BİLİM “İŞTE HAKİKAT TARTIŞMASIZ BUDUR” DEMEZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Serkan Dolma-TR‘ ın tivit dizisi:

Bilimsel bilgi; en doğru bilgi veya hakikatin kendisi demek değildir. Bilimsel bilgiyi diğer bilgi kaynaklarından farklılaştıran, kıymetli kılan şey; bilimin, ürettiği bilginin nihai doğru olmayabileceğini peşinen kabul etmesidir. Bilim “İşte hakikat tartışmasız budur” demez.

Onun yerine bilim, “Şu ana kadarki gözlemler, deneyler, veriler, bulgular ışığında hakikate ilişkin en akla yatkın izahat budur. Ama yeni düşünüşler ve bunları destekleyen bulgular ışığında bu bilgilerin içeriği yarın değişebilir” der.

Bilim bunu demekle de kalmaz.. İnsanları şüphe etmeye davet eder ve hakim olan görüşleri, şu an için doğru kabul edilen bilgileri kritik etmek, sınamak, mümkünse çürütmek için teşvik eder. Ve “yanlışları” bulanları adeta ödüllendirir.

Ancak burada “şüphe” ile kastedilen duştayken, kafede arkadaşlarla konuşurken, sosyal medyada gezinirken akla gelen her türlü fikir, “acaba şöyle olabilir mi” soruları değildir. Şüphe ve eleştiri, bilimsel metodun kurallarına uygun olarak ve veriye dayandırılırsa ciddiye alınır

Yani bilim, “Aksini düşünüyorsan, sen de kendi iddianı geliştir, bilimsel metodolojinin kurallarına uygun araştırmanı tasarla, verilerini topla, analizini yap ve senin teorinin daha doğru olduğunu göster” der.

Ve aynen böyle olursa da bilim bundan gocunmaz. Aksine hakikate daha çok yaklaşıldığı için memnun olur.. Ama insanların oturduğu yerden salladıkları fikirler, veriye dayanmayan eleştiriler, mevcut bilgi birikiminden bihaber şekilde oluşan şüpheler ciddiye alınmaz, elbette..

Notlar: 1. Bu tweet zincirinin hedef okuyucuları genel halk ve lisans öğrencileridir. 2. Derdimi rahat anlatabilmek için antropomorfizme başvurdum. “Bilim şöyle der, böyle yapar” diye bir şey yok, tabii ki..

3. “İdeal bilimin özelliklerini içselleştirememiş bilim insanları veya akademik kurumlar yoktur. Hiçbir bilim insanı kendi çıkarını, şöhretini düşünmez. Sadece hakikatin peşindedir” de demiyorum, elbette.

Kaynak: https://twitter.com/TrDolma/status/1426106687530930178?s=20

Siz de yorumunuzu paylaşın: