BURUNA UYGULANAN AŞILAR KORONAVİRÜS YAYILMASINI KOLA ZERK EDİLEN AŞILARDAN DAHA ETKİLİ DURDURABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Buruna uygulanan aşılar koronavirüsün yayılmasını kola zerk edilen aşılardan daha etkili bir şekilde durdurabilir.

Daniel P. Oran ve Eric Topol’ un yazıları:

Son derece etkili Kovid aşılarının bir yıldan kısa bir sürede geliştirilmesi, bilimin olağanüstü bir zaferidir.

Ancak aşıların sağladığı bağışıklık cevabından en azından kısmen kurtulabilecek birçok koronavirüs varyantı ortaya çıkmıştır.

Bu varyantlar, kayıtsızlığa karşı bir uyarı görevi görmeli ve bizi, buruna sprey olarak verilen farklı bir aşı türünü keşfetmeye teşvik etmelidir.

Buruna uygulanan aşılar ek bir koruma sağlayabilir ve virüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hâlihazırda müsaade edilen aşılar, üst kol kasına zerk edilir.

Çeşitli mekanizmalar aracılığıyla bir koronavirüs enfeksiyonunu simüle ederler.

Bu algılanan saldırıyı savuşturmak için bağışıklık sistemi antikorları ve T hücrelerini harekete geçirir.

Böylece, gerçek bir koronavirüs enfeksiyonu durumunda bağışıklık sistemi güçlü bir savunma ile hazırlanır.

Bu yaklaşım, hastalık riskini azaltmada son derece etkili olabilir.

İsrail’de tamamen aşılanmış yaklaşık 600.000 kişi arasında semptomatik Kovid vakalarında yüzde 94’lük bir düşüş oldu.

Bununla birlikte, endişe verici yeni koronavirüs varyantları, bu etkileyici etkinliği önemli ölçüde aşındırma potansiyeline sahiptir.

Kas içine verilen aşılar semptomatik Kovid vakalarını azaltsa ve birçok ciddi hastalığı önlese de, yine de asemptomatik enfeksiyona izin verebilir.

Bir kişi kendini iyi hissedebilir, ancak aslında virüsü barındırabilir ve başkalarına bulaştırabilir.

Bunun sebebi, koronavirüsün, solunan virüslere karşı ilk savunma hattımız olarak hizmet eden burun ve boğazın nemli, mukus salgılayan yüzeyleri olan mukozada geçici olarak yerleşebilmeleridir.

Laboratuvar deneyleri, bir koronavirüs enfeksiyonunun akciğerlerde yok edildikten sonra bile burunda kalabileceğini gösteriyor.

Bu, aşılamadan sonra koronavirüs yayılmasının mümkün olabileceği anlamına gelir.

Buruna hızlı bir şekilde püskürtülen intranazal aşılar, mukozadaki bağışıklık savunmasını desteklemek ve enfeksiyonu bloke edebilen immünoglobulin A (IgA) olarak bilinen bir antikorun üretimini tetiklemek üzere tasarlanmıştır.

Kısırlaştırıcı bağışıklık adı verilen bu ezici tepki, insanların virüsü bulaştırma şansını azaltır.

Bağışıklığı sterilize etmek olarak adlandırılan bu ezici tepki, insanların virüsü bulaştırma şansını azaltır.

Bu filmi daha önce görmüştük. Jonas Salk tarafından geliştirilen ve 1955 yılında kullanım için lisanslanan ilk başarılı çocuk felci aşısı enjekte edildi. Mevcut koronavirüs aşıları gibi, hastalık riskini önemli ölçüde azalttı, ancak her zaman enfeksiyonu önlemedi.

Poliovirüs, insan dışkısı ile bulaşmış yiyecek veya su yoluyla yayılır. Virüs vücuda bağırsak mukozasından girer, daha sonra sinir sistemini enfekte ederek felce sebep olabilir. 1960 yılında Albert Sabin, Salk aşısındaki tamamen inaktive virüs yerine, zayıflamış bir poliovirüs formunu içeren yeni bir çocuk felci aşısı geliştirdi. Ancak en çarpıcı fark, Sabin’in aşısının küp şeker veya sıvı şeklinde yutulmasıydı. Bu şekilde bağırsak mukozası ile doğrudan temas edebiliyordu ve bu onu çocuk felci enfeksiyonunu engellemede Salk aşısından daha etkili hale getirdi.

Yine de dünya çapında çeşitli gelişim aşamalarında olan yüzlerce koronavirüs aşı adayı arasından sadece az bir kısmı burun içine uygulanıyor. Şimdiye kadar, büyük ölçekli devlet desteği alamadılar. Ancak mukozal yola odaklanan erken araştırma ve geliştirme çabaları umut vericidir.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki bilim adamları tarafından oluşturulan deneysel bir burun içi aşı, hem mukozada hem de vücudun geri kalanında güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturdu ve enfeksiyonu neredeyse tamamen önledi.

Başka bir hayvan çalışması ayrıca enfeksiyonu önlemede mukozanın önemli rolünü göstermiştir. Araştırmacılar, koronavirüsün insan hücrelerine yapışmasını zorlaştıran bir burun içi sprey geliştirdiler. Günlük olarak kullanıldığında, virüsün bulaşmasını tamamen engelleyebildi. En az dört burun içi aşı, Çin, Hindistan, Birleşik Krallık ve ABD’deki insanlarla yapılan klinik testlerin ilk aşamasına ilerlemiştir.

Burun içi aşıların üstünlükleri

Burun içi aşıların da bazı pratik avantajları vardır. Enjeksiyondan farklı olarak, burun spreyi ağrısızdır. İğnenin olmaması, aşı konusunda tereddüt edenlerin endişelerini giderebilir. Bir burun içi aşı, minimum talimatla evde kendi kendine de uygulanabilir. Ve şu anda test edilmekte olan bazı intranazal aşılar, soğutma gerektirmiyor, bu da özellikle düşük kaynaklı ülkelerde taşınmalarını ve depolanmalarını kolaylaştırıyor.

Yeni ortaya çıkan koronavirüs varyantlarına karşı korunmak için periyodik güçlendirici aşılara ihtiyaç duyulması, tüm bu faktörleri daha da önemli hale gelecektir. Birine burun spreyi göndermek, yüz yüze enjeksiyon ayarlamaktan çok daha uygundur.

Koronavirüsün yayılmasını son derece düşük seviyelere indirdiğimizde Kovid pandemisini kontrol altına alabileceğiz ama aşılanmış asemptomatik taşıyıcıların varlığı bunu yapmayı çok zorlaştırabilir. Bu sebeple aşı araştırma ve geliştirmeye yönelik yeni yatırımların burun içi aşılar için önemli fonları ihtiva etmesi zorunlu görünmektedir. Koronavirüs enfeksiyonunu bloke etme potansiyelleri ve daha az dağıtım ve uygulama sorunları ile burun içi aşılar akıllıca bir yaklaşım gibi görünüyor. Onları bir öncelik hâline getirmenin ve gelişimlerini hızlandırmanın zamanı geldi.

Gelelim neticeye

Biri bana burun içine uygulanan aşı çalışmalarının bırakın teşvik edilmeyi tam aksine görmezden gelinmesi ve hatta baltalanmasını izah ederse çok memnun olurum.

Kaynak: https://www.scientificamerican.com/article/to-beat-covid-we-may-need-a-good-shot-in-the-nose/

A spritz instead of a jab? Future COVID-19 vaccines may go up your nose.

***

EK 1 (26.1.2022): İsrail : Dünyada dördüncü doz aşı uygulanan tek ülke (aynı zamanda maske zorunluğu ve Kovid pasaportları da kullanıyor) günlük vakalarda yeni rekorlar kırıyor ve açık ara farkla dünyaya liderlik ediyor.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1486428051131060225?s=20

***

EK 2 (26.1.2022): Yakın zamanda birleştirilmiş aşı pasaportları, hatırlatma dozları, maske zorunlulukları ve kısıtlamalarının Fransa ve İsrail’de gerçekten iyi çalıştığını görmek çok güzel.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1486448358902403075?s=20

***

EK 3 (27.1.2022): MARTY MAKARY : Tabii Bağışıklığı Kovid’e Karşı Küçümsemenin Yüksek Maliyeti: Aşılar, ihtiyacı olmayanlara harcandı ve risk oluşturmayan insanlar işlerini kaybetti.

Halk sağlığı yetkilileri, Kovid-19’a karşı tabii bağışıklığı olan çalışanların aşıları tam olarak yapılmadığı takdirde işten çıkarılmasında ısrar ederek birçok hayatı mahvetti. Ancak iki yıl boyunca toplanan verilerden sonra, tabii bağışıklığın aşıların sağladığı bağışıklığa üstünlüğü açıktır.

Tabii bağışıklığa sahip personeli işten çıkaran işverenler, başkalarına bulaştırma ihtimali en düşük olanlardan kurtuldu. Bu çalışanları bir özürle işe iade etme zamanıdır.

Kaynak: https://www.wsj.com/articles/the-high-cost-of-disparaging-natural-immunity-to-covid-vaccine-mandates-protests-fire-rehire-employment-11643214336

***

EK 4 (27.1.2022): ÖZCAN YÜCEL ” 22.000 placebo ve aşı grubu olmak üzere toplam 44.000 kişi. Exclusion kriterleri ile birlikte çalışmaya 2×18.000 kişi alındı. Toplam 170 kişi Covid olunca çalışmayı sonlandırıldı. 8 kişi aşı grubunda, 162 kişi placebo grubunda. Ölüm yok.

Dikkatinizi çekerim her iki grupta da Covid nedenli ölüm sıfır. Çalışmayı 60 yaş altı grupta yaptılar. Ortalama yaş sanırım 44 dü. Çalışma ortlatma süresi 8 haftaydı. Her yönüyle kusurlu. Acil kullanım 7nayı alınınca placebo grubunu unmask yapıp geri çağırıp aşıladılar.

Bu şekilde kontrol grubunu ortadan kaldırmış oldular. İki grup arasındaki 4. 6. 8. ay etkinlik ve komplikasyon farkını hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz. Dahası İstatistiğin en aldatıcı terimlerin kullandılar. Rölatif risk azalması. Buna etkinlik dediler. Etkinlik %94 ilan ettiler.”

Bunu tüm dünya 100 kişiye aşı yapılırsa 94’ü kurtulur olarak anladı. Oysa mutlak risk azalması %0.8 di. Bu da şu demekti bir kişiyi Covid olmaktan kurtarmak için 120 kişiye aşı yapılmalıydı. Bakın ölümden bahsetmiyorum Covid hastalığından bahsediyorum.

Hocam bu çalışma Pfizer ve Biontech firmalarınca finanse edildi. Firma sponsorlu klinik çalışmalar en itibarsız çalışmalardır. Manipülasyonu açıktır, veriler hep ama hep gizlidir. Bana göre bu çalışma yer yüzünün en büyük dolandırıcılık olayıdır. Dünya daha büyüğünü görmedi.

Son olarak amcam 4 doz aşılı Covidten kaybettik. Babacığım 2 doz Sinovac aşılıydı. Başka aşı olma dedim. Benden habersiz Biontech olmuş. Sabahına işitme kaybı 10 gün sonra da beyin kanaması geçirdi. Hala yatalak. Bunun gibi on binlerce öykü var.

Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1486547711281319937?s=20

***

EK 5 (27.1.2022): BÜLENT POLAT “Koldan kas içine yapılan aşılar hücresel ve humoral immüniteyi çalıştırarak hastalığa karşı sağlam koruma sağlarlar. Ancak enfekte olmayı önlemek için burun mukozasında da bağışıklık oluşturulmalıdır. Çünkü pandemiyle mücadele için hem hastalığı hem de enfeksiyonu önlemeliyiz.”

Artık net olarak görülüyor ki mRNA aşıları 3-4 doz da yapılsa bulaşmayı, yayılmayı önleyemiyorlar. Ağır hastalık ve ölümleri azaltıyor olsalar da pandemiyi sonlandırmak açısından bekleneni vermekten uzaklar. Bu nedenle buruna sprey tarzında uygulanacak aşı umut olabilir.”

“Sayın Ahmet Rasim Hoca’nın çok doğru bir isabetle vurguladığı konuyu, sadece 2 gün sonra onu destekleyen bu mükemmel çalışma ile hatırlamak ilginç oldu.”

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1486770044650639369?s=20

***

EK 6 (27.1.2022): Almanya’da ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ikinci yıl dönümünde yeni vaka sayısı ilk defa 200 binin üzerine çıktı. Ancak aynı zamanda toplumun yarısından fazlasının hatırlatma aşısı olduğu da kaydedildi. Kaynak: https://www.dw.com/tr/almanyada-pandeminin-ikinci-y%C4%B1l%C4%B1nda-yeni-vakalarda-rekor/a-60580530

***

EK 7 (28.1.2022): Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nce Covid-19’a karşı ‘adenovirüs’ yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, “Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık” dedi.

Prof. Dr. Hakan Akbulut, normalde koronavirüsün ağız ve burun yoluyla vücuda girdiğine vurgu yaparak, “Burada ‘mukosal immünite’ dediğimiz ağız ve burun boşluğumuzda bulunan yapılarda bir bağışıklık oluşturulması lazım. Gerçek anlamda pandemiyi kıracak, pandemiyi bitirebilecek aşı tipi ağızdan ve burundan uygulanabilir aşılar olacak. Bizim aşımız da şu an bunu sağlayacak; ama Faz-2’den itibaren ağızdan ve burundan uygulama başlayacak. Ayrıca gönüllü olmak için hiç Koronavirüs geçirmemiş olmak ve aşılanmamış olma şartı var. Biraz zor gibi görünüyor; ama ben bütün halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Henüz Covid-19 geçirmemiş ve aşılanmamış olanlar varsa 18- 59 yaş arasındakileri bu çalışmaya katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/1-dozu-2-yil-etkili-olacak-koronavirus-asisinin-faz-1-calismasi-basladi-41991710

***

EK 8 (28.1.2022): Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nce Covid-19’a karşı ‘adenovirüs’ yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, “Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık” dedi.

Prof. Dr. Hakan Akbulut, normalde koronavirüsün ağız ve burun yoluyla vücuda girdiğine vurgu yaparak, “Burada ‘mukosal immünite’ dediğimiz ağız ve burun boşluğumuzda bulunan yapılarda bir bağışıklık oluşturulması lazım. Gerçek anlamda pandemiyi kıracak, pandemiyi bitirebilecek aşı tipi ağızdan ve burundan uygulanabilir aşılar olacak. Bizim aşımız da şu an bunu sağlayacak; ama Faz-2’den itibaren ağızdan ve burundan uygulama başlayacak. Ayrıca gönüllü olmak için hiç Koronavirüs geçirmemiş olmak ve aşılanmamış olma şartı var. Biraz zor gibi görünüyor; ama ben bütün halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Henüz Covid-19 geçirmemiş ve aşılanmamış olanlar varsa 18- 59 yaş arasındakileri bu çalışmaya katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/1-dozu-2-yil-etkili-olacak-koronavirus-asisinin-faz-1-calismasi-basladi-41991710

***

EK 9 (20.4.2022): Mucosal Immunity in COVID-19: A Neglected but Critical Aspect of SARS-CoV-2 Infection

This article proposes that there is a significant role for mucosal immunity and for secretory as well as circulating IgA antibodies in COVID-19, and that it is important to elucidate this in order to comprehend especially the asymptomatic and mild states of the infection, which appear to account for the majority of cases. Moreover, it is possible that mucosal immunity can be exploited for beneficial diagnostic, therapeutic, or prophylactic purposes.

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.611337/full

***

EK 10 (20.4.2022): Exploting mucosal immunity for antiviral vaccines.

Kaynak: https://www.yumpu.com/en/document/read/63676842/iwasaki-ari-mucosal-immunity-vaccine-2016

***

EK 11 (28.4.2022): Systemic and mucosal IgA responses are variably induced in response to SARS-CoV-2 mRNA vaccination and are associated with protection against subsequent infection

KORCAN AYATA “Tükürükteki IgA tipi antikorların koruyuculığunu, hastalığı geçirme ve kas içi aşıların sonraki enfeksiyondan koruma farklılıklarını gösteriyor. Bulaşıcılığı önleyen ve en üst düzeyde koruma potansiyeline sahip aşıların burundan uygulanması gerekiyor.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1518877953144369154?s=20&t=8pqlT86A5iRNpS0hkKEBDA

***

EK 12 (12.5.2022): FERHAT ARSLAN “Şunu söyleyeli yazalı 1.5 yıl oldu. Bak senin anlayacağın dilden yazacağım. Boğazından burnundan girecek bir virüs için kolundan aşı yaptırman hele bir de tekrarlatman bir şeye yaramaz. Adı bilim olan dergiden, buyur bilimci!

Recall of B cell memory depends on relative locations of prime and boost immunization. Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.abn5311

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1524783354880708608?s=20&t=Gi9FUubqlBPcDA5epNe5tg

***

EK 13 (25.5.2022):  Scent of a vaccine FRANCES E. LUND AND TROY D. RANDALL

The highly contagious severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infects the respiratory tract and is transmitted, in part, by respiratory droplets and aerosols. Consequently, unvaccinated people are encouraged to wear masks in public, self-quarantine if symptomatic, and practice social distancing. Despite these precautions, millions are dying. As the pandemic takes its toll, vaccines are once again headline news, notably for the speed of their development and the success of messenger RNA (mRNA) vaccines. Given the respiratory tropism of the virus, however, it seems surprising that only seven of the nearly 100 SARS-CoV-2 vaccines currently in clinical trials are delivered intranasally. Advantages of intranasal vaccines include needle-free administration, delivery of antigen to the site of infection, and the elicitation of mucosal immunity in the respiratory tract.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg9857

***

EK 14 (8.8.2022): FERHAT ARSLAN “Tekrar tekrar yaptırılan ve fayser para kazandırmak dışında insanlara korkunç zararlar veren mRna ağularının solunum yollarında hiçbir işe yarar bağışıklık geliştirmediğinin kanıtıdır.”

Makale adı: Respiratory mucosal immunity against SARS-CoV-2 following mRNA vaccination

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.add4853

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1556708630757507078?s=20&t=kl_drnmgsnvEe1ygZIcocw

***

EK 15 (21.10.2022): Kas içine yapılan aşıların enfeksiyonu önleyeceğini zannedenlerden Eric bile hakikati kabullenmek zorunda kaldı: Tek başına aşılama, burun mukozasında nötralize edici aktiviteyi gerçekleştiremedi. Bu, çığır açan enfeksiyonlar yoluyla sağlandı.

ERIC TOPOL “Vaccination alone did not induce neutralizing activity in the nasal mucosa, but that was achieved via breakthrough infections. “These observations… .motivate the development and evaluation of a next generation of vaccines administered intranasally.”

Kaynak: https://twitter.com/EricTopol/status/1583170557792595969?s=20&t=ZCqnviqVFblvqP8xm1PFdQ

***

EK 16 (12.1.2023):Respiratory virus like SARS-COV-2 typically propagate in the mucus: mouth, nose, digestive tract and lungs. For propagation to be stopped in the mucus, notably in the lungs, a preemptive immune arsenal needs to be stimulated there. This is exactly what occurs once recovered from a natural infection:

Kaynak: https://covidmythbuster.substack.com/p/much-ado-about-nothing

Makale: Can a shot in the deltoid stimulate mucus in the airways? The answer is “No” … Then, how can vaccines be effective?

***

EK 17 (7.2.2023): İki doz nazal aşının (BBV154, Hindistan’da onaylı) kasa zerk edilen (Covaxin®) isimli aşıya göre daha üstün antikor ve hücresel bağışıklık tepkisi (atalara ve omikrona karşı) sağladığı ve 4 kat daha az yan etkisi olduğu belirlendi.

Two intranasal doses of BBV154 were well tolerated with no safety concerns while eliciting superior humoral and mucosal immune responses compared with two intramuscular Covaxin injections. Further studies to assess the effect of BBV154 on infection and transmission are warranted.

Makale: Immunogenicity and Tolerability of BBV154 (iNCOVACC®), an Intranasal SARS-CoV-2 Vaccine, Compared with Intramuscular Covaxin® in Healthy Adults: A Randomised, Open-Label, Phase 3 Clinical Trial

Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4342771

***

EK 18 (7.4.2023): Vaccines play a critical role in combating the COVID-19 pandemic. Future control of the pandemic requires improved vaccines with high efficacy against newly emerging SARS-CoV-2 variants and the ability to reduce virus transmission. Here we compare immune responses and preclinical efficacy of the mRNA vaccine BNT162b2, the adenovirus-vectored spike vaccine Ad2-spike and the live-attenuated virus vaccine candidate sCPD9 in Syrian hamsters, using both homogeneous and heterologous vaccination regimens. Comparative vaccine efficacy was assessed by employing readouts from virus titrations to single-cell RNA sequencing. Our results show that sCPD9 vaccination elicited the most robust immunity, including rapid viral clearance, reduced tissue damage, fast differentiation of pre-plasmablasts, strong systemic and mucosal humoral responses, and rapid recall of memory T cells from lung tissue after challenge with heterologous SARS-CoV-2. Overall, our results demonstrate that live-attenuated vaccines offer advantages over currently available COVID-19 vaccines.

Makale: Live-attenuated vaccine sCPD9 elicits superior mucosal and systemic immunity to SARS-CoV-2 variants in hamsters

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41564-023-01352-8

***

EK 19 (15.6.2023): FERHAT ARSLAN “Koldan yapılan bir aşı ve neticesinde aktive ettiğiniz ne T ne B hücreleri ve antikorlar sizi akciğer enfeksiyonlarından korumaz dedik mi ? Defalarca dedik. Çünkü sistemler biyolojisi böyle çalışmaz. Şimdi sıkı durun ve bunun kanıtını hem okuyun hem de yayın.”

Makale: Diversity of B Cell Populations and Ig Repertoire in Human Lungs

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37314411/

***

EK 20 (10.2.2024): The COVID-19 pandemic has provided unprecedented immunological insight into how humans fight respiratory virus infections, but the earliest stages of SARS-CoV-2 infection remain poorly characterized. Wagstaffe et al. conducted a human SARS-CoV-2 infection challenge study, enabling analysis of the innate and adaptive immune responses during the early postexposure period. Of 34 seronegative young adults inoculated, 18 developed sustained infections, which were accompanied by a systemic interferon-dominated inflammatory response preceding that in nasal lining fluid. Modeling of the immune response identified CD8+ T cell and early mucosal IgA responses as strongly associated with viral control, suggesting that vaccines that optimally induce these responses may help reduce transmission.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.adj9285

Makale: Mucosal and systemic immune correlates of viral control after SARS-CoV-2 infection challenge in seronegative adults

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr. Uğur dedi ki:

    Bu makalenin Eric Topol tarafından yazılmış olması çok önemli. Bu kişi bir numaralı mRNA aşıları savunucusudur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: