MASKELİ BALO!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi
Prof. Dr. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji mütehassısı’ nın yazısı:

Bir milletin çocuklarında millî duygular olması ve böyle yetişdirilmesi (maalesef gitdikce dibe vurmuş durumda), bu çocuklar ilerde etkili pozisyonlara geldiklerinde siyasî yapıları ne olursa olsun VATAN mevzubahis olduğunda ‘VATANINI SEVMEK’ asgarî müştereğinde bir araya gelmelerini temin eder. Aksi takdirde o ülke çöker!!

VATAN NASIL SEVİLİR? Herkesin papağan gibi aynı lafları söylemesi ile değil, kafasını yorarak, elini taşın altına koyarak, zarar görmeyi göze alarak!

Değerli Gülümser Hanımda son zamanlarda gördüğüm açık fikirlilik ve ezber dışına çıkış gibi, fakiri pek mütehassis eden bu durumu vurgulamak isterim.

Ancak, ‘Kapitalist tıb’ eksik bir tanımlama, tam karşılığının ‘Rockefeller Tıbbı’ olduğunu bunu dünya münevverlerinin böyle kabul etdiğini (1), memleketimizde ise bundan (isim hariç) ilk bahsedenin bildiğim kadarı ile değerli Gazanfer Aksakoğlu olduğudur. Kendisi daha 2001’de bu durumu aşı bilim kurulu üyeliğinden ayrıldığında (atıldığını sanıyorum) yazmışdı (2). Mensubu olduğu Dokuz Eylül Üniversitesinin yanlış hatırlamıyorsam 2001’de yayınladığı bu yazıya linkden erişilebiliyordu. Daha sonra aynı yazı 2003’de Toplum Hekim dergisi tarafından da yayınlandı (3). Neyseki buna erişilebiliyor.

Maske konusuna gelince; ülkemizin bu konuda maalesef yanlış yönlendirildiği kanaatindeyim. Sokaklardaki estetik dışı, ucube maskeli görüntüler iç acıtıcı.
Maske ve mesafenin bir solunum yolu virüsünü önlemesi pek mümkün değildir, bunları söyleyen kişiler ise el temizliğine (hiyjen aynı manaya gelmez) nerede ise hiç temas etmiyorlar (televizyon seyretmediğim için yanılıyor olabilirim tabii). Gülümser hanım bilimsel dayanaklarını gayet güzel belirtmiş.

Ancak maskenin vereceği hipoksi, hiperkapni gibi zararları anlatmamış maalesef.
Anlayamadığım nokta bu ülkede bu kadar tecrübeli anestezi, yoğun bakım uzmanı bu uygulamaya hiç mi itiraz etmiyorlar (VATAN konusu!)? Halbuki dünyada çok büyük protestolar var ve bu durum anaakım medyada sansürleniyor, youtube’dan kaldırılıyor (4).

Dünyanın gelişmiş kabul edilen ülkelerinde maske dayatması yapılmamakda (örnek Almanya), okullar açılmakda, günlük hayata devam edilmekdedir.

Ülkemizde de artık bu içtimaî paranoyaya bir son verilmesi gerekmekdedir.

(1) Bkz: İvan Ilich, Medical nemesis
(2) http://webb.deu.edu.tr/halksagligi/doc/yazilar/ga-uluslararasibagisiklamapazari.pdf
(3) https://www.belgelik.dr.tr/ToplumHekim/kayit_goster.php?Id=1778
(4) https://www.coronagercegi.com/post/maske-zararli

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ismet badem dedi ki:

    Ablam Almanya’da yaşıyor. 1 ayı geçkindir okullar açık, çocuklar gidiyor, maske kimse takmıyormuş. Biz çok abarttık gibime geliyor. Bunun yanında bence araştırılması gereken başka bir konu basit veya her zamanki usullerle şifa bulacak insanların hastanedeki ağır kovid ilaçlarıyla ölüp ölmediğidir. Bunu yakın çevremde kronik solunum yolu hastalığı olan tanıdıklarımın doktorlar tarafından zorla kovid tedavisine alınması ve vefat etmelerinden dolayı söylüyorum. KOAH hastası bir yakınım 10 yıldır aldığı tedavi yerine zorla kovid tedavisine tabi tutuldu ve vefat etti.

Siz de yorumunuzu paylaşın: