NOVARTİS RÜŞVET İDDİALARI… SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR..

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Cankat Tulunay‘ ın yazısı:

İsmi gizli bir muhbir (whistleblower) tarafından İşviçre ilaç firması NOVARTİS’in Türkiye de bir danışmanlık şirketi aracılığı ile rüşvet dağıttığına dair firmaya yazdığı e-mektup Reuters haber ajansının eline geçerek kamu oyuna duyuruldu. Bunun üzerine NOVARTİS yetkilileri iddiaların incelendiğini, muhtemelen iddiaların yeni multipl skleroz ilacı, geri ödeme listesine giren kronik akciğer veya juvenil artrit ilacı ile ilgili olabileceğini bildirdi.

Novartisin ayrıca uluslararası fiyat kıyaslamasından kurtulmak için ILARIS ve GILENYA isimli ilaçlarının ismini IBECTA ve FINGYA olarak değiştirdiği iddia edildi.

Muhbir Novartis CEO su Joe Jimenez ve harcama inceleme komitesi (audit and compliance komitesi) başkanı Srikant Datar’a gönderdiğ mektupta Alp Aydın Danışmanlık firmasına 2013 ve 2014 de masraflar hariç 290.000 dolar ödediği ve firmanın bunun karşılığı 85 milyon dolar dolar haksız kazanç sağladığını bildirildi. Reuters’e göre, Novartis Aydın firması ile geçmişte iş yaptığını fakat artık çalışmadıklarını açıkladı.

Kısa bir süre önce NOVARTİS’in ABD de Çinde rüşvet verdiği için SEC (securities and exchange comission) ile 25 milyon dolara anlaşma yaptığı öğrenildi. Reuters’e göre Güney Kore de de rüşvet verdiği (ilaçlarını yazması için doktorlara 2 milyon dolar dağıtmış) iddiası ile başı belada. ABD de Novartisi rüşveti pazarlama yöntemi olarak kullandığı için dava açıyor. Yani Novartis yalnız Türkiye de değil, bir çok ülkede rüşvet vermekle suçlanmakta.

Yine Reuters haber ajansının 17 Ağustos haberine göre Novartis tarafından kapandığı iddia edilen rüşvet soruşturması devam etmekte. Nisan ayında Ankara Baş Savcılığı tarafından NOVARTİS’in verdiği rüşvetler karşılığ ne gibi menfeatlar elde ettiğinin araştırıldığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri de Reuters’e verdiği bilgilerde, olayın kapanmadığını, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Buna rağmen Novartis yetkilileri olayın kapandığını iddia etmekte. İddia ortaya atıldığında daha tahkikatlar tam olarak bitirilmeden SGK yetkilileri iddiaların doğru olmadığını (!) açıklamıştı.

NOVARTİS rüşvet iddiaları için: https://www.youtube.com/watch?v=dhd5OYSo-28

Kaynak: http://www.klinikfarmakoloji.com/index.php?q=node/1432

Siz de yorumunuzu paylaşın: