SALGINLAR SIFIRLANMIYOR, YAVAŞ YAVAŞ SÖNÜYORLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Haşmet Babaoğlu’ nun köşesinden:

Hatırlıyor musunuz? Evlere kapandığımız ilk günlerde her türlü medyadan şu mesaj yayılıyordu: “Virüs ayrımcılık yapmıyor; zengin, ünlü ayırmıyor, bunda büyük ibret var!” Salgındaki “insan eli”ni gizlemek ister gibi durmaksızın tekrarlanan bu sözler sonra sahneden çekiliverdi.

Hastalığa yakalandığı iddia edilen ünlüler üç günde kurtuluverdiler, zenginler sığınaklarında keyif çattılar ve mesela ABD’de oranlardaki eşitsizlikler bütün çıplaklığıyla ortaya serildi: Siyah Amerikalıların hastalığa yakalanma oranları dört kat fazlaydı.

Yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranları yoksul kesimlerde sınır tanımadan yükselmişti. Şunu bilelim; dünyada olan her şey sınıfsal/sosyal gerçekliğin süzgecinden geçiyor; hele pandemi gibi büyük olaylar o süzgece yeniden şekil veriyordu.

Dünyada koronavirüs vaka sayısı bir milyonu aştı | DÜNYA | DW ...

***

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar. Orası kesin! Ancak özel dönemlerde bu merakın malumata dönüşmesi faydalı sonuçlar verir. Mesela küresel oligarklar salgın boyunca ne kazanmışlar? Zarar mı? Hadi canım, çocuk musunuz! Krizlerde milletler kaybeder, oligarklar daha fazla kazanır. Jeff Bezos’u alalım; dört ayda gelirlerini yüzde 38.7 arttırmış. Bill Gates’in geliri ise yüzde 11.7 artmış.

***

Tamam! Salgından ve salgınla bağlantılı konulardan söz etmeyi kesmeyi çok istiyorum. Ama mümkün mü? Fark etmişsinizdir, başlığı biraz moral olsun diye, “Korona günleri notları“ndan tekrar eski haline; yani “Cumartesi notları“na çevirdim. Fakat şimdi de salgının sıfırlanmasına kafayı taktık. Oysa salgınlar sıfırlanmıyor, yavaş yavaş sönüyorlar. O yüzden de bir türlü normalleşemiyoruz.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2020/06/27/cumartesi-notlari-kokusu-cikti

Siz de yorumunuzu paylaşın: