HASTALIK GEÇİRİLEREK KAZANILAN BAĞIŞIKLIK AŞIYLA SAĞLANAN BAĞIŞIKLIKTAN DAHA SAĞLAM VE UZUN SÜRELİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dr. Bülent Polat’ ın tivit dizisi:

“Hastalığı geçirmekle kazanılan bağışıklığın aşıyla elde edilen bağışıklıktan daha sağlam ve uzun süreli olduğunu bildiren pek çok yayından sonra CDC yeni bir çalışmayı yayınladı. Aşı bağışıklığının doğal bağışıklıktan 5 kat daha fazla olduğunu söylüyor.”

 

“Ancak gerçeği yansıtmaktan uzak. Bu başlığa bakarak yorum yapmak yanılgısına düşülmemeli. Yazıyı okuduğunuzda şu veciz cümleyi hatırlarsınız: “Rakamlara yeteri kadar işkence ederseniz her istediğinizi söyletebilirsiniz.”

“Covid geçirdikten veya tam aşılı olduktan sonra 3-6 ay içindeki hastane yatışlarını karşılaştırıyorlar. Toplam 7348 kişi COVID benzeri şikayetlerle hastaneye yatırılıyor. Bunlardan 1020’si hastalığı geçirmiş ve aşısız. 6328’i ise tam doz aşılı. Ayrıntılı tetkikleri yapılıyor.”

“Bu 1020 aşısız kişiden 89’u gerçek COVID çıkıyor (%8.7). 6328 aşılı kişiden ise 324’ü COVID (%5.1). Yani hastalığı geçirmiş aşısızlarda COVID oranı biraz yüksek. Bu sonuçlardan aşı hastalıktan 5 kat daha koruyucu sonucu çıkarmak doğru görünmüyor.”

“Sadece bu rakamlar değil:

-ilk 3 ay ya da 6 ay sonrası kıyaslamaların yapılmaması,

-Aşılıların daha önce COVID geçirmiş olma ihtimalleri (belgelenmemiş),

-Sadece solunum problemleri ile hastane yatışlarının kıyaslanması,

-Hastaların sonuçlarından bahsedilmemesi gibi çok hata var.”

“Sonuç olarak bu yayının bilimsel yönden ciddi hataları olduğu ve bu yüzden mesajının da geçerli olmadığı söylenebilir. Bu, ayrıca CDC’ in güvenirliğini de bir kez daha sarsacak gibi görünüyor.”

“İnsan vücudunun mikroorganizma ile karşılaşıp savaşarak kazandığı doğal bağışıklığı yetersiz göstermek için tuhaf bir gayret var. Bu amaçla bilimsel gerçekler çarpıtılıyor, makaleler iyice okunmadan sadece başlıklarıyla abartılarak yayılıyor. Bir salgın gibi.”

“Peter Bey alıntıladığı yazıyı doğal bağışıklığın yeterli olmadığı başlığıyla yansıtıyor. Oysa gerçek böyle değil. Makalede bu yönde bir bilgi ya da vurgu yok. Tam tersine doğal bağışıklığın lehine sonuçlar var. Eğer Peter Bey makaleyi okusaydı şunları görecekti: twitter.com/PeterHotez/sta…”

“Hindistan’da yapılmış bir çalışma. Daha önce COVID geçirmiş 91 hastanın 25’inde (%27’si) reinfeksiyon saptanmış. Ama bunların çoğunluğu sadece antikor düzeylerindeki ani artışla teşhis edilmiş, yani hafif semptomlu 2 hasta hariç tamamı asemptomatik. Hiç hastane yatışı yok.”

Resim

” Hastalığı geçirmekle kazanılan doğal bağışıklığın (Natural Immunity) tam doz aşıya göre daha sağlam ve uzun süreli bir koruma sağladığını gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcut. Bir örneği İsrail’den:”

“Diğerleri de şöyle sıralanmış:

MARTIN KULLDORFF: “29 scientific studies showing that the earth is round, oh, I mean, showing strong long lasting natural  immunity after #COVID disease.

 

Kaynak: https://brownstone.org/articles/natural-immunity-and-covid-19-twenty-nine-scientific-studies-to-share-with-employers-health-officials-and-politicians/amp/

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1454385174272266242?s=20

***

BÜLENT POLAT

“ABD’de CDC kurumunun yayınladığı bu makaleye içerdiği yanlış analizler ve hatalı çıkarımlar nedeniyle tepkiler giderek daha da artacak gibi. Johns Hopkins üniversitesinden Dr. Marty Makary, yazıyı okumadan, sadece başlığına bakarak “papağan gibi” yayanları eleştiriyor.”

MARTY MAKARY “Journalists should not simply parrot this flawed govt study on nat imm. They should ask critical quest:

  1. A case-control study of hospitalized patients cannot derive population risk
  2. Contradicts 16 studies
  3. Authors: “sparse data limited the precision”

 

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1455264819251236870?s=20

***

EK 1 (2.112021): CDC duyurdu: Covid-19 aşıları, doğal bağışıklıktan 5 kat daha güçlü koruma sağlıyor

CDC raporu, daha önce Covid-19 enfeksiyonu olan aşılanmamış yetişkinlerin, daha önce belgelenmiş bir enfeksiyonu olmayan tam olarak aşılanmış bireylere göre yeniden enfekte olma olasılığının 5,49 kat daha fazla olduğunu buldu. Doktorlar, bu çalışmanın sadece Covid-19 ile hastalanarak bağışıklık kazanmak isteyen insanlar için çok önemli olduğunu vurguladı. Doğal bağışıklık kazanma çabasının hastaneye yatış veya ölüme yol açabileceği belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan California eyaleti Marin ilçesi halk sağlığı şefi Dr. Matt Willis, aşı ile korunan kişilerin daha az hastalandığını ve ciddi hastalıklara yakalanma olasılıklarının oldukça düşük olduğunu söyledi. Halihazırda Covid-19 ile enfekte olmuş aşılanmamış kişilerde antikorların miktarının ve kalitesinin ölçülmesinin zor olduğuna dikkat çekti. 

“Moderna, Pfizer/BioNtech’ten daha faydalı oldu”

Bununla birlikte, CDC çalışmasının sonuçları, belirli yaş gruplarındaki insanların belirli aşılardan daha yüksek fayda sağladığını da gösterdi.  Araştırmada, “Bu çalışmada, Moderna alıcıları için aşısız enfeksiyona kıyasla aşılamanın yararı, Pfizer/BioNTech aşısından daha yüksekti” denildi. CDC, aynı zamanda 65 yaş üstü kişiler için aşı faydalarının da 18 ile 64 yaş arasındaki aşılı bireylere göre “daha yüksek bir eğilim gösterdiğini”  açıkladı. Ancak, her iki yaş grubunda da daha önce enfekte olmuş aşılanmamış kişiler için yeniden enfeksiyon olasılığı çok daha yüksekti.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/cdc-duyurdu-covid-19-asilari-dogal-bagisikliktan-5-kat-daha-guclu-koruma-sagliyor,_TcdNwBsoUGb83I7t7rJXQ/4Zg1DaFFD0a_cMesfHC_zw

***

EK 2 (3.11.2021): NECATİ ÇITAK “CDC bu çalışmanin daha cok yayilmasini istemiş olacak ki bir de çalışma ile ilgili bir medya bilgilendirme kısa not paylaştı”

“Bu çalışmada metodolojik bir hata olduğunu düşünüyorum. COVID-19 benzeri semptomlar ile hastaneye yatan 210 bin hastanın sadece 7 bini çalışmaya alınmış. Bu çalışma evren nedir, toplum nedir, kohort nedir, örneklem nasıl alınmalı veya alınmamalı bunun için çok öğretici”

“Sadece hastaneye yatanlari ve de onlardan bir bölümü alıp COVID geçirip aşılanmamışlara göre aşılananlarda 5 kat daha az COVID-19 pozitif test verme olasılığından bahsedemezsiniz”

“Ayrıca bu çalışmaya göre reinfeksiyon oranı %9. Ve bu oran bildiğim kadarıyla literaturdeki bu konu hakkındaki oranların neredeyse 25 katı büyüklükte”

“Örneğin benzer hasta sayili ve benzer donemi iceren bu çalışmada reinfeksiyon oranı %0.7 Semptomatik reinfeksiyon oranı ise %0.3”

“Evet aşılar koruyor. Ancak böyle çalışmalar ile kişileri aşı olmaya ikna etmeye çalışmak bence deli sacmasıdır

Kaynak: https://twitter.com/nekatichest/status/1455515156679647234?s=20

***

EK 3 (5.2.2022): BÜLENT POLAT “Cem Bey, Farklı bir düşünce veya söylemle karşılaştığınızda: -Kendi fikrinizi belirtin, -Yorum yapın, -Karşı argümanlarınızı ortaya koyun, -Aksini ispata çalışın, -Eleştirin, -Hatta ağır eleştirin. Ama hakarete ne gerek var? Hem yakışmıyor hem de hiçbir işe yaramayacak. Ancak:”

“Kutuplaşmaya, her iki kutuptakilerin yerlerini daha da tahkim etmeye, nasıl siz karşı tarafa taş atıyorsanız karşıdan da size daha büyük taşlar atılmasına yol açacak. Peki, bu söylemin bir kişiyi bile ikna etme şansı var mı? Yok. Sadece siz ve mahallenizin içini ferahlatacak.”

“Bu vesileyle çocuklara aşı konusunda bilim dünyasında yoğun tartışmalar halen devam ediyor. Şöyle özetlemiştim:”

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1489717860515655680?s=20&t=dO-assxdR9zbTlhpNw8ogA

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: