyor. Hatta sokakta yürürken ya da spor yaparken maske kullanmanın zararlarıyla ilgili sayısız makale var. Uzmanlar, açık havada maske takmanın, anksiyetesi olanlar, kalp gibi ciddi rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlılar için olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyorlar.
Saat başında maske değiştirme imkânımız da olmayacağını düşünürsek… Gün içinde birer mikrop yuvasına dönüşecek maskelerin kendisinin sağlığımız için en ciddi tehlike olacağını tahmin etmek zor değil.

***

Bilim Kurulu’nun pratikte mümkün olmayan ve çağdaş dünyada örneği bulunmayan son yasak önerisine bilimsel bir izah duyamadığımıza göre aklıma başka ihtimaller de geliyor.
Bu yasak fikrini Ahmet Hakan düşürmüş olmasın akıllarına! Ya da en azından teşvik etmiştir.
Görmüşsünüzdür, Hürriyet, Bilim Kurulu’nun toplanacağı çarşamba günü Ahmet’in “Tüm Türkiye’de maskesiz sokağa çıkmak yasaklansın” yazısını manşetten görmüştü.
Neden olmasın canım…
Neticede görüldüğü üzere Bilim Kurulu’nun yasakları da laboratuvar deneylerinden değil, masa başı toplantılardan çıkıyor. Tıpkı Ahmet’in herkesten önce yazdığı yasak önerisinin “cesur” ve “iddialı” bir kararla manşete taşındığı Hürriyet yazı işleri toplantısında olduğu gibi.
Pandemi yasaklarında bilimsel gerekçe değil, popülist destek yeterli olduğu için önümüzdeki günlerde Ahmet’inkileri bile aratacak Bilim Kurulu önerileriyle karşılaşabiliriz.
Demedi demeyin.
Zira yasaklar girdikleri kadar kolay çıkmıyorlar hayatımızdan. Medyadan siyasete, gündelik hayatımızdan kanunlara kadar her alanda virüslerden daha hızlı yayıldıkları da kesin.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2020/06/19/maske-cepte-bilim-kuruluna-baska-yasak-onerin-var-mi-ahmet

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Çınar dedi ki:

    Ahmet Hakan Mehmet Ceyhanla yata kalka onun ikizi gibi oldu.

  2. Efdal Şahin dedi ki:

    Popülarite için halkın sağlığını tehlikeye atmak değil de nedir bu? Sokakta insanlar n95 maske takmıyor altı üstü cerrahi maske. Ağır egzersiz dışında maske takmanın bir zararı yok.
    @DrEfdal

  3. Semih Dizdar dedi ki:

    Hocam böyle makul konuştuğunuz için TV cilerin gözüne giremediniz sanırım?Ta ABD lerden ille de maske diye tutturan kerameti kendinden menkul şahısları çıkarıyorlar karşımıza sizin yerinize. @happydanny9

  4. Hocam,Prof.Dr.Osman Müftüoğlu;
    “Virüs; maskenin kenarından, gözünüzden, teninizden bile temas edince etkili olur, bu yüzden maske %100 önleyici değildir, sadece hasta olanlar etrafına viral risk oluşturmamak için takmalıdır” dedi….ve dediğine pişman ettiler…

  5. Bu bilim kurulu hangi meslek erbabından acaba?
    Maskenin açık havada zararlı olacağını bilmiyor hiç birisi.

  6. Bunu bilmek için illa da bir uzman mı söylemeli hocam!? Bir defa o menfur maskeden nefes almak yetmez mi bunu anlamak için!
    Maske menfur değil elbet, ama o hale getirdi istismarcılar!

  7. Faydasından çok zararı olan sözde uzmanların dayatmasıyla getirilen ve pratikte sürdürülebilirliği olmayan bir önlem bu. Tamamen göstermelik.

  8. Sinan @Hazarfenn dedi ki:

    Maske takmak %98 virüs bulaşmasını önler dünya bunu söylerken.Kafa karışıklığı yapmanın anlamı yok .10 gün boyunca insanların maske takması %70 oranında azalınca vaka sayısı 700 lerden 1500 çıktı.Size kızmıyorum çünkü siz olmazsanız illa kafa karıştırmaya çalışan biri çıkıyor!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: