KIZAMIK AŞISINA EVET GRİP AŞISINA HAYIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

British Medical Journal’ de Allan S. Cunningham’ ın “Mandatory childhood vaccination could cause “irreparable damage,” says expert panel” (Uzmanlar paneli zorunlu çocukluk aşılamaları “onarılamaz hasara” sebep olabilir diyor) başlıklı makaleye hızlı cevap yazısı:

Measles vaccine YES…flu vaccine NO

Selwyn ve Melanie D’Costa çok önemli bir noktaya işaret ediyorlar.

Aşı otoriteleri, teşvik ettikleri ve zorunlu kıldığı aşılar konusunda daha seçici olurlarsa daha fazla hayat kurtarır ve dertleri önlerlerdi.

Kızamık aşısı gerçek bir hayat kurtarıcıdır.

Diğer taraftan grip aşıları, çeşitli oranlarda etkili olduklarını bildiren birçok gözlemsel araştırmaya rağmen çok belirsiz bir faydaya sahiptir.

Bundan 20 sene kadar evvel Kenneth McIntosh’ un bir başmakalesinde bu aşıların çocuklara rutin olarak uygulanmasını tavsiye etmeden önce çok merkezli, birçok sezonu kapsayan randomize kontrollü araştırmalar yapılması çağırısında bulunmuştu.

O, böyle bir uygulamanın aslında faydadan daha fazla zarar vereceğinden endişe ediyordu (NEJM 2000;342:275).

Tavsiyesi göz ardı edildi ve bugün grip aşılarının bazen grip ve grip dışı virüs enfeksiyonları riskini artırdığını biliyoruz; ayrıca narkolepsi, ateşli nöbetler ve okülorespiratuar sendroma da sebep oldular.

Grip aşıları kısa süreli bağışıklık sağlarlar ve mevsimsel gripten kaynaklanan bazı hastalıkları önlerler ama bunu sağlarken, bireylerde ve bir bütün olarak popülasyonda influenza virüslerine karşı geniş ve kalıcı bağışıklığın gelişmesini önlerler.

Sık alıntılanan gözlemsel çalışmalar, grip aşılarının faydalarını abartıyor ve “sağlıklı kullanıcı etkisi” sebebiyle olumsuz etkileri hafife alıyor.

USA’ da gripten kaynaklanan hastalık (morbidite) ve ölüm oranı (mortalite) tüm nüfus senelerce aşı olmaya teşvik edilmesine rağmen kesinlikle azalmadı.

USA aşı otoriteleri bu hakikati ve faydadan çok zarar verdiği ihtimalini kabul edeceklerine şimdi evrensel bir grip aşısı için umut reklamı yapıyorlar.

Bu arada bize de “Grip aşıları mükemmel olmasa da bunları her sene olun” diyorlar.

Kızamık aşısına EVET, grip aşına HAYIR.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/367/bmj.l5995/rr-4

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji mütehassısı dedi ki:

    İlk defa 1963 de ABD’nin başlatdığı çocuk aşılama programının ana gayesi ‘toplumu aşı olmadan sağlıklı olunamayacağına ikna etmek’ idi zaten.

    Virüs avcılığı, aşılar ile ortaya çıkan immünolojik-allerjik durumlar ile bunların nasıl çalışdığının anlaşılması, ortaya çıkan genetik bozuklukların ‘experiment of nature’ dedikleri immün yetmezlikler de genlerle oynayabilmenin de önünü açdı.

    mRNA aşısı (kısmetse bir yazı yazmayı planlıyorum) yapıp satacak ve böylece hiç bir zaman elde edemeyecekleri siyasi gücü elde etmenin eşiğine geldiler.

    Ne ise ki, henüz ruhunu şeytana satmamış, böyle bilim adamları da var ve daima olduğu gibi yine şeytan ve tarafdarları kaybedecek biiznillah!….

  2. Sevil dedi ki:

    Bir kısım doktorlar neden grip aşısı yok diye feryat ediyorlar o zaman? Geçen yıllarda grip aşıları elde kalıyordu kimse de yaptırmıyordu. Şimdi ne oldu da bunlar kıymete bindi caba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: