HÜLASA ARTIK PANDEMİ BİTMİŞTİR DİYEBİLİRİZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu’ nun tivit dizisi:

Neyse, şimdilik panik (korku) pandemisi’ni bir kenara bırakalım ve medikal pandemiye dönelim. Pandemi tanımı üzerinde tartışmalar sürüyor. Kabaca terim demosun büyük çoğunluğunun hastalanması anlamına gelen pan & demi den geliyor

Yani tanımı formüle edersek: pandemi = patojen + duyarlı popülasyon (büyük çoğunluğu) Patojen pandemide de endemide de aynı değişen insanların duyarlılık düzeyi. Bizim örneğimizde SARS-CoV-2 patojen ve insanların da %95’i duyarlı

Burada patojenin ciddi hastalık yapmasının da tanıma eklenmesi gerektiği tartışılıyor. Yani Zika virüs gibi olmamalı SARS gibi olmalı da diyenler var. Sonuç olarak duyarlı popülasyon çok fazla olunca ve patojen de ciddi hastalık yapıyor ise “Pandemi” ilan ediliyor.”

Kısaca, Dünya Sağlık Örgütü SARS-CoV-2’nin insandan insana bulaşabildiğini anladığında bu yeni virüse karşı toplumsal bağışıklık da olmadığı için Pandemi ilan edildi. Peki ne zaman pandemi bitti deriz?

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1454645840815996928?s=20

***

HALUK VAHABOĞLU

“Ülkemizde resmi rakamla %10 civarında hastalığı geçiren var. Bu oranın gayri resmi surveylerde %20 kadar olduğunu görüyoruz. Yani %20’si semptomatik hastalık geçirmiş bir toplum isek, kabaca %50-60 (matematik modellere göre) temas/bağışıklık var demektir.”

“Hastalığı geçirmiş olanlar (istisnalar hep olur) için C-19 artık basit bir gribal enfeksiyon olarak kabul edilebilir. Bu bakış açısı bize C-19’un artık ülkemizde sağlık sistemimizin kolaylıkla yöneteceği bir durumu işaret ediyor.”

“Her burnu akanı, boğazı ağrıyanı, öksüreni özellikle de gençleri ve çocukları PCR ile taramaktan vazgeçmemiz lazım. C-19 gençler ve çocuklar için influenza’dan, RSV’den daha selim seyirli bir hastalık (en azından bu gün için).”

“Viral solunum yolu enfeksiyonları (VSYE) ile ilgili her yıl binlerce insan ölüyor, özellikle kış aylarında. Bu ölüme sebep olanlar kervanına C-19’da katıldı. Ne bir eksik ne bir fazla. Her yıl mevsimsel olarak yoğun bakımlarımız VSYE olan hastalarla dolar taşar”

“Yani Batı yakasında yeni bir şey yok. Ölüm riski taşıyan altta yatan hastalığı olanlar, mevcut imkanlar ölçüsünde aşı ve temas kısıtlaması önlemleri alarak, hastalanınca erken tedavi olarak mücadele edecek Hülasa artık Pandemi Bitti diyebiliriz”

Mevcut bilgi artık C-19’un ülkemizde Sağlık Sistemimizin kolaylıkla başa çıkabileceği bir hastalık durumuna geldiğine işaret ediyor. #PandemiBitti

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1454672458401857537?s=20

***

EK 1 (12.11.2021): JORDİ RELLO “Time to explain that COVID-19 will be seasonal, re-emerging each fall with cold weather. Need to live with this, like RSV or influenza. Why #CovidVaccine has not been still updated with predominant #SARS_CoV_2 variants? @EMA_News @AccpmJ

HALUK VAHABOĞLU “#pandemibitti

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1458699048744112137?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: