AŞILAR HAKKINDA UZMAN GÖRÜŞÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Doç. Dr. Ferhat Arslan’ ın tivit dizisi: 

Şu benim uzman görüşüm ve kimseyi bağlayıcı değildir. Sağlıklı annelerden doğan bebeklere ilk 6 ay herhangi bir hastalık etkenine karşı antikor oluşturmak için antijen (aşı) uygulanması doğru değildir. Bu durumun epidemiyolojik gerekliliği olmadığı gibi biyolojik karşılığı da yoktur. Hatta mahsurları vardır.

Zatüre aşısı diye bir aşı olamaz. Burada Streptococcus pneumoniae hedefleniyor. Toplum içinde hem aşı şusları hem de diğer suşlar dolaşır ve duyarlı çocukları enfekte etmeye devam eder. Flora üyesi olabilen bakterileri aşılarla eradike etmek mümkün değildir

Hepatit B’li birey olmayan ailelerin çocukları hepatit b aşılarını adolesan dönem başında yaptırabilirler.

Şu çiçeği ve rotavirüs aşısının herhangi bir faydası ortaya konmamıştır ve ciddi yan etkileri vardır.

Difteri ve tetanoz aşıları çok önemlidir ama tekrarlanıp durmasını herhangi bir bilimsel tarafı yoktur.

Hepatit A aşısı da özellikle 4 yaşından sonra istenirse yaptırılabilir. Karaciğer hastalığı olan çocuklar mutlaka yaptırsın.

BCG aşısı gereksiz bir canlı aşıdır. Otoimmünite ile ilişkisi vardır. ABD, İngiltere vb vb gibi bizde kaldırmalıyız

Meningokok aşısı coğrafi sınırlar kapsamı dışında nadiren görülür. Ben çocuklarıma tercih etmedim

Canlı aşıları 2 yaş öncesinde yaptırmamak iyi olacaktır. Örneğin Kızamık. İyi beslenen ve doğuştan bağışıklık yetersizliği olmayan çocuklarda bu virüsler ciddi hastalık yapamazlar.

Erişkin bağışiklaması kavramı sadece transplantasyon ve dalağı olmayan hastalar için o da kapsülü bakterilere karşı bir anlam taşır. Diğerleri gereksiz uygulamalardır

Gebelere aşı yapılmaz. Gebelik esnasında asepsi kurallarına uyulur bu kadar.

Kuduz köpek ısırmalarında bakın köpek ısırmaları değil gerçekten kuduz köpek ısırmalarında önemli olan immunglobulin uygulamasıdır. Kuduz virüsü coğrafyadan eradike edilebilir. Yarasa ve tilkileri takip edip kontrol altına alarak.

Solunum yolu hastalıkları için yapılabilecek aşıların mutlaka zayıflatılmış canlı ve burun yolu ile olması icap eder. Bu mana da henüz başarısı ortaya konmuş aşı yoktur.

Zona aşısı ise evet tam bir saçmalıktır.

Hpv aşısı ile ilgili diyeceklerimi daha önce dedim. İşgüzar eczacıların patlatmaya çalışmasını boşveriniz. Sorduğumuz sorulara bilimsel cevaplar bekliyoruz.

Kanserli hastalarda bizim onkolotik virüs dediğimiz virüs aşıları gelecek vadetmektedir. Örneğin bir gün gelir

Kızamık virüsü akciğer kanseri tedavisinde kullanılabilir.

Otizm ile hiçbir aşının ilgisi yoktur demek vardır demekten daha zordur. Bu kadar kolaylıkla bu yargıya varılamaz. Ülkelerin bağımsız kurulları aşı dahil her uygulamayı farmakovijilans dahilinde takip etmelidir. Hiçbir aşı ithal edilmemelidir.

Çocuklarını aşı yaptıranlarında gereksiz bir endişeye kapılıp perişan olmalarına gerek yoktur. Sadece koruyucu tıp uygulamalarının hiçbir surette zorunlu olamayacağını hem kendileri hem de doktorlarının bilmesidir.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1683943971376996354?s=20

***

EK 1 (24.3.2024): FERHAT ARSLAN”Hocanız size bugün bir ders versin. Gavurların Base rates fallacy dedikleri bir yanılgı türü var. Ben buna kırk yılın başı yanılgısı diyorum. Şimdi bunu gerçek hayata uygulayalım. CIN 1 CIN 2 ve hatta CIN 3 bunlar rahim ağzında gelişen hücresel değişikliklerin sınıflanmasıdır. Bunlar kanser değildir. İlaç firması cinlik yapıp sürekli bunlarla ilgili analizler ortaya koyarak aşıları ile bu sonuçlar arasındaki ilişkiyi irdeleyici çalışmalar yapmaktadır. Çünkü gerçek sonuç değişkeni olan serviks kanserinin sıklığı toplumda 10 bin de 4 dür. Bakın burada kanseri tespit edenb%95 spesifite ile çalışan bir test bile yapsanız toplum taramasında bu testin pozitif gelmesi halinde doğruluğu %1 evet %1 in altındadır. Bu CIN’ler cinlik ürünüdür. Yemeyin!”

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1771827224510881958?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Müderris Tabib dedi ki:

    Evladım Ferhad,
    Seni çok seviyorum amma, öğreneceğin çok şey var

Siz de yorumunuzu paylaşın: