OTOBÜS TIKA BASA, AMA KAFE KAPALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Habertrk’ te Osman Gencer‘ in yazısı:

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Kovid-19 salgını nedeniyle kapanan işletmeleri, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun göstereceği yol haritası çerçevesinde kademeli şekilde açmaya hazır olduklarını söyledi.

Başkan Yenice bu çağrıyı defalarca yaptı. Çünkü, sektör gerçekten çökmüş durumda..
Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na dilekçe yazarak, işletmelerin belirlenecek kurallara göre yeniden açılmasını talep etti.

Açılımın nasıl olacağının yol haritasını da çizdi.

– Mesela, yeni süreçte mesafe kavramı ön plana çıkacak.
– Masalar azaltılacak, içeri giriş çıkışlarda bazı kurallar uygulanacak.
– Yeni hijyen kuralları belirlenecek.
– Piyasadaki ‘ucuz olsun’ algısı ciddi anlamda bir kenara itilecek.
– Ustasız, belgesiz lokanta çalıştırma yolları engellenecek.
– Denetimler mutlaka artırılacak.

*

En küçük lokantada bile yaklaşık 5 kişinin çalıştığını düşünürsek, ekonomik sıkıntıların daha da büyümemesi için, iş yerlerinin açılmasının ne kadar önem taşıdığı daha iyi anlaşılır.

*

Kaldı ki..
Bu sorun sadece ülkemizin değil, dünyanın da sorunu..

*

Avrupa’daki ülkelerin çoğunluğunda, kafe ve restoranlar yaklaşık üç aydır kapalı ve sadece paket servisle belirli saat aralığında hizmet verebiliyor.

Artık dayanacak finansal güçlerinin kalmadığını defalarca belirten yeme içme sektörü çalışanları, Avrupa genelinde protestolar düzenlemeye başladılar.

Protestoların ortak noktasını, sektörün hükümetlerden beklentileri ve alışveriş merkezleri açık kalmaya devam ederken, restoranların önlemler dâhilinde bile açılmasının gündeme gelmemesine çekilen dikkat oluşturuyor.

– 27 Ocak’ta Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da meydana gelen protestolarda hizmet sektörü çalışanları Sağlık Bakanı Kostadin Angelov’u istifa etmeye davet etti.

– Geçtiğimiz hafta, Macaristan’daki restoran, bar ve kafe çalışanları yürürlükte olan kısıtlamaları protesto etmek için Budapeşte’de toplandı. Başkentte başlayan protesto gösterisi, ülkenin diğer şehirlerine de yayılmaya başladı. Yeme içme sektörü temsilcileri restoran, bar ve kafelerin kademeli bir biçimde, belirli önlemler kapsamında açılmasını talep ediyor.

– 1 Şubat günü, Fransa’nın çeşitli şehirlerinde protestolar düzenlendi. Sayısı tam olarak bilinmemekle beraber, ülkedeki restoranlar kapılarını açarak Covid-19 kısıtlamalarını protesto etti.

*

Alışveriş merkezleri açıkken, otobüsler, metrolar, tramvaylar tıka basa dolarken; yoğunluk, mesafe ve temizlik kurallarına buralardan çok daha üst seviyede uyabilecek restoran ve kafelerin kapalı tutulması, tabii ki hiç bir şekilde anlaşılamıyor.

Çelişki o kadar büyük ki..

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/osman-gencer/2968876-otobus-tika-basa-ama-kafe-kapali

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mesude Aksoy dedi ki:

    Çok haklı çok doğru bir yazı. Paket işi yapabilen restoran sayısı sınırlı ve asıl küçük esnaf zarar görüyor. Zaten kafenin paket servisi de olmuyor. İlgililer ilgi gösterirler inşallah.

Siz de yorumunuzu paylaşın: