BAZI MİKRO RNA’ LAR ÇOCUKLARDA AĞIR KOVİD’ İ ÖNCEDEN GÖSTEREBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kovid, çocuk ve genç erişkinlerin çoğunda belirtisiz veya birçok viral enfeksiyonda görülen ateş, kusma karın ağrısı gibi belirtiler göstermekle beraber bazılarında multisystem inflammatory syndrome [MIS-C] veya ağır zatürre de gelişebilmektedir.

İlk teşhis konduğunda ağır hastalık tablosu gelişenleri önceden belirleyebilmek amacıyla yapılan araştırmada tükürükte bulunan iki mikro RNA’ nın yol gösterici olabileceği tespit edildi.

miRNA’lar, gen ekspresyonunu düzenlemeye yardımcı olan ve “bir enfeksiyondan sonra iltihaplanmanın düzenlenmesinde rol oynadığı düşünülen” küçük protein kodlamayan RNA’lardır.

Prospektif gözleme dayalı araştırmada Kovid teşhis edilen 129 çocuktan 32’ sinde (%25) ağır tablo geliştiği, 92’ sinin (%75) ise hastalığı hafif atlattılar.

MIS-C, teşhisten sonra 30 gün içinde ölüm veya en azından 2 litre oksijen, inotrop, solunum cihazı veya EMCO ihtiyacı ağır tablo olarak değerlendirildi.

63 miRNA’nın ekspresyonu, ciddi enfeksiyon gelişen ve gelişmeyen gençler arasında önemli ölçüde farklıydı ve ağır vakalarında, 63 miRNA’ dan 38’inin ekspresyonu azalmıştı.

Altı miRNA’ dan oluşan bir modelin analizinde ağır ve ağır olmayan enfeksiyonlar arasında yüksek hassasiyet ve doğrulukla ayrım yapabildi.

Bu vakalar arasındaki en büyük fark miRNA 4495′ in ekspresyonundaydı. Ek olarak, miRNA 6125′ in prognostik potansiyele sahip olduğu da belirlendi.

Ağır vakalarda tükürük örneklerinden üç sitokin yükseldi, ancak sitokin seviyeleri enfeksiyonun ağırlığı belirlemede etkili bulunmadı.

Araştırma, American Academy of Pediatrics 2021 National Conference’ da bildirildi, henüz yayınlanmadı.

Gelelim neticeye

Bu ön-çalışma değerli olmakla beraber az sayıda vaka üzerinde yapılmış olması ve kontrol grubunun bulunmaması önemli bir eksikleridir.

Bu sonuçların geniş kapsamlı ve kontrol grubu olan çalışmalarla gösterilmesi gerekir.

Testin kolaylıkla ve rutin olarak uygulanamaması ve pahalı olması olumsuz taraflarıdır.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/960964

Multisystem Inflammatory Syndrome in Children: A Manifestation of COVID-19  – Consult QD

***

EK 1 (22.7.2022): HALUK VAHABOĞLU “Bunlar kafayı yemiş Başka söyleyecek bir şey yok, yeni doğan covid?”

ResimResim

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1550493284199546881?s=20&t=pSjYPngla5uxjG8SjNVZUQ

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Aziz Hikmet dedi ki:

    miRNA mi?

    bizim klinisyenler mRNA’yi bile bilmiyor hoca!

Siz de yorumunuzu paylaşın: