GRİBİN BELİRTİLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
GRİP ATEŞ

 Ateşin hiç düşmeden bir hafta sürmesi nadirdir. Bu arada seyrek de olsa bazı hastaların hiç ateşinin olmayabileceği de unutulmamalıdır. 

Hastalar en çok baş ağrısından yakınırlar. Ağrı başın tamamında olabileceği gibi alın bölgesinde de yerleşebilir. Kas ağrıları ise en çok bacaklarda ve belde hissedilir. Eklem ağrıları olabilir.

Bazı hastalarda gözde kızarma, yanma, ışığa karşı hassasiyet görülebilir. Üçüncü günden itibaren genel belirtiler yerini solunum sistemi belirtilerine bırakmaya başlar. Bunlar burun akıntısı, kuru öksürük, göğüs kemiği arkasında yanma ve boğaz ağrısıdır. Gençlerde boyundaki lenf bezlerinde şişmeler saptanabilir.

Bu akut dönem 2-5 gün arasında geçmeye başlar ve bir hafta içinde de oldukça düzelir. Bazı yaşlı hastalarda, grip geçtikten sonra haftalarca sürebilen aşırı bir hâlsizlik durumu olabilir.

Hastalığa yakalanan herkeste grip bulguları aynı şiddette seyretmez. Mesela, daha önce benzer bir influenza virüsü ile enfeksiyon geçirmiş ya da aşılanmış bir kişide bulguların ağır seyretme ihtimali düşüktür.

VİRÜS TÜRLERİNE GÖRE FARKLI HASTALIK TABLOLARI

Genel olarak influenza B’ nin klinik belirtileri A’ ya göre daha hafiftir. İnfluenza C ise ateşsiz bir soğuk algınlığı tablosuna sebep olur.

GRİPTE VÜCUTTA MEYDANA GELEN OLAYLAR

Solunum yoluyla vücuda giren grip virüsleri yüzeylerinde bulunan hemaglütinin (H antijeni) aracılığıyla önce hücrelere tutunurlar ve sonra da hücre içine girerler. 4-6 saat içinde çoğalmaya başlayan virüsler, içinde bulundukları hücrenin hasarına yol açarlar. Açığa çıkan virüsler komşu hücrelere girerler ve böylece virüsler solunum sisteminde hızla yayılmaya başlar. Virüslerin yüzeyinde bulunan nörominidaz (N antijeni) enzimi mukusun viskozitesinin azalmasına, bazı hücre proteinlerinin parçalanmasına yol açarak virüslerin hücrelerden salınımına ve vücutta daha fazla yayılmasına sebep olur.

Vücut bu virüslere karşı bağışıklık sistemini harekete geçirerek cevap vermeye çalışır (enflamatuar cevap).

Siz de yorumunuzu paylaşın: