KORONA DÜNYADA İYİ!.. BİZ ALMANYA’DAN İYİ…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hıncal Uluç‘ un köşesinden:

Pazartesi sabahına biz İstanbullular, kötü haberle uyandık.. Ve de kötü yorumlarla.. Efendim cumartesi yasağı kaldırılmış ve isteyen herkes sokağa, hava almaya, kahvede dost sohbetlerine, restoranlara gitmişti ya..
İstanbul hafta sonu azmış.. Tüm kurallar unutulmuş.. Kontrol de yokmuş, ondanmış..
Çüş!. Kusura bakmayın ama çüş.. Yahu cumartesi virüs kapsam, pazar sabahı belirtisi çıkar, istatistiklere girer, pazartesi sabahına gazete haberi olur mu?.
Gevşemelerin bilimsel sonuçlarını 14 gün sonra almaya başlayabiliriz, ancak.
“15 gün sonra gevşemelerin daha da artmasını, kapalı günlerin geri gelmemesini istiyorsak, ‘Maske, Mesafe ve Temizlik’ üçlüsüne ve de açılmasına izin verilen mekânlar için konan kurallara sıkı uymamız lazım” diyerek sözü bir Kovid dehşeti sürecine giren Almanya’da yaşayan doktor arkadaşım Erdoğan Karatay’a bırakıyorum..

*

Bundan yaklaşık dört hafta önceki yazımda, Türkiye’nin Kovid-19 aşılamasında Almanya’dan daha iyi olduğunu belirtmiş, bu konuya Alman basınında sıkça değinildiğine vurgu yapmıştım.
Değişen bir şey olmadı bugüne kadar, Almanya aşılama konusunda gerçekten sınıfta kaldı. Böyle bir organizasyon bozukluğunun bana göre en büyük nedeni, muayenehanelerin aşılamaya dahil edilmemesi, aşılamanın sadece özel kurulan aşı merkezleri ve yaşlılar yurtlarında yapılması.
Yetkililer de bunu sonunda görmüş olacaklar ki, nisan başından itibaren isteyen herkesin muayenehanelerde de aşı olabileceğini açıkladılar. Bence geç kalınmış bir karar.
Bu arada Kovid-19’dan Almanya’da kaybettiğimiz insan sayısı 75 bine yaklaştı.
Sonuçta bugünlere geldik, enfekte insan sayısı oldukça düştü, ölümler azaldı. Gerçekten bunalan halktan, sesler yükselmeye başladı, küçük işletmeler artık kapanmaya dayanamayacaklarını bildirdiler.
Son yapılan toplantıda kapanma, bazı değişiklikler dışında (Örneğin kuaförler ve bakım salonları hijyen koşullarına uymak kaydıyla geçtiğimiz pazartesi itibarıyla açıldı) mart sonuna kadar uzatılsa da, eyaletlere, hatta bölgelere, enfeksiyon sayılarının durumuna göre davranma yetkisi verildi.
Gerçeği söylemek gerekirse, Merkel, hiçbir istisna olmadan en azından mart sonuna kadar kapanmadan yanaydı, ancak eyalet başbakanlarından gelen baskı nedeniyle daha fazla direnemedi.
Avrupa Birliği’nin bazı ülkeleri Almanya’yla dalga geçmeye başladı.
İsviçre basını, “Utanılacak durum, halk ve devlet arasında uçurum oluşmaya başladı” diye başlık atarken, Fransız basını “Avrupa Birliği sınıfta kaldı, bu kadar basiretsizlik olmaz! Prag, Bratislava, Varşova ve Viyana, Rusya ve Çin’le bu ülkelerin aşısını satın alma konusunda görüşmelere başladı bile” diye yazdı.
Polonya demişken, Almanya’da biz muayenehane doktorlarına geçtiğimiz hafta nihayet aşılanma izni çıktı. Oysa Polonya’da mesela, daha ocak ayı içerisinde, sadece ülkedeki bütün sağlık personeli değil, aynı zamanda bütün tıp fakültesi öğrencileri de aşılanmıştı!.
Bugünkü yazımı, sevindirici bir haberle bitirmek istiyorum.
Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı son açıklamayla biraz olsun yüreklere su serpti.. Mutasyonlara rağmen ki ben bu mutasyon konusundaki düşüncelerimi birkaç kez belirttim. Mutasyon, virüsün kanında yaşadığı canlıyı, yani insanı öldürmemek için uğradığı evrimsel değişiklik.
Şimdiye kadar Kovid-19 virüsü onlarca kez mutasyona uğradı, siz bunların hangisini duydunuz?
Sadece bulaşma hızı daha fazla olanını..
Çünkü olumsuz haber daha çok prim yapıyor basında ve sosyal medyada..
Oysa…

Dünya genelinde yeni Kovid vaka sayısı hızla azalıyor.
Geçtiğimiz 6 hafta boyunca bu azalma sürdü. Ocak ayının ikinci haftasında günde 700 bin insan koronaya yakalanırken, bu sayı son 6 haftada yarıya düştü. Ayrıca dünya genelinde koronadan kaybedilen insan sayısı da sürekli olarak düşüşte.
Biraz daha dişimizi sıkarsak, güzel günler fazla uzak görünmüyor.
Sağlıklı kalın, mutlu kalın..
Erdoğan Karatay

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2021/03/09/korona-dunyada-iyi-biz-almanyadan-iyi

Siz de yorumunuzu paylaşın: