BU TARIM ZEHİRİ ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tarım ve haşere kontrolünde kullanılan, ev ve bahçe böcek ilaçları, evcil hayvan spreyleri ve şampuanları, bit tedavileri ve sivrisinek kovucular gibi evlerde de kullanılan sayısız üründe bulunan piretroidler adı verilen tarım zehirleri tüm sebeplere ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini artırıyor.

Piretroidler, dünya çapında kullanılan tüm pestisitlerin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Ayrıca, insanlar evsel kullanım için organofosfatları aşamalı olarak devre dışı bıraktıklarından, piretroid kullanımları son yıllarda keskin bir şekilde arttı.

Piretroidler vücuda solunum, sindirim veya deriden emilim yoluyla girebilir. İçeri girdikten sonra vücut onları metabolitlerine ayırır ve birkaç saat içinde idrarla atar.

Bu hızlı geri dönüş sebebiyle, bu metabolitleri idrarda ölçmek, bir kişinin yakın zamanda piretroidlere maruz kalmasını değerlendirmenin güvenilir bir yoludur.

Bu kimyasalların insan sağlığı üzerinde kısa vadeli etkileri olmadığı kabul edilmekle beraber “kronik olarak piretroidlere maruz kalmanın insanlarda uzun vadede sağlığa etkileri belli değildir.

Bazı araştırmalarda, piretroid maruziyetinin “sinir sistemi gelişimini bozabileceğini, üreme sağlığına müdahale edebileceği ve diyabet, kardiyovasküler hastalık ve Parkinson hastalığı gibi önemli kronik hastalık riskini artırabileceği” gösterildi.

Bugüne kadar, bu pestisitlere maruz kalma ile ölüm oranı arasındaki bağlantılara ilişkin herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

JAMA’ da yayınlanan araştırma, Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi sırasında toplanan veriler üzerinde yapıldı.

En yüksek düzeyde piretroid maruziyeti olan kişilerin, en düşük düzeyde maruz kalanlara göre herhangi bir sebepten ölme riski %56 daha yüksek bulundu.

Ayrıca, en yüksek maruziyet grubundakilerin, en düşük maruziyet grubundakilere göre üç kat daha fazla kardiyovasküler ölüm riskine sahip olduğu da hesaplandı.

Makale: Association Between Exposure to Pyrethroid Insecticides and Risk of All-Cause and Cause-Specific Mortality in the General US Adult Population

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2757789

64% of World's Farmland at Risk From Pesticide Pollution, Study Finds -  EcoWatch

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: