FAKTÖR V YÜKSEKLİĞİ KÖTÜ PROGNOZ İŞARETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ağır KOVİD tablosunda hastaneye yatırılan hastalardan kanda bir pıhtılaşma proteini olan faktör V yüksek olanların derin toplar damar pıhtısı ve akciğer embolisi risklerinin yüksek olduğu gösterildi.

Araştırmada, ağır KOVİD tablosunda olup da faktör V seviyeleri düşük olanlarda ise yaygın damariçi pıhtılaşmaya benzeyen bir koagülopati formundan ölüm riski altında oldukları belirlendi.

Kısaca DIC adıyla bilinen yaygın damariçi pıhtılaşmada vücudun tüm damarlarında yaygın pıhtılar oluşuyor, pıhtılaşmayı düzenleyen pıhtılaşma faktörleri ve proteinler tükeniyor ve ölüm ihtimali artıyor.

American Journal of Hematology’ de yayınlanan araştırmada 102 hastada faktör V yanında diğer iki ana pıhtılaşma faktörü VII ve faktör X seviyelerine de bakıldı.

Faktör V seviyeleri yüksek olanların yüzde 33’ ünde derin toplar damar pıhtısı veya akciğer embolisi gelişirken bu komplikasyonlar faktör V düşük olanların sadece yüzde 13’ ünde görüldü.

Ölüm oranları faktör V düşük olanlarda anlamlı derecede yüksekti ve bu DIC’a doğru gidişin bir işareti olarak düşünüldü.

Araştırmacılar, normal şartlarda karaciğer fonksiyon bozukluğu veya DIC varlığında faktör V seviyeleri düşük olacağı için KOVİD’ de faktör V yüksekliği bazı hastalarda yanlış teşhise sebep olabileceğini ve hastalarda vitamin K eksikliği olduğu zannedilebileceğine dikkat çekiyorlar.

Gelelim neticeye

KOVİD’ in nasıl bela olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Bakalım daha neler öğreneceğiz.

Kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ajh.25979

Siz de yorumunuzu paylaşın: