İSRAİL VAKA SAYISINDA REKOR ÜZERİNE REKOR KIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu‘ nun tivit dizisi:

İsrail dünyada vaka sayısında rekor üzerine rekor kırıyor. Tarafsız bir gözle veriler üzerinden yorumlayalım neler oluyor? Neden artıyor? Olası nedenler; #omicron, Yüksek test sayısı, aşıların verdiği güven ile özgür hareket, aşıların bulaşmayı önlememesi”

Resim

“Ölüm sayılarına gelince, orada da ciddi artış var, günde 50-60 bandında ölüm gözleniyor. TR ile oranlasak günde neredeyse 400 ölüm denebilir. Fakat burada ciddi yükseliş görünse de, yaşadıkları korkunç vaka patlamasına kıyasla düşük kalıyor, her 20 kişiden 1 ‘i şu an pozitif.”

R, üreme katsayısı 1.20-1.30 bandında, yani salgın gitgide büyüyor ve hızla #COVID19 yayılmaya devam ediyor. Bu hızla yaza kadar İsrail’de enfeksiyon geçirmeyen kalmayacak ve salgının ülkede sonu gelecek, endemi/epidemi noktasında devam edecek. Zaten sanırım amaçları da bu”

“Vakalar ve ölümler karşılaştırmalı olarak gözlenebilir. Yaşanılan çok ciddi artışa göre ölümler yüksek olsa da makul seviyede. İsrail çıkış planı olarak, olabildiğince aşı ile bağışıklama ve doğal enfeksiyon yayılımı ile salgının bitişini planlıyor görünüyor.”

“CFR, vaka ölüm oranı 0.08-0.11 civarında, ölüm sayısı yüksek görünse de, ciddi bir CFR yok, vakalara göre ölümler düşük seyrediyor. 1- Aşılar ölüm ve ciddi hastalıktan koruyor mu? Öyle görünüyor 2- Toplumda ilk dalgalarda hassas olanların ölümü, şu an ölümleri azalttı mı? Evet”

“Vaka patlamasının bir nedeni de, test sayısının yoğun artışı, şu an test pozitiflik oranı %28-30, çok ciddi bir artış söz konusu. Bu durumun stratejilerinin bir parçası olduğunu düşünüyorum.”

Geçmiş yıllara göre ekstra ölümlere bakacak olursak hala %8 fazladan ölüm gözleniyor. #COVID19 hala öldürücü buna şüphe yok, fakat bu pandemiden çıkışın anahtarı bu hastalıkla yaşamayı öğrenmekle ve bir an önce en az ölümle toplumu tanıştırmakla mümkün. Onlarda bunu yapıyor”

“Son olarak hastane yatışlar, ölümlerde olduğu gibi hastane yatışları da geçen dalgalara göre aşırı artan vaka sayılarına rağmen hala kabul edilebilir düzeyde düşük. Bu durumda yine aşıların ağır hastalıktan koruduğu söylenebilir. Veri ile konuşursak yoruma gerek yok, herşey net”

“İsrail hastalık ile savaşta bol aşı ve hastalığın yayılmasına kontrollü devam kararı almış durumda. Dünyanın önünde laboratuvar ülkesi gibi bize projeksiyon sunuyor.”

“Veriler ve onların durumu bu. Bizlerin ise elbette kendi fikirleri var. Benim fikirlerim belli özellikle mRNA aşısı, zorunlu aşılama, risk gruplarına göre hareket, aşılı aşısız ayrımı, sınırlı PCR uygulama, ağır dışı vaka sayılmaması vs. ama sonuçta salgını ben yönetmiyorum..”

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1488140180376723458?s=20&t=kot4P8_uGb1zcZOxQkNnHg

***

EK 1 (3.2.2022): HİKMET GEÇKİL “Kaosun Israrı! Adam ne de olsa genetik devre, yapay zeka, evrimsel muhakeme ve… Dünyada 95 milyar dolar ekonomik kayba neden olan 6 virüs programı konusunda uzman! 1. Aşı ol 2. Ekstra dozu (booster) ol 3. COVID’i kap 4. 1e geri dön. Hem zeki hem akıllı insanı severim.”

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1489123009537445888?s=20&t=GqwNngxg-TRjfZhDI6bvIA

Siz de yorumunuzu paylaşın: