AĞIR KOVİD’ Lİ GEBELERDE NİTRİK OKSİT HAYAT KURTARICI OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada nitrik oksit inhalasyonunun (solunmasının) ağır KOVİD tablosundaki gebelerde çok etkili olabileceği bildirildi.

Ağır solunum yetersizliği tablosundaki altı gebeye uygulanan nitrik oksit tedavisiyle kalp ve akciğer fonksiyonları ve enflamasyonda hızlı ve kalıcı iyileşmeler olduğu tespit edildi.

Hastalarda nitrik oksit tedavisine hastaneye başvurmalarından sonraki ilk 48 saat içinde 160-200 ppm dozunda ve günde iki defa 30 ila 60 dakika süre vererek başlandı.

Enfeksiyon 6 hastanın beşinde 22 günde düzeldi. 6 kadından üçü hastanedeyken 4 bebek (biri ikiz) dünyaya getirdi. Bebeklerde KOVİD testi negatif çıktı. Altı anne de stabil durumda taburcu edildiler.

Hastalarda maske ile yüksek konsantrasyonda verilen nitrik oksit kısa sürede nefes darlığı ve solunum hızında azalma ve kanın oksijenlenmesinde düzelme sağladı.

Enflamasyon belirteçleri de hızla azaldı; altı hastanın beşinde 22 gün sonra burun-boğaz sürüntülerinde virüsün olmadığı belirlendi.

Nitrik oksit ne işe yarıyor?

Solunum yoluyla verilen nitrik oksit, akciğer damarlarını genişletiyor, büzülmüş damarları açarak oksijenlenmeyi özellikle akciğerlerin iyi havalanan kısımlarında artırıyor ve böylece akciğer içi şant fraksiyonunu iyileştiriyor.

Nitrik oksidin anti-viral tesirinin de olması mümkün.

Nitrik oksit FDA tarafından 1999’ da yeni doğanlardaki kalıcı akciğer hipertansiyonu tedavisi için onay almıştı. O zamandan beri de endikasyon dışı olarak çocuk ve erişkinlerde akciğer hipertansiyonu, kalp cerrahisi sonrası dönemde, akciğer naklinde ve akut solunum sıkıntısı sendromunda kullanılıyor.

CDC, gebelerin hastaneye ve yoğun bakıma yatırılma riski ve solunum cihazı ihtiyaçlarının gebe olmayanlardan daha fazla olduğunu bildiriyor.

2003’ deki SARS salgınında da bu tedavi kullanılmış ve akciğer röntgen bulgularının hızla düzeldiği gösterilmişti.

Gelelim neticeye

Trump yanına “havan dövücünün hınk deyicisi FDA başkanını” da alıp “KOVİD’ de mucizeler yaratan tedavi seçimlerden önce başlayacak” diye bir açıklama yaparsa ki.. yapacaktır, sakın ola ki inanmayın:

Evet, bu çalışma değerlidir ve sonuçları dikkate alınmalıdır ama sadece altı kişi üzerinde yapılan bir çalışmadan kesin bir kanaate varmak mümkün değildir.

Nitrik oksitle sağlanan bu umut veren neticelerin geniş kapsamlı randomize çalışmalarla doğrulanması gerekir.

Kaynak: https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/9000/High_Concentrations_of_Nitric_Oxide_Inhalation.97257.aspx

***

EK 1 (30.8.2022): HİKMET GEÇKİL ““Kızılay” @Kizilay logosu yerine … “Kızılhaç”@RedCross logosu ile mesaj atan bir Türk Tabipleri Birliği! @ttborgtr

TTB “5 yaş üzeri tüm çocuklara aşı tanımlanmalı, tüm gruplara hızlı bir aşılama kampanyası yapılmalıdır. COVID-19 aşısı ile ilgili bir ulusal kampanya başlatılmalıdır. Kamu spotu, sosyal medya kanalları üzerinden yapılacak duyurular vb. ile aşı ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1564523392128192512?s=20&t=Fv7rhoFfOm93aUyhVf7pRg

***

EK 2 (30.8.2022): FERHAT ARSLAN “Bak tekrar yazıyorum. Bizim uyarılarımıza rağmen ekranlardan gebeleri aşılamaya çağıran her kişi soruşturulmalıdır. Bilgisiz ise etki alanından uzaklaştırılmalı, finansal ilşkisi varsa yargılanmalıdır.”

A. RAFET K “Hamilelerde mRNA güvenlidir diyen tıpsız proflar, daha satışa çıkmasından 6 ay geçmişken (hamilelik kaç aydı?) güvenlidir, gelecekte de etkisi yoktur diyen kılimik klikleri vs. Birleşik Krallık’ın MHRA kurumunun aşağıdaki ifadeleri sonrası utanır mı? Hiç sanmam.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1564523679081545728?s=20&t=Fv7rhoFfOm93aUyhVf7pRg

***

EK 3 (30.8.2022): HİKMET GEÇKİL “Aslında pazarlanan ürünün doğru dürüst bir yan etki deneyi de yok. İğne vurulan yerde şişlik vs. deyip geçmişler. Raporu hazırlayanlar ürünün satışına izin verenler olunca ciddi yan etkisi miyokarditin lafı bile geçmiyor. Bu da kaynağı: gov.uk/government/pub

Resim

Kaynak: https://twitter.com/ark_610/status/1564518781929639937?s=20&t=Fv7rhoFfOm93aUyhVf7pRg

***

EK 4 (30.12.2022): Tüm dünyada hükumet ve halk sağlığı kurumları, Kovid-19 aşı zorunluluklarından geri adım atıyor ve karşı tavsiyelerde bulunmaya ve hatta aşıları çocuklar, hamileler, emziren kadınlar gibi hassas gruplar için yasaklamaya başlıyor. Buna karşılık ABD, hamile kadınlar da dahil olmak üzere tüm gruplarda Kovid-19 aşıları ve hatırlatma dozlarını teşvik etmeye devam ediyor. Oysa ABD’ de ruhsatlı aşılar için katı güvenlik kriterleri vardır. Kovid-19 aşıları genel halka uygulanmadan önce herhangi bir titiz güvenlik denemesi olmaksızın acil kullanım kapsamında onaylanmıştır.

Makale: COVID-19 Vaccines: The Impact on Pregnancy Outcomes and Menstrual Function

Kaynak: https://www.preprints.org/manuscript/202209.0430/v2

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ali Gürçağ Canözü dedi ki:

    Bu çalışmada nitrik oksitin bu kadar fayda sağlamasının nedeni inhalasyon yoluyla alınması. Direkt akciğerlere gittiği için orda lokal etki sağlamış. Piyasada bulabileceğiniz oral tablet formları aynı etkiyi sağlar mı hocam?

Siz de yorumunuzu paylaşın: